Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Тая каменна мелница за брашно не може ли да стане "желязна",с метални дискове като кафемашините.Или направо да се използва мелачката от кафемашината?
hakama - специалист
gogotattoo написа:
Това е пресата на Piteba и шнека;

http://www.snimka.bg/?profile,uploadinf ... =1;#paging

и малко фън:)

http://www.youtube.com/watch?v=tBi3zqPh8OM
А може ли в някой друг сайт да ги качиш, защото не мога да ги видя!?
Тани - модератор
Не е напълно в стила направи сам , но не всичко е възможно да се направи в къщи! Продават се месомелачки с такава приставка
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jRulHuzbegA[/youtube]

Като гледам колко струва ръчната сокоистисквачка и каква е производителността и може би това е добра алтернатива:
http://www.techno-bg.com/?town=%D0%BF%D ... 298&type=t
nypko - помощник
Малко да повдигна темата. Пък и като погледах датата, излиза че не съм влизал във форума от две години. Кога мина това време? :? :lol:

Относно домашната мелницата, какви точно трябва да са камъните? Има дискове за шмиргел с нужния диаметър, дебелина, отвори и т.н. Ама материала от който са изработени пише - Алуминиев оксид, Силициев карбид. Хранителни продукти - дискове за шмиргел май не е безопасно?

Другия вариант, доколкото разбирам е от гранитни плочи да се изреже кръг. Продават се диамантени дискове за рязане и може да се импровизира в домашни условия и да се получи нещо във формата на кръг. Или пък на гробар, който се занимава с направата на паметници. Би трябвало да има умение, как да направи кръг от гранитна плоча? Въпроса е този гранит, който се продава за подови настилки, паметници и т.н., става ли направа на дискове за мелене на брашно?

Мисълта ми е, че ми се е отворил малко мерак, та ако може някой да съдейства с насочващи подсказки, току виж се получи работеща мелница. Електромотор имам от професионална кафе-машина.
valqk - специалист
И мен ме интересува темата.
Вече са по повече тези мелници - виждал съм най-евтино по 500лв!
Някой успял ли е да си направи? И мен не ми звучи много сложно ама има супер много важни моменти и тънкости :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Един колега беше болен докато не си направи такава каменна мелница, после се разболя, че е пръснал повече пари, отколкото струва купешката, а резултата е далеч - поне като компактност и външен вид. Иначе ядох от хляба от неговата мелница - вкусът е истински, натурален, но не е за всеки
valqk - специалист
LazarGanev написа:
Един колега беше болен докато не си направи такава каменна мелница, после се разболя, че е пръснал повече пари, отколкото струва купешката, а резултата е далеч - поне като компактност и външен вид. Иначе ядох от хляба от неговата мелница - вкусът е истински, натурален, но не е за всеки
Мдаааа... явно затова и няма развитие темата.

Приятел има такава и съм ял хяб от нея - УНИКАЛЕН е, но наистина специфичен. Лично аз се влюбих направо в него.
Явно ще си купувам от био магазина по 4-5 пъти в месеца мелено там :), пък ако трябва да зачести ще ги прежаля - определено си заслужава. Той даже с най-едрото си прави боза.
:prayer:
nypko - помощник
В момента ям домашен хляб от пълнозърнесто брашно. Ама такъв с домашен квас. Не с мая. Аромата и вкуса е на светлинни години от купешкия, бил той пълнозърнест, бил той с трици, бил той с миксове и т.н. Няма база за сравнение просто. Но идеята е за мелницата, че се отплеснах да хваля хляба.

Засега ще търся да намеря два гранитни камъка. Само че, трябва ли да бъдат грапави и да имат порьозност, както при дисковете за шмиргела. Или трябва да са гладки и полирани? Ще се уточнява.

Относно конструкцията, долния камък се хваща на ротора на мотора и се върти. Горния камък е статичен и ляга в корпуса, където ще се събира смления материал. Преди да се сложи в корпуса, отдолу трябва да има пружини, които да го бутат нагоре. Отгоре над корпуса на резба трябва да се навива, контейнера за зърното, който ще притиска статичния камък надолу. Идеята на пружините е да не позволяват по време на въртенето да се търкат взаимно камъните. Освен това с навиването на контейнера на зърното ще се регулира междината между камъните, съответно ще се регулира и меленето - финно, грубо. Тънкия момент според мен, ще бъде да се нарави изхвърлянето на смления материал, за да не се задръсти мелницата.

Ще пообиколя тия дни погребалните агенции, за гранит. На друго място не се сещам, къде може да има.
valqk - специалист
Кваса е следващата стъпка :)
Вече го гледах как се прави :)
Кажи, ако успееш - ще се радвам да науча как е станало :)
nypko - помощник
Сега като се прибирах към нас, минах през една погребална агенция. За утре ще ми намерят една гранитна плочка.
Цялата работа е в камъните - улеи, форма, дали са грапави, гладки и т.н. Иначе, не виждам причина да не стане. :? Но ще се похваля, какъвто и да е резултата. В краен случай, ако не се мели добре, то поне от жито ще правя качествен булгур. :)

Тема "Студена преса за масло; Каменна мелница за брашно -home made" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: