Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
djendov - специалист
нед мар 09, 2025 10:15 amgogo7777 написа:
Я първо си уточни нещата. Асмалък ли ще правиш или конструкция за навес. При тия 100кв.м площ двете нямат нищо общо....ама НИЩО ОБЩО.
Чак пък нищо...
Говорим за асмалък сега. Защо да не се преоразмерим малко, за да мога, ако реша да наредя и панели. Те си имат собствена скара, която няма да съобразяваме сега с размерите и разстояния между профилите. Просто трябва да може да носи товара на панелите. За снега да не задълбаваме, 300кг на квадрат дето го смятат, още не съм го виждал.за пръв път от десет години натрупа 1 пръст сняг тази година, ще оцелее асмата навес
Вероятно се има предвид и вятъра, който по нашите места не е за пренебрегване.
От Гого го знам.
Тоя асмалък със сигурност не е в полето, но все пак, под нищо общо, да се има предвид и оня, дето духа!
Николов Н. - специалист
нтука ще получиш от 10 човека ,11 съвета. Най-добре помисли за провисването от асмалъке и после за натоварването от панели/ след време/ . Имай в предвид,че панелите са с тегло 12-16кг/кв.м. А и ако решиш да слагаш панели след време,винаги можеш да ги заздравиш допълнително. Виж в нета "изчисляване на ферми и ще добиеш представа какъв материал ще ти трябва за напречните. Вертикалните и надлъжните са лесни.
gogo7777 - майстор
Това, което изписахме в темата е било напразно. Няма да ти е от полза.
:drinkers:
Споделям мнението, че 2, и повече, в 1, не е съвсем както му е редът.
Особено след като няколко път се тури ударение върху визията, не намирам уместно последващо доукрепване.
Ал_ - специалист
И моето мнение е такова. Ако ще се комбинират очарованието на перголата и практичността на фотоволтаиците, това трябва да бъде предвидено при изграждането на конструкцията. Но пък цената на изпълнение може да прати практичността под ягодите :partyman:
Има тема за фотоволтаичен навес. Потресен бях да разбера, че от финансова гледна точка нещата са доста по издържани така, отколкото с "прост" навес.

viewtopic.php?f=11&t=69612

пп. тренирана памет, бат Кольо!
Ал_ - специалист
Не ти се е налагало да го мислиш, затова си се потресъл.
Но едно е асмалък, друго - навес, трето - съчетание между двете, при това с визия :-D е, третото като цена на изпълнение може и да обезсмисли фотоволтаика. Ама в момента просто си чешем езиците
Амииии......Джендов допусна фотонавес, пък колко ни трябва, особено на мен...............
Ал_ - специалист
Лошото според мен е, че допуска фотонавес, но не допуска сняг. Което при 100 квадрата, и с малкия наклон…
Иначе няма лошо в разглеждането на различни варианти, дори напротив
Само дето тия дни май ще се чекна по дървения асмалък, да видя за спорта колко панела могат да се наредят без да ме дразнят много

Тема "Избор профили за асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: