Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolay_1 - напреднал
Hursa, като за вас този пост си е направо супер лаконичен :lol:
Но за сметка на това много информативен, както всичките ви други постове. :idea:
radius - майстор
Хърса очевидно бърза и това го е писал от ГСМ-а в асансьора :wink: :wink:
С мненията си внася един баланс откъм теория, която обикновено се неглижира по форумите.
bigshop - специалист
Това, че един пост е дълъг, не го прави верен.

При стъклопакет ка-бяло-ка вътрешното к стъкло не позволява (почти) на инфрачервените лъчи да излязат навън, а външното к стъкло не позволява на инфрачервените лъчи отвън да влязат вътре. Само, че отвън инфрачервени лъчи няма (много малко са). Затова е безмислено.
Hursa - специалист
Трябва да се направи теоретична тема за стъклата и стъклопакетите.
Т. н. „ка” стъкло си е флоатно стъкло с нанесено в много тънък слой рефлексно покритие – от добре провеждащ електричество материал – метални окиси (полупроводников слой) (или чист метал при някой нискоемисионни стъкла) – до колкото знам.
Стъклото („флоатното”) за дълговълновото инфрачервено излъчване е непрозрачно – над 5000 нм. (Понятието „прозрачно” тяло е относително. В много тънки пластове всяко тяло е прозрачно – например тънко метално фолио погледнато на светлина прозира. Материалите, които се използват за нанасяне върху повърхността на стъклото за да се получи нискоемисионно стъкло – в дебели пластове са непрозрачни. В случая – стъклото е непрозрачно за инфрачервеното излъчване с дължина на вълната над 5000 нм за дебелини и под десета от милиметъра. За видимата светлина стъклото също не е абсолютно прозрачно – част от светлината отразява, част поглъща.) Дължина на вълната 5000 нм съответства на максимума на излъчване на тела с температура малко над 300 градуса по целзий (закон на Вин – дължината на вълната, която тялото излъчва с максимална интензивност λmax = b/T, където b - е съотношение на константи = 0,002898 [m*K], Т – температура в Келвин.) Реалните тела, на практика, особено нискотемпературните – излъчват в относително тясна област около максимума съответстващ на температурата. И тъй като телата в помещението са с температура много под 300 градуса (с изключение на някой по-високотемпературни нагревателни тела) – то стъклата са непрозрачни за излъчената от помещението енергия (освен за излъченото от високотемпературните нагревателни тела и то ако са поставени срещу стъклото, макар че дори и за тях то е по скоро „полупрозрачно” – „прозрачността” му нараства постепенно от „0” до близо до максималната му прозрачност в диапазона от дължини 5000 – до около 1500 нм).
Непрозрачните стъкла поглъщат голяма част от електромагнитното излъчване с дължини на вълната характерна за температурата в помещенията, а също и навън – повърхността им е с голяма степен на чернота по отношение на това излъчване. По закона на Кирхоф за електромагнитното излъчване – за дадена повърхност, колкото коефициента на поглъщане е по-голям за дадена дължина вълната, толкова коефициента на излъчване на тази повърхност е по-голям по отношение на същата дължина на вълната. Т. е. стъклото силно поглъща и излъчва инфрачервеното излъчване характерно за температурите в помещението.
Целта на нискоемисионното покритие е да направи една от повърхностите на стъклото – нискоемисионна (с ниска степен на излъчване) по отношение на излъчваната от него инфрачервена светлина. Съответно тази повърхност - много добре ще отразява тази светлина.
В стъклопакета двете повърхности на стъклата обърнати една срещу друга – ще излъчват. Съответно по топлата повърхност ще излъчва по интензивно – т. е. резултантния електромагнитен поток, лъчистия топлообмен - ще бъде от по-топлото към по студеното стъкло.
Нанасяйки нискоемисионно покритие на една от повърхностите – лъчистия топлообмен се намалява значително. Повърхността с нискоемисионното покритие ще излъчва слабо към другата повърхност и съответно ще отразява излъченото от нея. По принцип, ако се използват по опростените формули за лъчист топлообмен – ще се получат еднакви резултати – независимо на коя повърхност е нанесено нискоемисионното покритие (и на практика разликата е малка – затова, например, нискоемисионното покритие при стъклопакет „бяло” – „4 сезона” е на вътрешната повърхност на външното стъкло и от това – такъв стъклопакет практически почти не губи от топлоизолационните си качества зимата). Но тези формули са изведени в предположение на еднократно отражение и за две „безкрайно” големи повърхности, паралелни една на друга. В реалния стъклопакет е възможно няколкократно отражение – повърхността с висока степен на чернота – стъклото без покритие, също може да отрази, макар и с много по малка вероятност. В реалния стъклопакет излъченото от едното стъкло не е задължително да попадне на другото – размерите на стъклопакета са ограничени – т. е. излъченото може да попадне и да се погълне от дистанционера между стъклата или от слепващите стъклопакета вещества. Затова – по отношение на ограничаване на топлопредаването между стъклата оптимално се смята нискоемисионното покритие да бъде на по топлата повърхност, на по топлото стъкло. Стъклопакета трябва да осигури, добра топлоизолация на помещението – както от студа навън през зимата, така и от горещината през лятото. Затова – при троен стъклопакет се смята за по-оптимално – „ка” „бяло” „ка”.
Разбира се, написаното е до колкото разбирам темата. Сорри за дългата реплика :).
iliya_i - майстор
нед фев 10, 2019 8:04 pmbigshop написа:
Това, че един пост е дълъг, не го прави верен.

Само, че отвън инфрачервени лъчи няма (много малко са). Затова е безмислено.
Абе ………., да имаш идея как слънцето загрява замята, като няма инфрачервено излъчване.
И защо зимата предпочиташ да не си на сянка, а лятото да не си на слънце?
Xaйде роди се поредния форумен гений. :partyman:
naster - специалист
Аз също съм поръчал Кьомерлинг 88, новия модел от май 2018 (оттогава е изданието на детайлният каталог във фирмата-доставчик). Има малки разлики с предишния 88 плюс. Доколкото запомних, 7-камерен, с усилител 1.5мм. В стандартен вариант с усилителя постига Uf=0.95W/m2K (в каталога е 0.93 дори). Стъклопакет: 6-16-4-16-6 (нискоем.-топъл д.-бяло-топъл д.-нискоем.), Ug под 0.7W/m2K. Монтаж пред зида на рамка от слепени профили 10х5см.
nikolay_1 - напреднал
пон фев 11, 2019 8:45 pmnaster написа:
Аз също съм поръчал Кьомерлинг 88, новия модел от май 2018 (оттогава е изданието на детайлният каталог във фирмата-доставчик). Има малки разлики с предишния 88 плюс. Доколкото запомних, 7-камерен, с усилител 1.5мм. В стандартен вариант с усилителя постига Uf=0.95W/m2K (в каталога е 0.93 дори). Стъклопакет: 6-16-4-16-6 (нискоем.-топъл д.-бяло-топъл д.-нискоем.), Ug под 0.7W/m2K. Монтаж пред зида на рамка от слепени профили 10х5см.
Наско, на добра дограма си се метнал! :partyman:
Шестиците за шумоизолация ли ги сложи?
andy_forresite - майстор
чет фев 07, 2019 5:19 pmdjogobg написа:
...Относно дограмата - след много патили приятели, се оказва, че е по-важно, кой и как ти я монтира, отколкото, дали е Саламндър, Кьомерлинг, Вайс, Ролпласт и т.н.
Какво може да се обърка при монтажа? Много мислих къде може да се сгреши и ето какво измислих:
- правилно определяне на размера на профила
- монтиране под нивелир във всички посоки
- пробиване през профила за дюбелиране към стените
- настройка на обкова

Когато слагаха джамовете в нас не разбирах нищо. Сега знам колкото да си изкарам бОя. Една семейна приятелка си сложи такива на къщата и ползвахме същите монтажници, профили и обков. Дойдоха трима щангисти с едни чукове и щанги. Както очаквах падаха и тухли, но това което впоследствие видях при монтаж на ПВЦ процорец беше, че първо слагат профила, завиват го с винтове към стената и после слагат стъклопакета. В нас ги свалиха със стъклопакета и така ги и сложиха. Не си спомням по колко сантиметра беше запенването. След "обръщането" и до ден днешен през всички прозорци се чуват шумове от улицата - шумът от търкаляне на гуми е заглушен не повече от 30%, чува се говора на хора които минават пеш. Не чувам за какво си говорят, но се чуват гласовете. При затворени прозорци става дума. Дръжките за отваряне на крилата се въртят все така твърдо и на единия все така не може да се затвори до вертикално положение. Насрещниците бяха сложени така че при затворено положение захапването беше не повече от 3-4 мм, та ги преместих.
По-късно разбрах че профилинк е много нисък клас, а моите сигурно са 3-камерни. Като ги гледам са 50 мм, б+цветно, 24 мм, Масо обков от 2011-та година. Сега вертикалните щори се местят от вятъра навън... Слагах нивелир като мастар - уж са прави. Може би има някакво измятане. Кафяви са с източно и южно изложение, така че слънцето си ги пече.
Повече ме интересува какво може да се обърка при монтажа, защото нещата отиват към смяна на джамове на 8 години, което е ужаЗ :? В стара къща това е само един от многото проблеми, които възникват непрекъснато и става хронично. Затова ако някой знае нека набележи ключовите моменти, без които не може да се мине при монтажа.
radius - майстор
Всичко може да се обърка :evil:
При мен се оказа, че имам недобре залепени профили от най-голямата фирма във Варна, за щастие само външната част. И това го видях след изолации и мазилки отвътре, демек мерси за гаранцията
miliad - майстор
вт фев 12, 2019 9:36 amradius написа:
Всичко може да се обърка :evil:
При мен се оказа, че имам недобре залепени профили от най-голямата фирма във Варна, за щастие само външната част. И това го видях след изолации и мазилки отвътре, демек мерси за гаранцията
radius, ти сложи 88мм, цветно нали? Ъгловия шев на каса, незалепен или спукан след малък период от време? Изложението какво е?

Тема "Смяна на дограма - Кьомерлинг или Века" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: