• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Стефко - специалист
Не съм чел всичко по темата, затова не зная дали е дискутирано. Става въпрос за малко по-различно закрепване на витлото спряма посоката на вятъра, в зависимост от силата му. При по-слаб вятър, витлото е срещу вятъра, а при по-силен и с някакво изместване от посоката му. Ама какго обясних, дано някой ме разбере. Така се постига по-равномерно въртене на витлото. Та, интересува ме тая система на изместване. По спомен някъде съм я виждал, но не зная къде.
lov - майстор
И аз отдавна следя темата но за съжаление където ми е жилището се оказа, че вятъра не достига та се ограничих само със соларите но пък съм запален по идеите. И като отворихте темата за следене на вятъра и в предишния пост проблемите на колегата с разлетелите се витла се сетих за тази конструкция.
Ползва се отново крила но закрепени в края на хоризонтална основа така че тя се върти. Някаква комбинация от ротора на Савониус. А самите крила са закрепени вертикално шарнирно и от долната страна има противотежест. При промяна на скоростта на вятъра от центробежните сили тежестите започват да преместват крилата така че върховете и се събират към центъра на въртене. И при много голям вятър почти се събират. Би ли била ефективна една такава система защото след обсъжданията по нагоре относно площ и брой витла ми се струва че би трябвало да работи със същата ефективност на класическото витло. Интересна ми е защото колкото съм се ровил по форуми не съм срещал някой да я е реализирал. Ако не е ясно за какво иде реч ще се пробвам да рисувам ако трябва. А по спомени е реализирана фабрично за захранване на някакви магистрали в Англия.
ba6ticata - специалист
Аз също следя темата като почти съм си осигурил материалите за ветрогенератор.По късно ще публикувам и снимки.За равномерно въртене(макар и не толкова прецизно)ще използвам едно от простите решения(има го в по предните постове) и по-точно - хоризонтална плоскост изнесена на около два метра зад генератора,който е закрепен шарнирно към пилона и може да се накланя назад до около 25-30 градуса.Тази плоскост(т.н. вертикално кормило) при слаб вятър ще поддържа генератора хоризонтално и колкото по се засилва толкова наклона ще се увеличава назад и по този начин витлата ще се обдухват под ъгъл от където и оборотите ще са горе долу равномерни.Според мен за маломощни генератори това е най-удачния вариант,тъй като няма излишно триене и сложни механизми.
edemy2001 - специалист
Има начини за просто регулиране на скоростта на въртене на турбината. Един от тях е с шарнирно закрепване на тежести, лопатите на оси и пружина:
Прикачен файл:
rotor_01_SS.jpg
rotor_01_SS.jpg (29.33 KиБ) Видяна 4723 пъти
На тази снимка се вижда идеята, макар да не се вижда самата пружина. Пружината държи събрани тежестите близо до оста на въртене на турбината. Когато се вдигнат оборотите, тежестите от центробежната сила се стремят да преодолеят силата на пружината и да се отдалечат от оста на въртене и тогава с помощта на шарнирите се завъртат лопатите около оста си и променят ъгъла на атака спрямо вятъра, от което пък падат оборотите.
Друг начин е този за който пише колегата - ba6ticata, макар да не го е описал много точно.
ba6ticata написа:
...ще използвам едно от простите решения(има го в по предните постове) и по-точно - хоризонтална плоскост изнесена на около два метра зад генератора,който е закрепен шарнирно към пилона и може да се накланя назад до около 25-30 градуса.Тази плоскост(т.н. вертикално кормило) при слаб вятър ще поддържа генератора хоризонтално и колкото по се засилва толкова наклона ще се увеличава назад и по този начин витлата ще се обдухват под ъгъл от където и оборотите ще са горе долу равномерни.Според мен за маломощни генератори това е най-удачния вариант,тъй като няма излишно триене и сложни механизми.
Трети начин е този който аз използвам, включително и на генератора от последните ми постове. Опашката на генератора е закрепена на наклонена ос и нейното тегло се уравновесява със силата на натиск на вятъра върху пропелера. Когато натиска на вятъра стане по-силен, лостовата система образувана от вертикалната ос на генератора, отместването спрямо нея на оста на пропелера и наклонената ос на опашката се разбалансира, което довежда до отместване на турбината от челно срещу вятъра до почти успоредно на вятъра в зависимост от силата му. В някой следващ пост ще го обясня как става и как се изчислява, но трябва да подготвя няколко рисунки за илюстриране на принципа за да може да се разбере по-лесно, а сега точно нямам време да рисувам... По същество този принцип, който аз използвам е много близък до този на ba6ticata, но ми се вижда, че е по- удачен. Не случайно почти всички промишлено произведени китайски и не само китайски малки генератори с мощности до около 5 - 10 kW използват точно този начин.
Има смисъл от регулиране на оборотите на генератори с мощност над 100 вата. По-малките от тях се правят с по-здрава конструкция, която да издържи до стотина км/ч вятър и се разчита на здравината им. Икономически не е оправдано за по-малките от 100 вата да се прави такава система, макар да съм виждал и 300 ватови, които са без всякаква такава регулировка. Например този:http://www.pvsolarchina.com/300w-wind-t ... rbine.html
lov - майстор
Драснах на бързо една схемичка. Надявам се този път да стане ясна идеята.
Прикачен файл:
Отсканировано 19.1.2012 г. 10-25.jpg
Да пак има противотежести но отпадат всякакви пружини. Установяването на работно положение става за сметка на земното притегляне. Няма система за следене посоката на вятъра. Отпадат всякакви електропреносни пръстени четки и тем подобни които не са малко главоболие.Вообще от към механична страна доста по лесен вариант за изпълнение.
edemy2001 - специалист
lov написа:
Драснах на бързо една схемичка. Надявам се този път да стане ясна идеята.
Прикачен файл:
.jpg
Да пак има противотежести но отпадат всякакви пружини. Установяването на работно положение става за сметка на земното притегляне. Няма система за следене посоката на вятъра. Отпадат всякакви електропреносни пръстени четки и тем подобни които не са малко главоболие.Вообще от към механична страна доста по лесен вариант за изпълнение.
Единствения проблем е, че турбините с вертикална ос се въртят твърде бавно и трябва или предавка или специален много ниско оборотен генератор, а такива генератори излизат прекалено скъпи. Предавките с малък коефициент на триене между впрочем също не са евтини. На всичко отгоре КПД на вертикалните турбини е нисък и за да добиеш една и съща мощност в сравнение на тези с хоризонталната ос, ще трябва да се направи около два пъти по-голяма на площ турбина. Това води до утежняване на конструкцията по отношение на големина, съответно здравина. Разбира се и този вид генератори също си имат предимства, ама недостатъците май са повече... Поне от гледна точка на не промишленото производство.
dj_marti79 - специалист
Въпроса с извъртането на витлата го поставих още на първа страница, но за малка мощност не е оправдано. Големия генератор беше така, сложна механика, сложно управление, лагери и т.н. Всякакъв дисбаланс като тегло, ориентир, разположение между витлата довежда до вибрации, люлеене и намаляване на оборотите.
lov, при мен вятъра също е слаб. Не се отказвай толкова бързо от перка. Провери 8-12 метра по-високо как стоят нещата.
krass, енергоразпределителните дружества са по-виновни за високата цена на тока.
Само така момчета - стъпка по стъпка се приближаваме към енергийна независимост!!!
ba6ticata написа:
Аз също следя темата като почти съм си осигурил материалите за ветрогенератор.По късно ще публикувам и снимки.За равномерно въртене(макар и не толкова прецизно)ще използвам едно от простите решения(има го в по предните постове) и по-точно - хоризонтална плоскост изнесена на около два метра зад генератора,който е закрепен шарнирно към пилона и може да се накланя назад до около 25-30 градуса.Тази плоскост(т.н. вертикално кормило) при слаб вятър ще поддържа генератора хоризонтално и колкото по се засилва толкова наклона ще се увеличава назад и по този начин витлата ще се обдухват под ъгъл от където и оборотите ще са горе долу равномерни.Според мен за маломощни генератори това е най-удачния вариант,тъй като няма излишно триене и сложни механизми.
Имаш в предвид при силен вятър, ветрогенератора се повдига и "поглежда" нагоре към небето. Лесно за изпълнение и най-правилно. Недостатъка е че можеш да сложиш само 1 генератор на върха на мачтата. Аз съм планирал да сложа изнесени генератори от 4-те страни на мачтата, която междувременно "порасна" с още 2m.
lov - майстор
Преди да се откажа мерих вятъра почти цяла година. Сградата е удобна 5 етажа равен бетонов покрив. Лошото е че съм до един почти вертикален баир доста по висок дори и да сложа една 15 метрова мачта. Което е безумие ама идеята е важна. Тоест вместо да имам ветрове с почти постоянна посока съм на завет.
А в твоя случай няма ли да е по лесно да направиш само един по голям генератор от колкото с 4 така губиш в место да спечелиш.
А относно цената на тока. Вярно е че са монополисти и е висока. Но и другото е че сме бяла държава с бананови заплати.Ама който претакова който и да е монополист съм готов да го почерпя само защото си е направил гъдела и гаврата с него.

А относно моя вариант според всичките формули дето ги вадихте по на горе реално работната площ на витлото се запазва. Щото и аз бях заблуден преди че колкото са повече на брой перките толкова е по ефективен. Или аз бъркам нещо в разсъжденията. Отделно на мен механичната част ми се вижда по лесно изпълнима. Дори и самото балансиране ще е по лесно макар че трябва да се прави динамичен баланс.
Относно бавнооборотните генератори наистина си е проблем. Ама той си е подобен на всякъде. А и аз би ползвал тази енергия единствено за добивне на топлина. Което малко ме улеснява.
edemy2001 - специалист
lov написа:
Преди да се откажа мерих вятъра почти цяла година...
...А в твоя случай няма ли да е по лесно да направиш само един по голям генератор от колкото с 4 така губиш в место да спечелиш...
.... Или аз бъркам нещо в разсъжденията. Отделно на мен механичната част ми се вижда по лесно изпълнима. Дори и самото балансиране ще е по лесно макар че трябва да се прави динамичен баланс.
.... А и аз би ползвал тази енергия единствено за добивне на топлина. Което малко ме улеснява.
Каква ти е средната годишна стойност на вятъра?

Колегата може би използва това което има като наличност за генераторите си. От тази гледна точка е прав да направи 4, а не един, защото ще му легне значително по-евтино.

Не, не бъркаш в тези разсъждения. А, относно балансирането - преди седмица описах как балансирам моите лопати, оказа се, че метода е перфектен. 350 ватовия генератор, който монтирах тръгна без абсолютно никакви вибрации, като вдигна около 500 оборота на око от раз. Не съм мерил оборотите, защото за съжаление забравих да си взема оборотомера, като тръгнах на монтажа. :?

За добиване на топлина се изисква контролер, за да не се окаже прекалено натоварен генератора и да изпадне в режим на спиране (staling).

А, ето една нестандартна идея за добиване на топлина! http://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsR ... re=related Удоволствието от тази топлина е двойно! Най-напред изпиваш биричката, след това се топлиш... :-D Но коментарите за такъв източник изискват друга тема....
lov - майстор
То минаха повече от 20 години от тогава и по букварчетата които четях тогава положението беше повече отчайващо. Много рядко се случваше да превиши 7-8м/с и то на пориви.Поне това си спомням че беше някаква минимална граница за пропелер с диаметър към то 3 метра.Практически пълно безветрие нищо че съм на брега на реката. На земята имаше повече вятър от колкото високо горе.
Иначе ме сърбят ръцете и електрониката за управление ми е най малкия проблем просто професия. И в най скоро време очаквам да ме изгонят от къщи заради някакви идеи които рано или късно осъществявам.Щото сега ми е влезнал пак бръмбъра да добавя и една термопомпа вода вода към направеното до сега. А то е газов котел соларна система за топла вода и котел на твърдо съм ги накарал да работят съвместно. Та топлото и БГВ съм го решил на 100% и системата си търси винаги най евтинкото като вариант. Само дето лятото ми става много жега та термопомпата ще е повече на охлаждане. Ама трябва да сменя всички радиатори с конвектори. Но и тя става като алтернатива за отопление.
Я да спирам че темата се измества в друга посока. Иначе си ми далече и наистина можеше да пробваме да се охлаждаме или стопляме де с биричка или червено винце и щеше да се заформи една сладка приказка. :lol:
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: