Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
roru - напреднал
Не е сложно при първа възможност ще го снимам.
Като за начало махаш гуменото уплътнение (и без него уплътнява добре).Трябва да поставиш и прожинка между зегерката и клапана.Силата и зависи от напора на водата.Хубаво е да имаш няколко различни прожинки и на място да ги пробваш.Мислех за регулиране но няма смисъл.
Успех.
doctor - специалист
Приятелю roru, защо не отделиш малко обществено полезно време и споделиш точно и конкретно, подредбата, размера и дообработката на всички елементи на тази помпа. Не знам дали ти си осъзнал, но интереса към нея е голям, макар , че хората по света я ползват от преди два века . Лично аз ще ти бъда много благодарен, ако откликнеш и начертаеш подробна, като за не професионалисти схема . Очаквам я !Благодаря ти. Апела е и за всеки който може да го направи. Б. Б. Поздрави.
P.S. Вече идва време за поливане ! :-D
BoBo72 - специалист
roru! :-D благодаря за идеята,сътворих тази помпа и да не повярваш , проработи.стига да имаш достатъчно вода ,успяваш да я изпомпаш.при първо замерване на дебита докарах 12л_15л на час.денивилацията ми е около 50 см. ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ! :prayer: :partyman:

важното е не колко,а навреме да ти дойде :?
roru - напреднал
Бобо поздравления.
Предполагам използваш само тежината на клапана(нямаш пружинка).
Може да увеличиш диаметъра на захранващата тръба.
Колко удара прави помпата в минута?
Обещания клапан и размерите при които е тествана помпата.

Прикачен файл

S6000047.JPG
S6000047.JPG (148 KиБ) Видяна 6044 пъти

Прикачен файл

ram.jpg
ram.jpg (115.95 KиБ) Видяна 6044 пъти

Прикачен файл

S6000046.JPG
S6000046.JPG (145.86 KиБ) Видяна 6045 пъти
Последна промяна от roru на чет апр 01, 2010 8:55 pm, променено общо 1 път.
doctor - специалист
Roru, благодаря за схемата и снимките ! Показал си ни двата клапана нали? Този в ляво на втората снимка /работен/ не се ли продава като "всмукател с възвратен клапан? На него ли обръщаш нещо и какво ? Дано не задавам тъпи въпроси. Желанията май са повече от възможностите / в тази сфера разбира се /. Ще имаш ли време да отговориш ? поздрави ! :)
roru - напреднал
Да това са двата клапана. Възвратен и всмукателен клапан.Обръщам целия всмукателен клапан така, че да е постоянно отворен. Пружината е от развален възвратен клапан.
Ето две клипчета…
Пускане на помпата …
http://www.youtube.com/user/roruv#p/a/u/1/_2VUWPS2CUo
Ако е по-слаба пружината тръгва сама.
Работния клапан…
http://www.youtube.com/watch?v=73GLgvXR17s
BoBo72 - специалист
:-D roru! Работния клапан го купих от битака, пластмасов -1".Той беше с гумен работен клапан , които го изхвърлих . Останалото го преработих по подобен начин, а възвратния клапан е стандартен ,-1".
захранващата тръба също е -1", но ще я сменям. Мисля да сложа захранваща тръба от -ф110 ,умалител-ф50 ,-1",и дълга около 5м.
Помпата успях да я накарам да прави ,около 60-удара в минута.
Всичко още е на много опитна постановка, но просто много рядко ходя до къщата.
Основния проблем ми е как да запуша около тръбата на сондата , за да не излиза водата , около тръбата.
Ако имаш някъкви идеи по този проблем, приемам предложения. :?
Братле, Поклон за поста :) вдъхнових се и направих подобна
Въпросът ми е: Какъв пад на водата ползвате и колко метра ви е входящата тръба ?
Стори ми се че на входа е ПВЦ тръба, какъв диаметър е?
Също така ми е интересно колко линейни метра е маркучът който носи водата нагоре.
В моя случай освен че трябва да вдигна водата на 25-30 метра трябва и да я доставя на 200 м разстояние което незнам как ще се отрази.
Благодаря предварително! :)
roru - напреднал
Здравей pugguk
Четири пет поста по нагоре съм дал всички размери...
Входящата тръба е полиетиленова тръба ф25 (затова съм писал 1 цол)
За дължината на маркуча - 150м.
Не вярвам да имаш проблеми заради по-дълъг маркуч понеже дебита е малък.
Успех!!!
Vacvi - помощник
Изключително добра идея. Направих помпата, тръгна от раз.
30 метра маркуч, един цол (от габровския), два клапана, бутилка от безалкохолно, денивелация 50-100см. Качва на 7-8 метра височина 30 литра на час. Достатъчно за поливане на зеленчук и овошки. По съвет от руснаци добавих олио в бутилката под налягане, защото наистина с времето сгъстения въздух се разтваря във водата и помпата спира.

Тема "Hydraulic Ram Pump" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: