• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
infomar
simplex написа:
torbalan написа:
Това са десетина ампера постоянна консумация - ако включва от време на време и запалката на горелката акумулатора ще се изпразни за нула време.
Моля-моля! 10А! 100W LED лампи+телевизор+някой друг дребен консуматор. Те не могат да работят на газ. Идеята е да не палиш генератор, за да гледаш телевизия или да си светнеш с крушката. Ако наистина често няма ток, това е варианта. Да си готвиш на тоя панел няма да те огрее, много ясно.
Имах кемпер около десетина години, та наблюденията ми са реални:

- бойлер на газ;
- котлони за готвене на газ;
- фурна на газ;
- отоплителна печка на газ;
- хладилник на газ, 12 в. и 220 в.;
-----------------------------------------
Фотоволтаичен панел 125 вата + контролер 20А + два акумулатора по 100 AH в паралел.
- осветление на светодиоди;
- телевизор на 12 волта;
- радио на 12 в.
- лаптоп на 12 в.
- напрежение за ходрофора 12 в. за мивката, тоалетната, бойлера и останалите прибори.

Всичко това ми е давало независимост от външно захранване над 1 - 2 седмици. Повече време не съм се изолирал, но мисля, че при разумно потребление няма да имам нужда от външно захранване дълго време.
При подобно оборудване не е необходим авариен генератор над 2 киловата, без да се има в предвид бъдещи апетити.
torbalan - Дървен философ
simplex написа:
torbalan написа:
Това са десетина ампера постоянна консумация - ако включва от време на време и запалката на горелката акумулатора ще се изпразни за нула време.
Моля-моля! 10А! 100W LED лампи+телевизор+някой друг дребен консуматор. Те не могат да работят на газ. Идеята е да не палиш генератор, за да гледаш телевизия или да си светнеш с крушката. Ако наистина често няма ток, това е варианта. Да си готвиш на тоя панел няма да те огрее, много ясно.
Какво не разбра? Казах деетина, а не точно 10, но...
10А х 12V е 120 вата. Нали не бъркам?
Телевизор 70 вата, две лампи по десетина вата, някое захранване за телефон - два три вата... Бързо ще станат стотина ватовете. КПД на инвертора и то не е 100%...

Иначе и аз съм за идеята с акумулаторите, но тя е приложима в ограничен кръг случаи...
torbalan - Дървен философ
infomar написа:
simplex написа:
torbalan написа:
Имах кемпер около десетина години, та наблюденията ми са реални:

- бойлер на газ;
- котлони за готвене на газ;
- фурна на газ;
- отоплителна печка на газ;
- хладилник на газ, 12 в. и 220 в.;
-----------------------------------------
Фотоволтаичен панел 125 вата + контролер 20А + два акумулатора по 100 AH в паралел.
- осветление на светодиоди;
- телевизор на 12 волта;
- радио на 12 в.
- лаптоп на 12 в.
- напрежение за ходрофора 12 в. за мивката, тоалетната, бойлера и останалите прибори.

Всичко това ми е давало независимост от външно захранване над 1 - 2 седмици. Повече време не съм се изолирал, но мисля, че при разумно потребление няма да имам нужда от външно захранване дълго време.
При подобно оборудване не е необходим авариен генератор над 2 киловата, без да се има в предвид бъдещи апетити.
2 седмици, но предполагам през лятото...
Я сподели - акумулаторите тягови ли са били или стартерни?
Колко време им е живота?
Ползвал ли си инсталацията зимно време?
infomar
torbalan написа:

2 седмици, но предполагам през лятото...
Я сподели - акумулаторите тягови ли са били или стартерни?
Колко време им е живота?
Ползвал ли си инсталацията зимно време?
Да, лятно есенно и пролетно време - без сурови зими, защото самият кемпер не бе пригоден за много отрицателни температури, а и при големи зими предпочитам да си стоя вкъщи. Акумулаторите не бяха стартерни а тягови и доста скъпи на времето - по спомен около 300 лв. единият.
За живота им не си спомням, но не беше 2-3 години а над десетина и зависи от марката.

Всяко удоволствие се заплаща. Ако не искаш - стоиш в къщи а не на вилата, или сред гората.

Цялото оборудване което е в който и да е кемпер или каравана, може да се намери по отделно и да се монтира в която и да е вила или дом. Отделно се продават газови котлони, бойлери, фурни, хладилници и др. на газ пропан-бутан. В момента, а и в близките години ценово, газта ще е по-икономична спрямо тока.
  • 1
  • 2

Тема "Какв мощност генератор ще ми е нужен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: