• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
Колега, най-лесно се прави с назъбен ремък и зъбни колела и твърда връзка между тях. При правилно проектиране закрепването на ремъците с първоначалното регулиране си решаваш и проблема с изкривяване на портала.Лично аз такава машина бих я направил така. Бих направил дългата страна по Х за да има по-голямо пространство за манипулиране на материала и евентуално вадене на ваната за почистване.Плюс на подобна схема е и това че позволява по лесна промяна на предавателното отношение от двигателя към вала /за по добро синхронизиране работата на двигателя и необходимите скорости-за да не влезеш в режим в които не ти достига мощност/. Бих направил и ваната отделно от машината,за избягване на деформации при рязане на дебели заготовки или със закрепване което позволява минимална деформация на конструкцията при натоварване от теглото на обработвания детаил.
За осигуряване на синхронноста на движение на два двигателя на една ос наи - лесно е както бе писано по горе с два датчика за положение на портала или с отделна програмка която при натискане на бутона HOUM след достигане на датчика /един/ го подминава с да кажем с 10 мм като се опира в два твърди упора и след това се връща навътре в работното поле.Работи много добре и осигурява точност +/-0,02 на база 1200мм.
За управление на оста Зет освен капацитивно маже да се управлява и по тока на плазмата , но това вече е отделна тема и са малко хората които могат да ти бъдат полезни.Аз не съм от тях, само пускам фитили.
stivemaster - майстор
Относно схемата на задвижване, вече я уточних и не искам да я обсъждам повече ,макар че ти благодаря за мнението колега tsenkov.Масата ще е с вода (всъщност охладителна течност за металорежещи машини) и отделна от портала, точно по твоите съображения.
Това да опирам портала не в електрически изключватели, а в твърда опора не го разбирам и мисля че е абсурдно защото съм със стъпкови мотори без обратна връзка.
За Z оста при плазмата, мисля да ползвам такъв контролер който в тази най нова версия работи едва след като машинния контролер провери височината и се отдалечи за пробиване .Тогава, след като дъгата запали (0.5 сек) той почва да подава сигнали за стъпка и посока, на драйвъра на Z оста и ползвайки ПИД, да се опитва да коригира височината, според заданието за напрежение на дъгата на рязане.
На газорез, Z оста е изцяло на ръчно (там поради по голямата дебелина кривините са редки) и височината на подгрев и на рязане си ги опоределяш на око.Така също и се задава условие след позициониране на първи детайл и в точката на пробиване, да изчака натискането на определен бутон - "старт на рязане" за да потегли, иначе подряването и пробиването може да продължи различно време по различни причини.
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Например, ето видеоупътване на което трябва да забележите, че това което е най ценно в случая, се съдържа в един плъгин,който обаче никак не ми е ясен какъв е (без плъгин кой генерира стъпки за компенсация ,кой оправя грешката ако не достигна хом датчика с дублиращата ос или го достигна първи него ?).
За плъгина не мога да ти кажа, но по-нататък във видеото се вижда, че отваря Config/General Config... В третата колона от ляво надясно има Home Slave with Master Axis.
Трябва да се постави отметка за да може и главната, и подчинената ос да реагират на Home.
В руския превод пишат:
"Базировать Дополнительную ось вместе с Главной (Home Slave with Master Axis) – если помечено
галкой, базирование двигателей обеих осей главной и подчиненной будет производиться
одновременно. Подстройка одной оси под другую при этом не производится."

В първата колона трябва да се махне отметка от избраната подчинена ос, за да се възприема като линейна.
Търси още видеоуроци, може да ги разгадаем.
tsenkov - специалист
Колегата написа скрипт точно за решаване на този проблем-една ос но с два двигателя.Работи прекрасно. опитах да кача снимка но е над 2МБ.Ще кача снимка на машината която направих изцяло на нея.
Прикачен файл:
Снимка0293.jpg
Когато стигнеш до ажустиране на машината драсни два реда за да разбереш ползата от твърдия /твърдите/ упори.
dobrinski - специалист
Последната ми машина е с два двигателя по У управлявани от два контролера, като "А" следва "У". Вече два месеца работи по 12 и повече часа на ден и не се е налагала компенсация.

Прикачен файл

DSC00449.jpg
DSC00449.jpg (43.95 KиБ) Видяна 2883 пъти

Прикачен файл

DSC00446.jpg
DSC00446.jpg (87.87 KиБ) Видяна 2883 пъти
stivemaster - майстор
Добрински със slave axis ли си го направил дублирането ? И на двете оси ли имаш датчици и ако не сработи единия какво става ? Аз още не съм стигнал до там не казвам че няма да стане, просто не знам как е направено в мача.Дали примерно достигайки НОМЕ датчика на титулярната ос даречем Y изчаква да усети и датчика на подчинената ? Тогава всичко би било нормално. И ако в началото на всеки файл има G28 X0 Y0 Z0 B0 би трябвало да се подравнява ъгъла под който е X спрямо Y според датчиците.
Защото ако се налага софтуерна компенсация не знам как ще стане.
MrMurdjo - майстор
Какви датчици смяташ да сложиш за определяне на нулевата позиция?
Най-сигурният начин за изравняване на портала ти го е казал Ценков. Когато и двете страни ударят на твърд упор, по-точно от това няма. А стъпков мотор, кога е на упор, просто бръмчи на едно място.
Освен това:
- машина, чиито портал се измята лесно, не е добра по рождение
- машина, чиито стъпкови мотори постоянно изпускат стъпки и има нужда от постоянно изправяне на портала, също е калпава по рождение. Всички машини със стъпкови мотори се правят така, че ДА НЯМА ИЗПУСНАТИ СТЪПКИ по време на НОРМАЛНА работа. Ако порталът ти се засуче някъде по средата, все едно ще трябва ръчно да въртиш някой от моторите за да го отклиниш и докараш до начална позиция. Мога да те уверя, че изпусне ли една само стъпка, тя няма да е единствената, защото роторът вече не е на очакваната позиция и следващата комбинация в намотките му няма да го завърти до очакваната нова стъпка.
- ето какво пише в оригиналното ръководство:
When a reference operation is requested they will move together until the home switch of
one is detected. This drive will position just off the switch in the usual way but the other
axis will continue until its switch is detected when it will be positioned off it. Thus the pair
of axes will be "squared up" to the home switch positions and any racking which has
occurred be eliminated.
- според мен изпадаш в ненужно теоретизиране относно ситуации, които трябва да бъдат предварително елиминирани чрез конструкцията и оразмеряването. Далеч по-важни според мен са екранировка, защита от смущенията на плазмената система, използването на функцията 'charge pump' на Mach3 за защита от случайно и нерегламентирано сработване и т.н.
- аз вече го казах някъде преди, а Извънземния потвърждава моето мнение (парадокс направо :) ) - механично спрягане между двата мотора е най-добрият подход. Така те си "помагат" взаимно. Никой не ти казва да ползваш само един мотор.
- единственият голям фабричен рутер, на който имам опит, е AXYZ с работно поле 3600 х 1800 мм. Портала го повдигат 6 човека. Задвижва се чрез пиньон-зъбна рейка от два отделни привода в двете колони на портала. (Някъде тук по-напред май съм пускал и снимка.) Има един датчик за нулиране на началната позиция само. При това тази машина реже, преодолява значителни усилия и с достатъчно големи скорости. Ако се случи да скъса ремък на един от приводите, просто заклинва (зависи от усилието на рязане в момента). След това на ръка се кара до упор, сменя се ремъка и се пуска.
Ето тука може да видиш един такъв подобен
http://www.axyz.com/en/axyz-6000-series/
stivemaster - майстор
Интересна работа и как разбираш че си в хом позиция без електрически изключвател ами с твърда опора ? Освен това защо хабиш време да "носиш вода от горски извор" за да покажеш въображаемото предимство на схемата си за задвижване . Говориш за "недъгава" машина която лесно и се измята портала ,ами във фирмата в която работя имаме такова Esko Kongsberg XP.На таз машина за МНОГО пари вервай ми ,ако хванеш портала (който няма 2 метра и е изпълнен както трябва с най скъпи шведски направляващи и специален алуминиев профил) при спрян рутер сервомоторите знаеш изключват и го разклатиш здраво, от другата страна портала прави камшик ,ама яко.Машината е с по два индуктивни датчика (хом и краен минус) от едната страна и един от другата страна (краен плюс) .Разбира се има и упори за да не изпадне портала когато при бърз ход не си "скива" датчиците. А бързия и ход е бърз честно ,това е машината която е с най бърз работен ход и ускорения от тези които съм срещал ,в клипа се вижда.
А за charge pump функцията,моя контролер я подържа и е включена - това е най лаишки казано, високочестотен звук нали, като на честотен инвертор ?
Взел съм доста по мощни двигатели NEMA 42 отколкото са необходими, така че мисля че при правилни настройки няма да изпадат в ситуация да "нямат мощност" и като стигна до там ще видя на каква скорост ще започнат да изпускат стъпки.
Последна промяна от stivemaster на нед дек 28, 2014 9:08 am, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
Вие сте питащият. Аз съм само един от тези, които дава своето мнение в отговор. Ако не Ви харесва, с нищо не Ви задължава. Явно си имате готова концепция и не приемате нито съвет, нито критика и вместо да вникнете в написаното, го изопачавате.
Успех в начинанието.
stivemaster - майстор
Що се цупиш бе колега, аз какво ви питам ти какво се опитваш да ми наложиш в отговорите си (ти няма значение какво ме питаш аз така бих направил) .Виждаш ли нещо общо между двете. Покажи ми голям производител на машини за плазмено или газокислородно рязане който да се е спрял на такава схема на задвижване която ви е харесала така ,не че ще променя моята но поне ще подкрепите вашата теза.
Накрая само да ти кажа с най добри чувства, че най хубаво е ти да се опиташ да вникнеш в това което те питам и ако не можеш да ми отговориш ,да не ме караш да приемам единственото което знаеш за правилно и да не се цупиш като хлапе.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: