• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Ето и обещаните снимки на Cree-то, монтирано на радиатора вътре в осветителното тяло на струга. Драйвера е монтиран във фабричната кутия на струга, точно под основата на лампата, за да е максимално близо до самия диод! Свети чудесно. За около час време се нагрява: радиатора-57*, диода стига до 65-70 градуса.
Прикачен файл:
IMAG3279.jpg
Прикачен файл:
IMAG3278.jpg
Прикачен файл:
IMAG3277.jpg
Прикачен файл:
IMAG3276.jpg
Nortek4648 - специалист
Браво! Да се включа и аз, тъй-като гледам че някои се ориентират към качествените продукти, Т.Е. висок добив (Lm/W)
Макар и силна крушката, за която бях писал по-назад (14W=120W) постепенно с времето ми стана слаба :lol: и реших да я заменя с нещо по-силно, тъй като ми се налага от време на време да ползвам масата в кухнята за работна, докато майка ми я няма :-D
За да не кажете пак че рекламирам дадена фирма няма да споменавам от къде и какви са използваните материали.
Използвах си отново плафониера с пир датчик, (тъй като имам от тях) но без да ползвам датчика.
Първоначално си бях направил плафон за стаята, но със светодиодна лента 1,4м. лента:
Прикачен файл:
frgvbrfgrgvr.png
Само ще припомня, че лентата е 2835/120/4000К писал съм за нея.
Сега реших да експериментирам по същата схема отново с диоди 2835,но на алуминиева Led платка която е с още по-висок светлинен поток от лентата.
Едно парче платка се реже през 7 диода и работен номинален ток до150мА (ако се охлажда добре):
Прикачен файл:
kuhnq.png
Прикачен файл:
kuhnq2.png
Прикачен файл:
Screenshot_2015-06-08-11-22-08.jpg
Преди да сваля 14W-та крушка която отговаря на (120W нажежаема) с GSM-а сложен на масата под лампата премерих колко лукса се получават за да сравня после с плафона а ето ги и резултатите:
Прикачен файл:
123456789.png
Плафона се димира на 4 степени посредством троен ключ, като следва:
Първа степен (първи ключ) е през 12,5W малка халогенка
Втора степен (втори ключ) през 40W малка халогенка
Трета степен (1+2) (първи и втори ключ) в паралел 52W халогенка
Четвърта степен - трети ключ късо = Макс.
Бях планувал диодите да работят на около 100mA но след няколко теста установих че трябва да добавя съпротивленияи да намаля броя на платки до 14 заради трептенето и недостига на капацитет.
В момента със 220UF/400V между всяка платка 47R общо 705ohm тока е 75-80mA и свети по-силно от плафона с 1,4м лента (~28W) като трептенето с камерата на телефона е малко по-силно от на плафона с лентата поради обясними причини, тока там е 45-50mA а общото съпротивление е 1,4К но на око не се усеща, което е най важното, а моето око е много чувствително и веднага забелязвам трептенето което причиняват китайските лед крушки, докато брат ми вика няма смисъл от такъв капацитет ама аз си викам има щото аз го виждам!
В крайна сметка сметнато по снимките излиза че при максимална степен (25,3W) ще замести крушка с нажежаема жичка от 233W.
Nortek4648 - специалист
П.С. И в крайна сметка ако диодите ви все пак трептят тури му един такъв тупмак
Прикачен файл:
20150618_221753.jpg
и работата заспива на какъвто и ток да са диодите :mg:
Ето ги и разликите в луксовете на двете плафониери:
Прикачен файл:
kuhnq staq.png
Измерено на пода, а до плафона е 2,45м като движейки по пода телефона търсейки най високата стойност и в двата случая за да е еднакво
Излиза че с платките получавам по-малко консумация и малко-повече луксове и като цяло е много добре :)
Lisko - майстор
Сефте ще слагам 5730 лента (в работилницата) 60 диода на метър, общо към 2 метра. Мисля да подложа метална лента широка 12мм, дебела 2 мм - нали ще е достатъчно това за охлаждането ? Не ми се ще да оскъпявам с по-сложни профили.
Мерси!
nikolov333 - майстор
За 12 вата на м.според мен е достатъчна, макар че мечо пух е на друго мнение..У нас съм с лента 3014/120 диода на метър, които са също 12 w и съм я залепил върху подкожка от 3мм еталбонд с 2см ширина. :partyman:
hidrazin - майстор
Lisko написа:
Мисля да подложа метална лента широка 12мм, дебела 2 мм -...
Че то това си е направо шина бре. Що не вземеш един профил за гипсокартон от тези малките?
Мисля че бяха 30х30х30 мм. Или дистанционер за стъклопакет - отличен е за тая работа.
Алуминиев, лек, изглежда добре и не е скъп за разлика от лайсните дето ги продават специално за LED ленти.

Изображение

:partyman:
brad4edat - специалист
Шината може и да дойде малка! Тясна е 12мм, почти колкото лентата, и е тънка 2мм. Нищо чудно ако пуснеш лентата на макс и свети да кажеме над 30 минути в горещите летни вечери да се загрее доста. Имай в предвид, че лентата няма да изгори, но завишените температури ще доведът до по-бърза деградация на диода. Ако сложиш и шината плътно по някоя стена или дъска, ти ще я затапиш един вид, тоест ще имаш лента отдолу а отгоре друга изолационна повърхнина, и ще стане така че шината няма да охлажда добре! Трябва ти по-широк профил, за да имаш свободна площ за отвеждане на температурата от метала към въздуха. Мисля, че е добре да избереш по-широка шина или някакъв профил, едва ли цената ще е нещо фрапиращо:)
Повърхноста на която ще се лепи лентата е задължително да бъде гладка! Профилите за разни гипсократони са релефни, поне доколкото аз ги знам. Ако не е гладка, ще се получат въздушни джобове между профила, и лентата, а от там влошено топлоотвеждане и евентуално разлепване на лентата.
Така че шина или някой друг гладък алуминиев профил си е ок. В складовете за профили за алуминиеви дограми има такива хубави алуминиеви профили, че ще ви светнат очиците, хем красиви ( бяли или инокс) хем с различни форми и размери, и не са скъпи;) :-D
Lisko - майстор
Мерси ! За гладкостта - силно съгласен !
hidrazin - майстор
От профилите за картон се намират и гладки. Особено от малките размери.
ПРОФИЛ UD-28/27
Белите профили макар и красиви не са за препоръчване.
Използваната полимерно епоксидна боя нанесена с прахово боядисване, съвсем не най-добрия проводник на топлина.
:partyman:
nikolov333 - майстор
Наистина е най-добре да е гол профил..и въпреки, че е за работилница, понеже нямаш много метри, за мен си струва да дадеш 5-6 лева за 3 метра такъв Г-образен ал.профил http://kolosbg.com/prod.php?id=113 или такъв П-образен http://shop.kronbg.com/index.php?route= ... uct_id=421 зависи как искаш да насочиш светлината :drinkers:
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: