Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
За дърво, МДФ и други меки материали стават и дърводелски с прави твърдосплавни пластини.
Китайски на поносими цени продава фирма Микро Асу, със седалище в Пловдив, ако не се лъжа.
http://www.microasu.com/
Също на поносими цени има едни за алуминий в "Ташев" и "Тека", производство на СМТ
Изображение
Има и на 3 мм, но с поръчка. Всички са на опашка 8, от кобалтова стомана.
tsenkov - специалист
toni188 написа:
Профила на винта е по-скоро правоъгълен със стъпка 4мм. Най лесно е да си взема една СВД, но мисля поне да пробвам с по-евтиния вариант. Едно парче полиамид за гайка е 6-7 лева. Там откъдето купувам материалите видях, че освен белия полиамид имат и един черникъв, предполагам е този полиамид с добавен молибденов сулфид. Винта се движи ръчно, а оригиналната гайка е супер гадна от чугун и е с резба около 2см и за една година не толкова интензивна работа се получи луфт от почти 1мм. Тази гайка мисля да е около 7 см и предполагам няма да изникне луфт скоро от износване.
За правоъгълна резба резба забрави. Не си заслужава. Много трудно, да не кажа невъзможно е да и убереш луфта а пък ако е и ползван.. . Прочети какво пише в Машинните елементи за тая резба. Писал съм по темата някъде напред. Икономията ше ти излезе през носа, пиша го от собствен опит....Всичко което съм правил в режим икономии съм го правил два пъти.
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
За дърво, МДФ и други меки материали стават и дърводелски с прави твърдосплавни пластини.
Китайски на поносими цени продава фирма Микро Асу, със седалище в Пловдив, ако не се лъжа.
http://www.microasu.com/
Също на поносими цени има едни за алуминий в "Ташев" и "Тека", производство на СМТ
Изображение
Има и на 3 мм, но с поръчка. Всички са на опашка 8, от кобалтова стомана.
Благодаря за отговора. Към същата фирма съм се насочил и аз. От предлаганите съм извадил тези, които мисля че ще са ми нужни и почвам да ги поръчвам на няколко етапа.
STEPER - специалист
Сравнително скъпи излизат /поне за мен/ предлаганите фрезери от Микро Асу при положение,че са
и китайски отгоре на това.
На Ebay при голямо разнообразие могат да да се закупят фрезери на доволно ниски цени,
без да се притеснява човек ако ги похарчи /счупи/ при разни тестове
При това и шипинга е Free.
bdimov - специалист
Здравейте колеги.
Някой може ли да сподели опит ако е рязал черна ламарина 0,8-1мм. с фрезата си. Интересува ме какви инструменти и на какви обороти го е правил. Искам да си правя едни неща за мен но досега ламарина не съм обработвал и незнам какво да купувам като режещ инструмент.
klomo - специалист
Нямам представа дали сте обсъждали охлаждането на режещия инструмент, но ако някой има време и знания да сподели. Темата е станала 192 страници и малко ме мързи да я чета цялата. :-D
Питането ми е за охлавдаща система на една оберфреза кочто реже алуминиеши сплаши и инжинерни пласмаси. Нещо малко евтино и простичко да работи с охлаждаща течност (аз лично ползвам вода и олио). Ако има някоя по-подходяща ще се възползвам.
4i4kotrevi4ko - специалист
Чудя се защо трябва да е флуидно охлаждането, при положение че на големи фрези такова не съм видял. Говоря за такива, на които стъпковите са с >150Nm въртящ момент, а "вретеното" им тежи колкото цпу-фрезите, които си правим.
otico - напреднал
И според мен въздушното охлаждане ще върши работа, но ако има възможност за флуидно е по-добре защото освен охлаждащо действие то подпомага отлепянето на стружката от инструмента (смазва инструмента), което е важно за пластични материали като алуминия. Това разбира се е вярно само ако флуида се пръска постоянно върху инструмента. По принцип има специални течности за охлаждане, но аз лично на ръчната фреза, когато е необходимо, ползвам обикновено автомобилно масло или спирт за горен смесен с вода. На цифровата ползвам въздушно (малък компресор духащ в мястото на рязане). Така стружките се издухват от мястото на рязане и не се режат повторно при следващото минаване на инструмента (важно условие за получаване на качествен срез). Лошото е, че ако нямаш някаква система за събиране става голяма свинщина наоколо, но това както се казва са бели кахъри.
Айде да внеса малко нови идеи ... или поне надявам се да са нови, защото темата ми е прекалено голяма за да я изчета. Съжалявам предварително ако са дискутирани вече.

1. Може ли за шпиндел да се използва мотор от ъглошлайф(флекс) ? Там със сигурност има мощност и обороти, а цените на един флекс средна хубост не са толкова високи, колкото шпинделите, които чета че са по няколко стотин лева. Някой има ли идея какво всъщност слагат там и дали ще е приложимо - на пръв поглед пречките биха могли да бъдат биене, загряване, невъзможност да се монтират цанги.

2. Какво мислите за идеята по осите Х и У вместо да се използва схемата винт в средата и 2 кръгли направляващи от страни да се използват 3 (а защо не и повече) винта, всеки задвижван от отделен стъпков мотор. Съответните намотки на моторите от една ос са свързани паралелно и се управляват все едно са един - управлението не би се различавало освен очевидно с увеличения ток.
Моторите естествено е задължително да са еднакви, или поне с еднакво свързване и брой стъпки за оборот.
Ползите, които виждам са първо, че първо се намаляват разни сили от усукване от тежестта на несиметричен детайл или от натиск на работния инструмент върху едната страна на оста; второ - по-подходящо е за малки евтини любителски самоделки, защото ще могат да се вкарат в употреба евтини изостанали по-маломощни стъпкови моторчета, които иначе не биха имали приложение.
Не знам обаче дали няма да се получи "затягане" а от там и пропускане на стъпки ако все пак единия мотор сработва по-бързо и натяга цялата ос, така че другите мотори да не могат да завъртят.

Извинете ме ако тези идеи са от сферата на фантастиката, но не съм особено вещ в тази материя, а и за момента не съм се хванал нищо да сглобявам, още съм на ниво разучаване и умуване.
4i4kotrevi4ko - специалист
Цанги могат, ама с преработка. Биенето се оправя на струг и с лагери, а прегряването поне при моята прототипна машинка ще го реша с по-големи лопатки :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: