Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Не съм компетентен за да обясня разликите в устройствата им, ако ме питаш за това. Колкото до параметрите, тях можеш да сравниш във всеки добре зареден онлайн магазин, или в страниците на производителите. Например тук, тук, или тук.
Последна промяна от mika на пет мар 23, 2012 1:43 am, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
Прегледах ги и трите, имам чувството, че всички контролери са правени на едно място, само името на възложителя е различно върху капака.
А описанията са безкрайно повторение на едно и също, демек зарибявка.
mika - специалист
Да, и в трите препратки драйверите са на Leadshine, но щом това буди съмнения за "зарибявка", ето няколко други дигитални драйвера, на различни фирми, безразборно изтеглени от мрежата:

SMDx76
ST Stepper Drives
SW Series
DQ Series
Pacific Scientific 6430
Q2-BYG403MD
DVS2811
btt - специалист
Благодаря на всички за отговорите!

Наистина точност от стотни от мм не ми е необходима. Но и цената на хоби изпълнението ме ориентира в ситуацията.

Ще прочета още малко и ще задам по-конкретни въпроси, защото сега половината от термините ми звучат на чужд език.
mika - специалист
Според мен изобщо не става въпрос за стотни. По-скоро идеята на професионалната машина е да работи безпроблемно по 8-10 часа на ден, а може и повече. Мощния шпиндел, добрия драйвер и стабилното движение ще осигурят висока производителност и дълговечност, което в крайна сметка е пари. Всичко зависи от това, колко смяташ да я натоварваш.
btt - специалист
Натоварването ще бъде 1 до 2 дни месечно по 6-8 часа в зависимост от бързината с която работи.

Видях, че на някой отгоре е монтиран прав шлайф, но видях и че моята ръчна фреза има същото закръгления отдолу и ако й се махне основата може да се монтира. Една читава фреза не е толкова скъпа, но трябва и задвижването да издържа.
MrMurdjo - майстор
mika написа:
Според мен изобщо не става въпрос за стотни. По-скоро идеята на професионалната машина е да работи безпроблемно по 8-10 часа на ден, а може и повече. Мощния шпиндел, добрия драйвер и стабилното движение ще осигурят висока производителност и дълговечност, което в крайна сметка е пари. Всичко зависи от това, колко смяташ да я натоварваш.
Този спор въобще не си струва, защото е чисто теоретично постановка. Човекът се интересува от нещо, което да му върши работа достатъчно добре на приемлива цена. Още повече, че няма опит, който да му позволи да се ориентира какво купува, ако тръгне да купува готова. Онова за печатните платки, няма да му върши (добра) работа.
mika - специалист
btt написа:
Натоварването ще бъде 1 до 2 дни месечно по 6-8 часа в зависимост от бързината с която работи.
В такъв случай, според мен почти всичко ще ти върши работа :)
tsenkov - специалист
mika написа:
Не съм компетентен за да обясня разликите в устройствата им, ако ме питаш за това. Колкото до параметрите, тях можеш да сравниш във всеки добре зареден онлайн магазин, или в страниците на производителите. Например тук, тук, или тук.
Ще ти кажа: 16мм направляващи, по 1 лагер на странана някои машини Z е с12мм направляващи, и още някои други неща. Върха е че са с СВД. Аз при 20мм направляващи и по 2 лагера достигнах0.15мм деформация на конструкцията, съпоставима с показаната от теб. Не мога да си представя каква ще е там.Просто скъпа играчка, която не е за нашия пазар.За платки ще има точност ,но като я натовариш ще видиш разликата.ИМАМ И ЕДНА ОГРОМНА МОЛБА-обясни ми как за 500 лева ще направиш такава машина.Ако може малко по подробно-12 лагера по10лв=120лв, доставка 15, направляващи 2.5м 100лв и така нататък.......даи цена и на драиверите защото силно ме интересува.
mika - специалист
tsenkov написа:
ИМАМ И ЕДНА ОГРОМНА МОЛБА...
Линейни лагери LM20 / 12бр. - 47.52лв.
Направляваща S20 / 2200mm - 56.76лв.
Стъпкови мотори 57BYGH311D-12 / 3бр. - 151.20лв.
Трапецовиден винт 12х3 / 2м. - 31.16лв.
Лагери 3201 / 3бр. - 18.00лв.
Драйвер TB6560 / 3оси - 90.00лв.
Захранване ATX 250W / 2бр. - 20.00лв.
MDF 18мм / 1м² - 18.00лв.
Микропревключватели с ролка / 6бр. - 4.50лв.
Скоби с винт за маркуч / 6бр. - 1.08лв.
Метални дибли М6 8х13 / 25бр. - 1.50лв.
Кутия 190х150х75 - 6.60лв.
Шпиндел BUDGET BMT 4004 - 39.99лв.
15см гумен маркуч за бензин Ф8мм, парче Delrin, кабел, гайки, болтове и шайби, за останалите 13.69лв.

Всички материали са нови (с ДДС) с изключение на компютърните захранвания. Разбира се, могат да се спестят около 150 лева, ако драйверите се направят собственоръчно и се купят стари стъпкови мотори по 7-8лв., но това вече е друга тема.

Ето и някои уточнения:
Двете АТХ се свързват в серия, така че да дадат 24V.
Металните дибли се захващат към работната маса и служат за закрепване на детайли към нея.
Лагер 3201 седи в единия край на трапецовидния винт, а срещуположния е свързан със стъпков двигател чрез маркуч и скоби.
Delrin е за направата на гайки с трапецовидна резба.

P.S. Тази сметка ми отне доста време и се надявам да ти свърши работа.
P.P.S. Цените са взети от интернет и са на български магазини, с изключение на TB6560 - eBay.
Последна промяна от mika на вт мар 27, 2012 5:06 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: