Колега, най-лесно се прави с назъбен ремък и зъбни колела и твърда връзка между тях. При правилно проектиране закрепването на ремъците с първоначалното регулиране си решаваш и проблема с изкривяване на портала.Лично аз такава машина бих я направил така. Бих направил дългата страна по Х за да има по-голямо пространство за манипулиране на материала и евентуално вадене на ваната за почистване.Плюс на подобна схема е и това че позволява по лесна промяна на предавателното отношение от двигателя към вала /за по добро синхронизиране работата на двигателя и необходимите скорости-за да не влезеш в режим в които не ти достига мощност/. Бих направил и ваната отделно от машината,за избягване на деформации при рязане на дебели заготовки или със закрепване което позволява минимална деформация на конструкцията при натоварване от теглото на обработвания детаил.
За осигуряване на синхронноста на движение на два двигателя на една ос наи - лесно е както бе писано по горе с два датчика за положение на портала или с отделна програмка която при натискане на бутона HOUM след достигане на датчика /един/ го подминава с да кажем с 10 мм като се опира в два твърди упора и след това се връща навътре в работното поле.Работи много добре и осигурява точност +/-0,02 на база 1200мм.
За управление на оста Зет освен капацитивно маже да се управлява и по тока на плазмата , но това вече е отделна тема и са малко хората които могат да ти бъдат полезни.Аз не съм от тях, само пускам фитили.
За осигуряване на синхронноста на движение на два двигателя на една ос наи - лесно е както бе писано по горе с два датчика за положение на портала или с отделна програмка която при натискане на бутона HOUM след достигане на датчика /един/ го подминава с да кажем с 10 мм като се опира в два твърди упора и след това се връща навътре в работното поле.Работи много добре и осигурява точност +/-0,02 на база 1200мм.
За управление на оста Зет освен капацитивно маже да се управлява и по тока на плазмата , но това вече е отделна тема и са малко хората които могат да ти бъдат полезни.Аз не съм от тях, само пускам фитили.