• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
От малък боядисвам през 5,6г поцинкована ламарина на покрива на вилата. Винаги съм използвал грунд и сребърен феролит. Като цяло ми писна пез толкова кратко време да правя тази процедура, а и времето вече е по-малко. Може ли реално някой да каже дали ГРУНД ЦИНКОВ ЕДНОКОМПОНЕНТЕН на лакпром е добър вариант. Мисля просто да го нанеса на два слоя без допълнителни бои. Друг вариант е пак на лакпром грунд и боя за поцинкована ламарина. Но нещо не ми вдъхва доверие, а и пише, че трябва два слоя грунд и чак тогава боя. Покрива е доста голям и отнема доста време. Знам, че сигурно най-добрия вариант е Zinga, но е доста скъпа. Затова се питам дали този цинков грунд ще свърши същата работа. Два пъти писах до лакпром. но никой не ми отговаря. :sad: Моля ако някой може да ми помогне да пише. Благодаря предварително.
шоп - майстор
Козата си иска пръч.
Защо боядисвате поцинкована ламарина?
Чираче - майстор
чет яну 03, 2019 7:13 pmшоп написа:
Козата си иска пръч.
Защо боядисвате поцинкована ламарина?
Защото на пръча в последните години цинковото покритие е символично. Да не кажа никакво. През омразните тоталитарни години ламарината беше с дебелина 0,8 мм, и стабилно поцинковане. Още имам някакви остатъци от такава ламарина. НИКАКВА РЪЖДА. От новата поцинкована ламарина не става нищо - за няколко месеца на места побеля, а на други изби ръжда.
шоп - майстор
чет яну 03, 2019 7:35 pmЧираче написа:
в последните години цинковото покритие е символично. Да не кажа никакво.
Топик стартера пише, че от малък през 5-6 год. бодисва.
Вие си направете извода на колко години е ламарината та му е писнало от боядисване:-))))
реално ламарината е от 1990...сега съм на 38 и само аз се грижа за вилата, защото баща ми почина преди години. Реално корозията е на малки петънца, не е фатална все още. Има на близо един орех, чийто листа мисля, че допълнително ускоряват люпенето. Не мога да кача изображения за съжаление...макар, че имам. Колкото до новата ламарина...сега има ламарина с полимерно покритие,,което няма никакви проблеми, На летище софия т2 е целия от такава и вече над 15г. няма петънце корозия.
hidrazin - майстор
Не се занимавай с грундове и специални бои, включително феролит.
Почисти добре добре от старата боя и грунд.
Силно препоръчително първо да покриеш местата където е тръгнала корозията с zinga или някоя по-евтина цинкова боя (има такава).
После боядисваш с най-обикновена блажна боя.
Първия слой задължително силно разреден.
Лично пробвано. По-миналото лято махнах старите поцинковани улуци на къщата.
Последно бяха боядисвани в началото на 90-те с обикновена, зелена блажна боя - повечето на една ръка.
В по-голямата си част все още си бяха зелени макар и без гланц....
:partyman:
preslav - майстор
чет яну 03, 2019 9:26 pmcommodus написа:
Колкото до новата ламарина...сега има ламарина с полимерно покритие,,което няма никакви проблеми, На летище софия т2 е целия от такава и вече над 15г. няма петънце корозия.
Ако под полимерно имаш предвид полиестерно покритие, това ме радва защото моите метални керемиди са с такова, освен това ламарината е двустранно поцинкована с 275 g/m2 каквото и да означава това.
В товоя случай бих ти препоръчал да откриеш в нета фирма Лорка и да ги попиташ за ХИП2 - преди доста години правих хидроизолация на бетонна плоча с това нещо, не е мръднала, независимо, че се ходи по нея - тогава ми казаха, че същото ползвали за ламаринени покриви. Сега може да имат и по-нови продукти. Друг вариант е да ползваш течната гума на Вълков, но за нея нямам лични впечатления, все пак гумата е еднокомпонентна, а ХИП2 двукомпонентен.
с течна гума пробвах на някой застъпки между ламарините. Доста е трудно защото ламарината е ЛТ и тия чупки са ужасни , да не говориме какво мацане става. А и доста скъпичко. :) Мерси за съвета.
[Реално ми препоръчвам както горе долу си мислех. Първо почиствам, после цинков грунд и после боя. При полагане на цинков грунд дали трябва и ръждо преобразовател или не е необходим.
lov - майстор
То поначало със сребърния феролит сам си си сложил таралежа в гащите. Цинково покритие и сребърен феролит са две несъвместими неща. Просто си предизвиквал корозията допълнително.
  • 1
  • 2

Тема "боядисване на поцинкована ламарина за покрив." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: