пет окт 19, 2018 11:54 pmНина Върбанова написа: Моля, помогнете! На дюлите за приготвяне на джибри колко точно трябва да бъде захарността? На 80 литра вода мисля, че съм сложила повечко захар. Захарността стана 22-23%. Много ли е? Дюлите също са някъде към 80 килограма. Благодаря!Не е много захарността на сиропа, дори може да се добави захар, както вече са писали преди мен. Принципно аз правя плод/вода 1/1 и според водата добавям по килограм захар на всеки 3 литра. Задължително слагам дрожди за вино, а не мая за хляб. Подовете не ги меля, а само ги нарязвам. Времето за ферментация зависи от температурата на помещението (ако изобщо съдовете са в помещение) - ниските температури (под 14-15 градуса) забавят, дори могат да спрат ферментацията, високите (над 25 градуса) също не са желателни. На казана не добавям никакви соди, соли, лук и т.н. продукти за яхния.
Содата си е препоръчителна в домашната "лаборатория" .
Всички трябва да знаят, че у дома НЕ може да се произведе спиртЪТ за къркане. Можем само да рафинираме и обезопасяваме до колкото можем "отровата" течаща от чучурката .....ама па си я обичаме тая пущина ракията....