• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gogo7777 - майстор
Ето виждаш ли.....сам ще стигнеш до правилният начин. Тая подпора, за която си мислиш е красноречиво доказателство, че съм прав. Обърната ли е наопаки, никФа работа не върши. :lol:
Чираче - майстор
gogo7777,
И да ме бъзикаш/ако имаш в предвид мен/, има много да учиш за конструкциите. Ако пък си инженер, жалко за изхарчените от родителите ти пари.

И не съм изчезнал, а съм на море. И няма достатъчно обхват.
Andri01 - майстор
На кой край на морето си? :)
gogo7777 - майстор
Чираче написа:
gogo7777,
И да ме бъзикаш/ако имаш в предвид мен/, има много да учиш за конструкциите. Ако пък си инженер, жалко за изхарчените от родителите ти пари.

И не съм изчезнал, а съм на море. И няма достатъчно обхват.
Никакъв инженер не съм, а най-обикновен "общак" :lol: Да има кво още да науча за разлика от инженерите :lol:
Andri01 - майстор
Нещо май си скаран с инженерното съсловие,а? Не всички инженери са смотани ,както и не всички общаци са майстори. И в двете съсловия има "черни овце"! зависи предимно от човека и дали местоработата му го е научила да мисли или да кара по допирателната,за сметка на другите! :partyman:
maleeeestrax - специалист
Според мен "общаците" са редниците а инженерите са генералите ама това в кръга на майтапа.Ако някой не е имал възможност да учи това не за смях ,но ако не е искал или не е имал капацитет е по-добре да си мълчи.В двете схеми както и да сложиш диагонала вратата няма да увисне и не ми е ясно за какво спорите.В единия случай пренасяш товара на горната панта а в другия на долната. :rock:
KingLin - майстор
Чакай и аз да се намеся барем науча нещо щото съм от общаците на съпромата :)
Силите противодействащи на усукването към ромбоидна форма са по-големи при вариант 2 или иначе казано другия "общак" Гого е прав. Сега остана някой професор по съпромат да ми докаже твърдението :D Или да го обори нагледно тоя лост втори род.
maleeeestrax написа:
В единия случай пренасяш товара на горната панта а в другия на долната. :rock:
А аз все си мисля че и в двата случая по-прецакана е горната панта.
romanpm - майстор
Силите са си еднакви , във всички случаи горната е на опън , а долната на натиск :roll: друг е въпроса колко ще издържи , като хлапета обичахме да се люлеем ... :wink: :drinkers:
KingLin - майстор
Сумата на силите е еднаква! При двете постановките видовете сили са различни (опън натиск въртящ момент) и ни интересуват тези върху свободния край
gogo7777 - майстор
Най-здравата /"неподвижна"/ точка и възможно най-близка до центъра на тежеста е долната панта. От това следва, че от там трябва да се застопори конструкцията. Силите на действие и противодействие НЕ са еднакви при двете картинки. Поставете мислено останалата част от портата и ще видите, че предложената от мен опора застопорява още една греда срещуположна на опорната точка т.е. слабата точка в тая елементарна конструкция. Такова укрепване не се използва често....редно е там да има две опори /два диагонала/.

1:0 за общаците :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Как да направя 2 големи дворни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: