Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Пластмасова гайка и винт - да. И моите са така. Ставаше въпрос за СВД винт и пластмасова гайка. За мене това няма смисъл.
MrMurdjo - майстор
Въпросът е дали ще работи такава двойка.
А смисълът е, че винт мога да си позволя да купя, но гайките са твърде солени за момента за мен. Поне докато не намеря (ако намеря) работа за рутера.
velsi - Почетен майстор
Вероятно ще работи макар, че профила на този винт не е много подходящ за такава гайка според мене. По-добре се разходи по вторични суровини и може да попаднеш на подходящ винт, а когато имаш възможност си купи винт и гайка в комплект, както си му е реда.
Ето, виж какъв е профила на винта и ще разбереш защо мисля, че не е подходящ.

Прикачен файл

SVD.jpg

Прикачен файл

gaika.jpg
gaika.jpg (19.04 KиБ) Видяна 6293 пъти
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
Въпросът е дали ще работи такава двойка.
А смисълът е, че винт мога да си позволя да купя, но гайките са твърде солени за момента за мен. Поне докато не намеря (ако намеря) работа за рутера.
Съветвам те да се откажеш от тази идея. Профила на резбота не е подходящ.
Фирма Ulmer -София продава заготовки с трапецовидна резба по 2 м.
По памет цената за резба 16х 4 мм е 28лв/м. Гайката (сдвоена за обиране на луфта) трябва да се стругова, или да се направи метчик (може незакален). Подходяща пластмаса е Ерталон ТХ. Представлява тефлонова композиция, има малко триене и не се смазва. (фирма ОБЛИКОС-96 ЕООД). Скъпа е, но не помня точно колко. Може би около 20лв/кг.
MrMurdjo - майстор
То и аз смятам, че профилът е неподходящ, но викам да попитам. Може пък да бъркам (малко като Манго дето подквасвал морето) :)

Обликос ги знам и пазарувам малки количества от там, че те пластмасите по-скъпи от цветните метали. Самите те, а и от каквото съм чел, ми препоръчаха полиацетал или полиамид за гайките. Не тефлон. Вярно, че има много нисък коефициент на триене, но не е толкова твърд.
Пробвал съм и двата материала. Полиамидът се работи по-трудно, но наистина е много износоустойчив. Полиацеталът е много приятен за работа. Когато се използва гайка с преднатяг, няма проблеми. Аз лично смятам, че без преднатяг по някакъв начин, трудно ще се избегне луфт. Ползвам сцепени гайки, даже пробвах гайка от две части от полиамид и работи много дълго на първата версия без да има луфт, но не мога да цитирам дори ориентировъчно машинни часове за по-голяма точност.
Но с винтове М14х2 максималната скорост ми е 900 до 1000 мм/мин и моторите са вече на предела на заклинването, защото много пада въртящият момент.
А самите мотори са от древни лазерни принтери HP Series II или III.
Ето такива
--------
обаче не мога да прикача PDF файл ...
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
То и аз смятам, че профилът е неподходящ, но викам да попитам. Може пък да бъркам (малко като Манго дето подквасвал морето) :)

Обликос ги знам и пазарувам малки количества от там, че те пластмасите по-скъпи от цветните метали. Самите те, а и от каквото съм чел, ми препоръчаха полиацетал или полиамид за гайките. Не тефлон. Вярно, че има много нисък коефициент на триене, но не е толкова твърд.
Пробвал съм и двата материала. Полиамидът се работи по-трудно, но наистина е много износоустойчив. Полиацеталът е много приятен за работа. Когато се използва гайка с преднатяг, няма проблеми. Аз лично смятам, че без преднатяг по някакъв начин, трудно ще се избегне луфт. Ползвам сцепени гайки, даже пробвах гайка от две части от полиамид и работи много дълго на първата версия без да има луфт, но не мога да цитирам дори ориентировъчно машинни часове за по-голяма точност.
Но с винтове М14х2 максималната скорост ми е 900 до 1000 мм/мин и моторите са вече на предела на заклинването, защото много пада въртящият момент.
А самите мотори са от древни лазерни принтери HP Series II или III.
Ето такива
--------
обаче не мога да прикача PDF файл ...
Ерталайт ТХ не е мек материал. Във фирмата го използваме във всевъзможни механизми, включително и гайки с трапецовидна резба и нямаме проблем с износване. Полиамидите са здрави, но е нужно смазване.
здравейте на всички ЦНЦ маняци

относно последните постове за винт с пластмасова гайка мога да споделя че е напълно нормално и съм много съгласен с всички които мислят така .толкова са напреднали пласт масите вече че не е за вярване.има втулки за МАТРИЦИ които им дават милиони затваряне и отвяряне,ако вземем за пример преди 10 години само и да си помислиш за пласмаса и ще ти се смеят.
АКО СЕ ЗАИГРАЕ ЧОВЕК И НАПРАВИ ГАИКАТА НА ЦНЦ СТРУГ просто няма да има равна ВСЕ ПАК СТАВА ВЪПРОС ЗА ХОБИ не за нещо което се гони микрони и със стъпкови мотори точност микрони е меко казано.
какво ще кажете за ЗЪБНА РЕЙКА и ЗЪБНО КОЛЕЛО за задвижване има вече на доста добри цени пласмасови.магазин явор пловдив

относно моя проблем за контролерите които писах проблема ми е бил в запояването и сега сам оправил всичко и машината ми трагна супер .с биполярни мотори сам и няма да ви се вярва но имах кам 10 000 мотора които заминаха на вторични суровини и сам си оставил 10 само , но са доста слаби 0.08 нютона на големите скорости изпускат .по големи мотори доста луди цени намирам 3 нютона под 200 лв няма.
смятам да направя доста голяма машина и за целта на малката ще напрвя модели за страниците и да отлея от алумии всичко а целта стъпкови мотори нестават няма обратна връзка

Искам да направя контролер за Постоянно токови мотори с ФРП или най накрая ще си купя от ТИНЕЛ(софия) мои приятел ми каза че били доста добри цената е 280 евро за брой(малко скъпички са но си мислех да си внясям но ако нещо стане я камилата в камиларя а това от тинел е тука на 2 крачки поне е е в БГ.

Моля споделете относно ELM-CHANG -http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
някои правил ли е този контролер

за колегата MrMurdjo
тука в пловдив има доста магазинчета с неща от ТОТАЛИТАРНОТО време намирам постоянно токов мотор с ФРП от 100-до 150 лв на ФАНУК като се вземе за пример ФРП на динамо чисно ново 2500 стъпки 180 лв
смятам да отделя време и да трагна по заводи из околноста на ПАЗАРДЖИК,АСЕНОВГРАД,СТАРА ЗАГОРА, И ДА ПРОВЕРЯ КАКВО Е ОСТАНАЛО.в нашия регион покраи баща ми съм бил в доста фабрики и имам представа какво има .
на теб какво ти трябва точно кажи с какво да ти помогна.какви винтове ти трябват колко да са дълги??????????

ами това е засега
забравих да споделя че тука в пловдив съм намерил мотори като мойте СД 7.5/0,08 нютона на 15лв в ЕТ ДЖИВА има и малки постоянно токови на динамо копие на ФАНУК-ПИК 6 чисто нови са ама доста скъпи 60 лв много са неорентирани според мен имат цели машини за по 500 лв не ми се вярва просто колко са обезценени нещата вече.
оригинален контролер FANUK-6 БЕЗ СЕРВАТА 1500лв
контролер ТИКСИ със сервата 1000 лв
контролер зит 500 със сервата-500 лв(много проблеми има по тях но за таяа цена)

това ме амбицира да отделя време и да обиколя да видя какво е останало предполагам ще изпаднат бая неща

:)
здравейте,

мерси на колегата emilvv
почвам да правя това
http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... oller.html

скоро ще кажа какво става
emilvv - помощник
Може да вземеш 'моята' силова част - работи добре !! ....

http://www.bg-cnc.com/phpBB3/viewtopic.php?f=43&t=34

Гледай да минеш на по-нови AVR та - примерно XMEGA .... че ТИНИ-то 'забравя' параметри и води само до мъки ...

Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: