Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
Ако гайката ти е крива винта няма ли просто да седи под ъгъл? Нещо не мога да си представя как заради гайката може винта да шава на горе/на долу. Според мен кривината е в средата на винта и е доволно малка за да не я видиш когато е хванат на подпорите в двата края. Обаче като го хванеш по средата разликата в краищата става вече осезаема.

Ако имаш измервателен часовник може да го фиксираш и да се опиташ да премериш има ли "биене" на винта в постановката от стъпка 2.

Това което съм виждал при мен е, че дългият винт (100тина см) шава при въртене. Обаче пък винта по Z (въпреки, че е същият) не задържа.
digitalpr - специалист
Ако хаузинга на гайката е крив, винта ще стои накриво, както казваш. Но ако самата резба на гайката е накриво, то тогава винта ще шава.
Iliev Labs - специалист
Остави единия край на винта свободен.
На този малък ход, не би трябвало да е проблем.
digitalpr - специалист
В смисъл да няма подпорен лагер в единия край на винта по принцип? Това не мисля, че е решение.
angelfilev - специалист
digitalpr написа:
Привет отново!
След като минаха трудностите по сглобяването на X и Y, дойде ред и на Z. Тук обаче проблема е малко по-различен.
При стегнати подпорни лагери и гайка на СВД-то, на всеки оборот на винта, има момент в който върви много тежко, все едно винта е крив.
Направих си експеримент - свалих винта и го сложих да легне на двете подпори (снимка 2). Въртейки го не забелязвам никакво биене от винта.
При другия експеримент (снимка 3) застопорих гайката е започнах да въртя винта. Тук дори с просто око забелязвам ексцентрично въртене на винта. Извода ми е че гайката е крива. Това обяснява и редуването на стегнато и гладко въртене на всеки един оборот.

Какво бихте ме посъветвали да направя. Предполагам, че по другите оси също може да има подобно явление, но поради дължината на винта там, той успява да си направи нужния "корем" и това не се усеща, вървят изключително гладко. По Z обаче разстоянията са много малки. Целия винт е с дължина 300мм, а реалната дължина по която ходи гайката е не повече от 150-160мм.
Проблемът не е в гайката, а във винта. Вторият ти експеримент го показва. Оста на винта има кривина. Това може да се поправи.
digitalpr - специалист
Съвет, как да стане това?
angelfilev - специалист
digitalpr написа:
Съвет, как да стане това?
В тази тема имаше показано видео, но ми е трудно да го търся.
Импровизирай две призми и постави винта на тях. Постави часовников индикатор за да знаеш къде трябва да се натисне.
Същевременно можеш да провериш дали лагерните шийки и винта са съосни.
Ако не е ясно ще опитам утре да направя схема.
MrMurdjo - майстор
digitalpr написа:
В смисъл да няма подпорен лагер в единия край на винта по принцип? Това не мисля, че е решение.
Напротив, мога да те заведа да видиш промишлен мощен рутер, където винтът по вертикалата няма втора опора.
Бях писал, че втората опора е само да го крепи да не прави камшични движения при дълъг винт, при къс може и без нея. Гайката се явява втория лагер.
Възможно е и шийката за лагерите да не е по оста на винта и от там да вкарва биене.
mika - специалист
angelfilev написа:
В тази тема имаше показано видео, но ми е трудно да го търся.
Step 4 - Straightening
https://www.youtube.com/watch?v=dzIsR4Mg158
digitalpr - специалист
MrMurdjo, разбирам какво имаш предвид. Не знаех че е достатъчно надеждно и такова закрепване. Проблемът е, че аз вече пробвах да оставя само горен лагер и гайка и пак не мога да го направя да върви гладко. На всеки оборот се усеща кривината.

При горната конфигурация опитах да подложа под лагера и/или гайката луфтомерни пластини през сръпки от 0.05мм с идеята, ако лагера не е концентричен на оста на винта, те да коригират, но безрезултатно. Мисля, че няма проблем с концентричността.

mika, благодаря за видеото.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: