Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vatan - помощник
С настоящето искам да споделя моя опит с LED осветлението. Става въпрос за LED-лампа „направи си сам” за основно осветление на жилищна площ. Целта бе да се доближа максимално до стандартно осветително тяло. Светодиодните ленти не ми допадат. Освен това захранването трябва да е 12V, за да може да се захранва от акумулатор и да е максимално икономично. Направих две лампи, които поставих в банята. Там е единственото място без енергоспестяващи крушки, тъй като много бързо горят – явно заради честото включване.

1. Осветително тяло.
Имах опит в друга област с диоди от 1 ват, но икономически по-целесъобразно беше да избера 4-ватови диоди на Cree от серията МХ-6. Взех диоди, монтирани на PCB. Три диода последователно могат да се захранят от 12V без токоограничаващо съпротивление. Съпротивлението намалява КПД-то, а при захранване от акумулатор икономичността е изключително важна. Задължително се монтират на радиатор за отвеждане на топлината. Монтажът е с две винтчета М3, като РСВ се намазва със силиконова паста. При запояването на диодите се вземат мерки за отвеждане на статичното електричество. За радиатори избрах радиатори от стари процесори. Вентилаторът се маха. Маха се и металната подложка за контакт с процесора.

Изображение

Изображение

За тяло на лампата избрах най-евтиното от Практикер за 10-тина лв. Изрязва се пластмасовия гръб със зеге, така че радиаторите да могат да се захванат за гърба.
Основната лампа е с 6 диода на два радиатора, а над огледалото пред мивката лампа с 3 диода.

Изображение
Изображение

Един такъв радиатор е предостатъчен за 3 бр. 4-ватови диоди. При работа няколко часа с ток 0.9 А температурата на радиатора се качи до около 55 оС, т.е. в рамките на нормалното. Има възможност да се монтират и 6 диода, като се остави вентилаторът да работи (може и с по-ниско напрежение за да шуми по-малко).
Цветната темп. на диодите е 3500-4700 К. На мен ми изглежда много бяла, по принцип съм привърженик на по-ниска – около 2800 до 3000 К. От същата серия има диоди с 2700 К, но у нас никъде не можах да намеря такива. Затова на лампата с 3 диода сложих жълт филтър (от жълто канцеларско джобче) за проба.

Изображение

2. Захранване
За захранване избрах захр. блок от стар компютър, който малко модифицирах. Първо свалих вентилатора да не шуми. После направих изхода за 12V регурируем – от 11 до 13.5 V (за това има много информация в интернет). Целта бе лесно да регулирам тока, респ. светлинния поток, без да използвам последователно съпротивление. Разбира се, има драйвери за LED, но това решение в този случай бе най-изгодно и най-лесно.
Захр. блок монтирах на външната стена над вратата на банята – там има една ниша, така че не се вижда. Включването на захранването става с шината PS ON, т.е. захр.блок е включен непрекъснато към 220 V, а ключът за лампата дава PS ON към земя. Консумацията на блока когато лампите не са включени е минимална (виж по-долу).
Опитът показа, че при консумация от 2.5 А захр. блок работи спокойно и без вентилатор.

Настройка:
Първоначално настроих тока на 0.8А през диод. Интензитета на светлината беше доста по-силен от енергоспестяващи крушки 20 + 8W. Цветната темп. обаче беше много висока, даже малко дразнеща. Затова реших да намаля тока, още по-вече, че животът на диодите силно зависи от темп на прехода, т.е. от тока, радиатора и топлинното съпротивление диод-радиатор. Накрая стигнах до следните параметри:
11.70 V, консумация 1.8 А, т.е. 0.6 А през диод.
Консумация от мрежата 220V – 1.8W при изключено състояние, 36 W при включено.


3. Изводи:
Най-големите предимства на този тип осветление са:
-- пълен светлинен поток още от самото включване (за разлика от енергоспестяващите лампи). Това е особено забележимо при по-ниски температури – зимата като запалите енергоспестяваща крушка навън, тя светва с много по-нисък интензитет и й трябват половин-една минута да светне изцяло. Този ефект при диодите отсъства напълно.
-- животът практически не зависи от честотата на вкл/изкл.
-- дълъг живот (над 50 000 часа) по каталог – ще видим колко ще изкарат.
-- липсата на каквато и да е поддръжка

Недостатъци:
-- като разход на енергия на практика не са много по-икономични от енергоспестяващите лампи. Може би това се дължи на различният светлинен спектър. Говоря само от моя субективен опит, не съм правил замерване с уреди.
-- цената като първоначална инвестиция
shagrath73 - напреднал
=D> Благодарим за страхотното описание! Това е новият тип осветление и са страхотна алтернатива на стандартните лампи. Засега са скъпички, но според мен си заслужава
vatan - помощник
Определено това е бъдещето! Цените на всеки 2-3 години падат наполовина.
Ще се радвам ако и някой друг сподели опита си !
1115 - специалист
vatan написа:
....

Недостатъци:
-- като разход на енергия на практика не са много по-икономични от енергоспестяващите лампи. Може би това се дължи на различният светлинен спектър. Говоря само от моя субективен опит, не съм правил замерване с уреди.
-- цената като първоначална инвестиция
Да добавя още нещо за недостатъците:

-- нужда от охлаждане, особенно при по-високи мощности се налага активно охлаждане. Това крие опасности, ако не се повреди вентилатора да изгори и диода.
gray - помощник
Енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенен фенол, докато светят.

Разследване на обществената телевизия А Ер Де изправи на нокти потребителите в Германия - доказа, че енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенен фенол, докато светят, пише Труд. До 2016 г. в целия ЕС икономичните лампи трябва да заменят изцяло крушките с нажежаема жичка. А Ер Де нае експерти, които изследваха лампите на 5 водещи германски производители и при всички установиха отделяне на фенол във вредни концентрации. Производителите не отричат за фенола, но казват, че съдържанието му не е опасно за здравето. Всички икономични елкрушки, които се предлагат на пазара, са канцерогенни. Те съдържат и отделят фенол и други вредни съставки, които са крайно опасни за здравето и могат да причинят злокачествени заболявания. Подробен репортаж по темата излъчи в понеделник вечерта германската обществена телевизия А Ер Де и хвърли населението в паника.

Заради икономия на енергия компактните луминесцентни крушки бяха наложени през 2009 г. с директива на ЕК и задължително сменят традиционните с нажежаема жичка във всички страни членки на съюза. Вече е забранено производството на обикновените крушки от 100, 75 и 60 вата, а до 2012 г. трябва да изчезнат и 40-ватовите. Експерти на берлинска сертифицирана лаборатория са изследвали новите икономични крушки на пет реномирани германски фирми. При всички е доказано, че при включването им отделят коктейл от отровни изпарения, предимно канцерогенния фенол.

Историята тръгва от пенсионер, работил в корабостроителница. Той установил, че когато запали лампите, в жилището се понася специфичен мирис на фенол, познат му от работното място. Там при задължително ползване на маски се обработвали външните стени на плавателните съдове с лак, съдържащ опасния компонент. Немецът бил тревога и от Службата за защита на потребителите възложили анализ на специализирана лаборатория. “Крайно обезпокоително е, че в работен режим всички анализирани икономични крушки отделят фенол и други канцерогенни съставки, и то в опасна за здравето концентрация”, категоричен е участвалият в експертизата Петер Браун, експерт по отделяне на вредни вещества в затворени помещения. Специалистът препоръчва в никакъв случай да не се използват подобни крушки в непосредствена близост до човека - в настолни и нощни лампи.

Производителите на въпросните крушки признават за съдържанието на вредни вещества, но според тях количеството било минимално и не представлявало заплаха за човешкото здраве. Досега беше известно, че наложените от Брюксел икономични крушки съдържат отровния живак, за което “Труд” многократно писа. Но докато живакът става опасен едва при счупването на крушката, фенолът и останалите вредни пари се отделят постоянно при включено осветление. При счупване на енергоспестяваща крушка заради живачното съдържание прозорецът на стаята трябва да се отвори широко, а хора и животни да напуснат помещението поне за 15 минути, съветват експерти. Почистването трябва да става само ръчно, с използване на ръкавици, като останките се събират с тиксо или мокра кърпа.

В България не се произвеждат икономични крушки, цялото количество на пазара е от внос. (Труд)
Всички лампи в дома ми са икономични. Още днес започвам активно да търся LED осветителни тела.
bulhomes2 - майстор
Наистина страхотно описание, за което благодаря. Мразя безмислени постове, като моя в случая, но човека заслужава похвала.
Чак цените на светодиодното осветление да падат двойно на 2-3 години е прекалено оптимистично казано.
Но явно бъдещето е на това осветление.

Тема "LED лампа - споделяне на опит" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: