Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
Добре, всичко е ясно ... действам на там.
Започвам да мисля за захранване на моторите ... мисля да изпълня капацитета даден от производителите... 30V 2,5A ...
Та въпроса ми е ??? какъв траф да взема и за трите мотора ... и как да ги свържа ... Елементал подсказвай ... :)
Пак ви казвам че съм много бос в тази обстановка , затова ви моля да ми обяснявате малко по-разбираемо ...
:lol: :lol: :lol:
sstefanov - майстор
Комет Електроникс:
www.comet.bg

L297 и L298 ги има в ASWO:
www.aswoservice.bg
(сайтът иска регистрация)

L297 5.4400 лв.
L298 4.9000 лв.
svetliopi44 - Чирак...
Е Стефанов ...екстра ...сега ако ме просветлиш и за трафа (виж по-горния пост) ще е супер... :roll:
ELEMENTAL - специалист
Ако използваш отделни трафове за всеки мотор:
-траф 24V/>=6A
-грец 8A (KBU804), монтиран на радиатор (150-200кв.см)
-кондензатор 4700-10000uF/50V (или 3-4 кондензатора 2200uF/50V вързани паралелно)
-бушонче 10А последователно свързано на вторичната намотка
Ако използваш общ траф за всичките мотори:
-траф 24V/>=15A (преп. 20А)
-грец 25А (KBPC2504), монтиран на радиатор (400-500кв.см)
-кондензатор 22000uF/50V (или 3 х 10000uF/50V, или 4 х 6800uF/50V)
-бушон 20A
Ако използваш общ трансформатор не е зле да сложиш и "мек старт".Въпроса е обсъждан по-рано в същата тема.
И още нещо - не натоварвай L298 с повече от 2А на намотка.2,5А е максималното пиково натоварване.Също така споменатата ИС трябва да се монтира на охлаждащ радиатор(площа му е обсъждана не веднъж).
svetliopi44 - Чирак...
Да ...спомням си че беше писал по въпроса на колегата Shulio

ок значе макс 2А
mika - специалист
svetliopi44, според мен два мотора по 1.2А 6V и един 1.5А 3.3V могат без проблем да се захранят с 80W трансформатор.
sstefanov - майстор
Чак сега разгледах схемата.

IRLZ24N за управление на реле е пълна глупост! :shock:
На негово място ще работи и всеки NPN транзистор за 5 стотинки.

Както и ULN2003 за вход от датчиците. Дарлингтоните трудно ще осигурят добра логическа 0.
STEPER - специалист
sstefanov написа:
IRLZ24N за управление на реле е пълна глупост! :shock:
На негово място ще работи и всеки NPN транзистор за 5 стотинки.
Сигурно SIRIUS PCB ги имат много на склад и се чудят къде да ги вложат :wink:
skat - специалист
Хора, виждам, че сте на друга вълна вече, но се включвам да кажа, че схемата, предложена от ELEMENTAL (74xx132+74xx194+L293x) на стр. 72 с корекцията на стр. 73 работи желязно и горещо я препоръчвам на всеки начинаещ. При правилно свързване трябва да заработи без проблеми на цена 4 - 5 лева на канал. Ей на това му викам ценен форум - аз лично съм много доволен и благодарен за съветите и предложенията, които ми дадохте. Готино е, че ви има :)
svetliopi44 - Чирак...
skat Така е пич... има много свестни хора тук ...
Аз също се радвам че намерих форума преди година ...

И естествено един въпрос сега ... :lol: мота ми се едно захранване от принтер ... излиза от него 5V/0,5A и 12V/0.5A ... мога ли да го ползвам за проба на контролера и драйвера :? :? :?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: