Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Antonii - майстор
Ако не е тайна.
Как смятате да направите самата форма за рязането на детайлите. Предполагам след това и ще се сгъват в някаква форма.
Питам понеже и аз се интересувам от направата на такава преса. За основа смятам да използвам листове от шперплат. Но за режещи и биговащи елементи все още несъм го измислил окончателно.
Та в тази връзка вие какво ще ползвате.
lov - майстор
kendal написа:
Ми кажи сега,може на мен да помогнеш :-D
Без малко да забравя, че станахме комерсиален форум пък аз взимам скъпо. :lol:
Има къде да се изработи цяла такава машина и у нас но цената ще е солена. Та малко се обезсмислят нещата ако нямаш голямо производство.
kendal - специалист
lov написа:
kendal написа:
Ми кажи сега,може на мен да помогнеш :-D
Без малко да забравя, че станахме комерсиален форум пък аз взимам скъпо. :lol:
Има къде да се изработи цяла такава машина и у нас но цената ще е солена. Та малко се обезсмислят нещата ако нямаш голямо производство.
Много благодаря ,достоен отговор колегиален :prayer: .
bdimov - специалист
Antonii написа:
Ако не е тайна.
Как смятате да направите самата форма за рязането на детайлите. Предполагам след това и ще се сгъват в някаква форма.
Питам понеже и аз се интересувам от направата на такава преса. За основа смятам да използвам листове от шперплат. Но за режещи и биговащи елементи все още несъм го измислил окончателно.
Та в тази връзка вие какво ще ползвате.
Ами както го правят по фирмите занимаващи се само с "хартиен" бизнес, така и аз мисля да го правя. Щанцата ( или там както му казват ) ще е от шперплат, ножове и биги до колкото успях да разгледам из нет-а ги продават ( това пък във фирмите доставчици на материали за печатарската индустрия ). Ще си взема ножове и биги на метър и ще си ги режа на размер. Самата щанца е ясно че е от шперплат, който ще си го режа на размер и ще си му "копая" каналите за самите ножове на рутера ми. :)

Към колегата с "кинтите". Не съм казал че имам много излишни кинти, но все пак има една граница, която ако се премине се губи смисъла. Това го казвам с идеята че при положение че от 10 до 19 съм на работа, вечер си действам по моите разработки, проекти и мечти, през почивните дни или пак не почивам или съм по пътищата с колата ( пак по работа ) и така. За това нямам време да ходя и да търся във вторични и т.н. Предпочитам тези 20-50 лева, които бих "спестил" с обикаляне по камарите с боклуци, да направя някой ремонт на клиент или нещо друго, да ги изкарам тези 50 кинта и да си купя каквото ми трябва. Ако имах много "К" пари, просто щях да си е купя готова тази машинка и да се приключва. Именно поради същите причини, преди 4-5 години, когато събирах рутера ми, колегите чертаеха платки на контролери, драйвери и какво ли не. Имаше "гръмотевици" постоянно и се сменяха чипове на кило. Аз отидох и купих всичко готово/заводско ( контролер, драйвери, шпиндел с водно охлаждане и т.н. ). И това при положение че си изкарвам хляба с електроника ( откакто съм завършил 2000-та до сега ). Обаче просто навързах нещата, тръгнаха от раз, и от тогава само "натискам копчето" и работя :)
MrMurdjo - майстор
Щанцоването и биговането става основно по два метода - плоска преса, тип "Американка"- две плочи, които се притискат или система от плоча и цилиндър, които се движат синхронно, свързани чрез зъбни рейки. Има готови машини, има и преработени, например стари Хайделберг цилиндър за висок печат.
Изработката на щанца само на пръв поглед изглежда просто. Особено ако се изработва форма с начупен контур.
Ако колегата bdimov е виждал как се прави, няма проблем. Ако не е, да отиде някъде, където правят. В днешни условия прорязват каналите в калибрования шперплат на лазер. Но и рутер може да свърши работа, само дето каналът е доста тесничък. За някои приложения, като ин-лайн щанци на многосекционна печатарска машина, ползват за основа плексиглас.
angelfilev - специалист
bdimov написа:
Здравейте,
Отварям тази тема с идеята ако някой може да ме насочи, къде мога да отида и да си взема готови възни колела ( конфекция ). Искам да си сглобя една преса за изрязване на форми от хартия. Цялата работа представлява два "твърдо" хванати вала, които се въртят от един ел.двигател. Разстоянието между валовете трябва да е около 20-22мм. За това и искам да тръгна проекта от намирането на зъбните колела ( най-обикновени, с прави зъби ), защото това е най-трудната работа в цялата машина. После по самите колела аз ще си сметна дебелината на валовете, опашките им и т.н.
При дължина на валовете около 250-300мм. е желателно диаметъра им да е около 35-40мм. Оттук следва че двете колела, които ми трябват трябва да са с такъв диаметър че като се "зацепят", разстоянието от център до център да е около 100мм.

:)

bdimov, прочетох темата ти и макар със закъснение ще опитам да съм полезен.
Преди няколко години близък на шефа донесе пресичка за пъзели. В средата не режеше добре. Оказа се, че 35мм валове се огъват. Изработихме я с валове 48мм и беше наред. Порових из компютъра и за щастие я намерих за да си спомня.
В Пловдив предполагам, че можеш да си купиш колела от много места, например опитай в Бактрейд-Явор. Те продават изделия на Madler и можеш да си свалиш каталога и избереш което ти е нужно.
Бих направил пресичката с ръчна задвижване и след това да се прецени дали е нужно да се допълни задвижване с мотор.

Прикачен файл

presa-2.JPG
bdimov - специалист
Би ли споделил, колко са били дълги валовете на тази преса за пъзели. Аз чак толкова дебел картон няма да режа, най-дебелия картон ще е 1мм. Искам все пак да преценя докато е време, за да не се окаже после че всичко трябва да преправям. Моя замисъл е валовете да са 35мм. диаметър и дължина 25-28см. Ти ми вкара муха в главата сега, да не се окаже че при този диаметър и тази дължина, при 1мм. картон ще се гънат валовете и нищо няма да стане. :?
markony - напреднал
Колега, ако не е голямо натоварването и материала не е по-дебел от 1 мм има готови решения, цената е около 600 BGN. Не е нужно да правиш и щанцформи.
angelfilev - специалист
bdimov написа:
Би ли споделил, колко са били дълги валовете на тази преса за пъзели. Аз чак толкова дебел картон няма да режа, най-дебелия картон ще е 1мм. Искам все пак да преценя докато е време, за да не се окаже после че всичко трябва да преправям. Моя замисъл е валовете да са 35мм. диаметър и дължина 25-28см. Ти ми вкара муха в главата сега, да не се окаже че при този диаметър и тази дължина, при 1мм. картон ще се гънат валовете и нищо няма да стане. :?
Премерих дължината на валовете на служебния компютър, 240мм е.
bdimov - специалист
angelfilev написа:
bdimov написа:
Премерих дължината на валовете на служебния компютър, 240мм е.
Е ти ме притесни сега много. Значи излиза че при дължина на валовете 280мм. и диаметър 35мм. за 1мм. картон мисията ми е обречена
:(

Тема "Зъбни колела...откъде..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: