• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
С риск да се повторя - благодаря за ангажимента и бързите отговори.
Особенно на muhala.

Виждам, че темата започва да се измества и се надявам модераторите да не се намесят.
Първоначално идеята беше помещението да се "освежи", но като се разрових с един пирон, видях, че вече е "освежавано" с баданарката поне 4-5 пъти. Стените са толкова криви, че не знам дали са вертикални, защото с 1-метрова либела не знам дали съм уцелил две бабуни или само една, но по-голяма. Електро инсталацията си е направо опасна - три провиснали контакта, за единия, от които кабела минава почти под боята, зад печката на дърва и на 30-40см под отвора за комина. Крана за чешмата тече, а хлебарките са основали самостоятелна държава от федерален тип някъде из шкафа, който сигурно е бил подарък за сватбата на бабчето. Подът е "Дунав се вълнува", което не може да се прикрие с 2-та реда настилки. Въобще нещата са някъде между гараж, мазе и килер. Така че искам да стане хубаво и бързо. Но за съжаление и бюджета си има значение, а и трябва да стане до към края на Юни, когато бабчето излиза от болница. Т.е. нямам много време за чакане на "мокро строителство" да си отдели влагата.

Затова съм се спрял и на ГК-на. Стаята има две външни стени и искам да сложа изолация там. В момента тези стени са много студени. Целта е да дам повече пари аз сега, но бабата да дава по-малко пари за дърва и въглища през зимата за напред. Стаята ще е почти "опасана" с мебели - легло, диван, кухненски бокс, печка, така че риска някой да се облегне рязко или да удари стената е относително малък. Този уикенд се загледах в таблото на цялата къща. Дано не съм прав, но мисля че в стаята "влиза" само 2,5мм2, което обезсмисля почти всичко нататък, да не говорил, че искренно се съмнявам за отделен кабел за заземяване. Но аз все пак ще го направя "както си трябва". А главното табло е клеясало и има един външен бушон на две жички, който го играе главен и мисля, че е 26А, но е вързан на проводник 2,5мм2. Въобще - ужас. Ако имах 3-4 души бригада и достатъчен бюджет, щах да си взема отпуска, да "сваля" стаята, коридора и банята до тухла и да започна "на чисто". Но засега само стаята на бабата...
muhala - майстор
ОК. Така си решил, така направи. Темата наистина е за ел.инсталацията, така, че нека не те разубеждаваме за самия ремонт.
Относно окаблеяването. Имаш ли възможност да опънеш едно СВТ от главното табло до това помещение ?
Това ще трябва да се случи в един момент, защото не виждам смисъл да се връзват 2 трасета по 4мм2 и 2 трасета по 2.5мм2 към едно трасе от 2.5мм2. Моята логика е, че ако 4-те трасета се натоварят на 80% от максималния ток и прекъсвачите не сработят, то трасето до таблото ще се претовари с всички последващи "специални ефекти". Но за това вече ще си викна техник-професионалист, който (в зависимост от бюджета) може да смени и цялото клеясало табло. Първоначално ще сложа по-слаб "главен" прекъсвач за помещението (16А), докато прекарам до таблото в стаята трасе поне 4мм2, но аз бих предпочел 6мм2.
  • 1
  • 2

Тема "Електро инсталация за вила, кухненски бокс и хол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: