• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
batrado - специалист
Привет,
в Marlin NOZZLE_TO_PROBE_OFFSET определя на какво отстояние е сензора спрямо дюзата. Ако примерно сензорът е разположен зад дюзата се задават съответните милиметри със знак "-" (NOZZLE_TO_PROBE_OFFSET { 0, -44, 0 } сензорът е на 44 мм зад дюзата). Същото важи и ако има отстояние в ляво или дясно. Но не е задължително тази конфигурация да се прави в Marlin може спокойно да се направи и в самият Slicer.. ако не се лъжа повечето имат такава опция (поне в Simplify3D има).
Друг е въпросът какво искаме да се случи с позицията на главата след G28 (Auto home команда). Аз лично съм си добавил допълнителни команди в опцията за стартиращ скрипт.
Ето и един пример:
в slicer-a температурата за първи слой е зададена на 150 градуса (тази ми е оптимална за да няма излишно разтичане на пластамаса от дюзата докато се взима нивото на леглото) а за останалите е спрямо вида на плсатмасата.
В Starting script имам следните команди:
M851 Z-1.52; z offset from nozzle -- тука задавам това разстояние защото сменям дюзи и не ми се препрограмира контролера
G28 ; Home extruder
G29 ; AutoLeveling
M420 S1 ; Bed Leveling ON -- тука го оставям постоянно да си компенсира наклона на леглото.. може да се каже и след каква височина да спре компенсирането
G1 X-30 Y-60 -- тука позиционирам главата на определена позиция след взимането на нивото, искам главата да е извън леглото
;PETG
M109 T0 S230 ; Wait for Hotend Temperature
;ABS
;M109 T0 S250 ; Wait for Hotend Temperature
;PLA
;M109 T0 S180 ; Wait for Hotend Temperature
G92 E1
G1 E10 -- тука екструдирам 10мм филамент
;G12 P1 ; Nozzle clean feature -- това все още не съм го донастрол само мазало става с излизшна пластмаса върху дюзата
M75 ; Start Print Job Timer -- тука ресетвам таймера за печат защото от G28 до достигане на желаните температури при мен отнема около 10 мин.

Имам и команди в Ending script, които да позиционират главата след приключване на печат
batrado - специалист
Привет,
споделям личен опит относно сензорите за взимане на ниво. Минах през следните видове: индуктивен, капацитивен и соленоид.
Капацитивният сенозр се представя най-зле по отношение на темепература и влажност. Тука трябва да се слага допълнителна електоника за компенсация (аз лично се отказах). Използвах го за печат на PLA пластмаса без нагряване на леглото и нямах кои знае какви проблеми. Използвах боро-силикатно стъкло върху него залепено хартиено тиксо.
Индуктивният сензор имаше проблем при различните температури на леглото. Бях си добавил различни отстояния по Z (команда M851) за PETG и ABS пластмаси. Като цяло нямах проблеми след тези настройки... но и самата околона температура на помещението оказваше лек ефект. Понякога се налагаше да компенсирам с едни 50 микрона.
Соленоид - в момента ми е фаворит. Ползвам клонинга 3D Touch а отделно имам и BL Toouch от Antclabs. Тука до момента не съм видял разлики по отношение на нивелирането на леглото при ABS и PETG пластмаси. Като принтера се ползва в помещение с температура от 17 до 25 градуса. Самият принтер все още не е затворен и не мога да си позвoля няколко часов печат на детайл от ABS. За детайли от PETG никакъв проблем.

Не искам да натрапвам мнение относно сензорите само споделям опит. Възможо е и самото управление на сензорите да не е било коректно. Въпреки че минаваха през оптрони, като захранващото напрежение на сенозрите (транзистора) беше 24V а от другата страна напрежението което управляваше светодиода беше 3.3.V, т.е. не би трябвало да има проблем.
arnaudov78 - напреднал
Разбира се, BL Touch си е номер едно когато се иска точност по всякаква повърхност. И аз имам и ползвам от двата, реплика 3D Touch и оригиналния BL touch.
svdmk - специалист
Относно разсъжденията на batrado за сензорите:
Ако ще правиш затворен принтер за ABS, се насочи към чисто механичен датчик за Z оста.
Имам напълно затворен hypercube, който ползвам за ABS, тампературата в камерата достига до 45 градуса лятно време. Най-масово ползваният датчик в reprap общноста LJ12A3-4-Z/BX издържа по-малко от 4 месеца, предполагам от прегряване. Сега съм сложил по-марков сензор и не знам колко ще издържи, все още не съм решил как да осъществя авто нивелацията по 100% механичен начин.
STEPER - специалист
ср ное 25, 2020 2:43 pmarnaudov78 написа:
Ако е това въпроса , аз споделих Как става , но явно ми нямаш вяра :) Както и да е .
arnaudov78
Извини ме ако с нещо съм те засегнал,но не става въпрос тук за вяра.
Това което тук си писал е правилно и е така.Но не е мойта бира :)
Но за да направиш разлика какво се искаше и какво се предлагаше ето ти едно клипче
с познавателнa цел :wink:

Обърни вниманиение - Задава се на дисплея командата HOME ALL ,принтера нулира осите
X и Y и тръгва наляво /за което движение зададох еъпрос/ и тръгва надолу за да нулира остта Z.
Да отбележа,че въпроса е решен и вече не е актуален. Дори подмених оптодатчика с такъв на Хол.
Поздрави
STEPER - специалист
пет ное 27, 2020 8:53 pmsvdmk написа:
Ако ще правиш затворен принтер за ABS, се насочи към чисто механичен датчик за Z оста.
Имам напълно затворен hypercube, който ползвам за ABS, тампературата в камерата достига до 45 градуса лятно време. Най-масово ползваният датчик в reprap общноста LJ12A3-4-Z/BX издържа по-малко от 4 месеца, предполагам от прегряване. Сега съм сложил по-марков сензор и не знам колко ще издържи, все още не съм решил как да осъществя авто нивелацията по 100% механичен начин.
Здравей svdmk
Марлин разполага с възможност за регулиране на температурата в затворен принтер при
положение,че има монтиран сензор за целта. При печат на ABS знаеш.че се отделят и газове
недотам безобидни за околните.
При VORON-а в задната част има монтиран вентилатор с филтър на активен въглен който освен,
че измуква вредните газове но може и да регулира по този начин и температурата в бокса.
Управлява се от фърмуера.
Едно решение което съм ползвал в по ранните ми принтери за нивелиране на леглото е с микро серво
на което рамо има монтиран микропревключвател като за по-голяма точност с отстранена металната пластина.
Работеше перфектно а и Марлин подържа този начин на нивелиране.
В Нета и на YouTube има много информация за тази цел и може да намериш решение което да те устройва.
Поздрави
arnaudov78 - напреднал
пет ное 27, 2020 10:12 pmSTEPER написа:
ср ное 25, 2020 2:43 pmarnaudov78 написа:
Ако е това въпроса , аз споделих Как става , но явно ми нямаш вяра :) Както и да е .
arnaudov78
Извини ме ако с нещо съм те засегнал,но не става въпрос тук за вяра.
Това което тук си писал е правилно и е така.Но не е мойта бира :)
Но за да направиш разлика какво се искаше и какво се предлагаше ето ти едно клипче
с познавателнa цел :wink:

Обърни вниманиение - Задава се на дисплея командата HOME ALL ,принтера нулира осите
X и Y и тръгва наляво /за което движение зададох еъпрос/ и тръгва надолу за да нулира остта Z.
Да отбележа,че въпроса е решен и вече не е актуален. Дори подмених оптодатчика с такъв на Хол.
Поздрави
Радвам се че си постигнал нужното. Сподели ако не е тайна какво решение намери. Софтуерно или хардуер мести ключа, както беше споменал че смяташ да направиш по-горе? Това, което виждам от клипчето внася яснота. От него виждам, че исканото от теб се изпълнява на 100% от функцията Z_SAFE_HOME, но явно имаш и друго изискване, което не разкриваш? Сподели моля .
Поздрави!
batrado - специалист
пет ное 27, 2020 8:53 pmsvdmk написа:
Привет,
не мисля че ще има някакъв проблем с 3D Touch или оригинала BL Touch в затворен принтер. При мен сензорът се намира точно зад дюзата на около 4см., и е на пътя на въздушният поток, който охлажда радиатора тип E3D V6. Сложил съм тих 40х40х20 вентилатор с относително висок дебит спрямо стандартните 30х30 вентилатори, които се ползват за E3D V6.

Прикачен файл:
HotEnd3.jpg
Прикачен файл:
HotEnd2.jpg
Прикачен файл:
HotEnd1.jpg
STEPER - специалист
batrado Здравей,
Аз не мисля,че въпроса с охлаждането съвсем отпада и няма да има проблем.
Това,че принтера е в затворена кутия в която има елемент който подържа постоянна
температура от 110-120 градуса и когато няма приток на свеж въздух,
разбирай,че твоят "тих 40х40х20 вентилатор с относително висок дебит" ще върти въздух
с висока температура и КПД-то на охлаждането няма да е същият.
Преди години в началото печатех много и само ABS и никога не поставих принтера в затворена
кутия. Не след дълго установих три неща от които се нуждаех при печат с ABS - Много добра
адхезия с леглото,много стабилна температура при екструдиране и особено на леглото и най-важното
да няма течение на въздуха. Температурата трябва да стои като вкопана на дисплея.
Сега определено мисля положително от опита който имам, да затворя принтера от всички страни като
използвам прозрачен плексиглас но само и само за да предпазя прецизната му механика
като: релси,каретки,линейни лагери и т.н. от прах и други всевъзможно падащи финни частици и .....
Корона вируса. :-D
Поздрави и Бъдете Здрави
STEPER - специалист
arnaudov78
Клипчето е взаимствано от YouTube и показания принтер не е моят :)
Много е вероятно в твоят принтер да няма обособен датчик за HOME Z /китайците
обичат да правят икономии и принтера е настроен да използва BL Touch
датчика за HOME Z и като Z_MIN_PROBE_ENDSTOP.
Трябва да знаеш,че G28 е команда с висок приоритет и отменя редица други като G29
с твоята функция "Z_SAFE_HOME" . :wink:
Отвори Pronterface и напиши - G28 X Y Z и обърни внимание какво ще изпълни принтера.
Поздрави
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: