Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
muhala - специалист
Здравейте джентълмени,

Искам да си направя работна маса в мазето. За тази цел разкарах една колона рафтове. Ето какво беше и какво се получи.
Изображение
Ето какво стана като махнах рафтовете.
Изображение
Ето още няколко снимки.
Изображение
Размерите са следните. Между двете стени (под прозореца) 1800мм. Между рафта и основата (под прозореца) 1100мм. Дълбочината на рафта е 500мм.
Какъв пмот бихте направили вие? Аз си мисля за Г-образен, но с какви размери?
Мисля между рафтовете и дясната стена да пусна 800мм дълбочина на масата, а от ляво да е на 500. Така реално ще имам 1400мм широка маса на 800 дълбочина + отляво 1100мм на 500. Дали ще е удобно? Дайте идеи, моля.
KingLin - майстор
Аз в гаража си направих плот с размери около 3 метра на 80 см и вечно ми се налага да местя неща като трябва да резна нещо на герунга. Та колкото толкова е при теб като гледам. Правиш и както дойде. Мястото винаги е малко в такива работилнички :D
nikolov333 - майстор
А дясната стена ползваш ли я? Колко е мазето, като дълбочина..?
И аз в къщи се мъча на 240*60 плот и за нищо не стига.. обикновено е затрупан така: :-D

Прикачен файл

IMG_20181021_015301.jpg
kozl - майстор
Работна маса за какво :?
Аз имам към 200/60 см от едната страна, като половината е стоманена с 8 мм плот, да може да се чука по нея, а другата е винкел и плот от хидрофобен шперплат за кофражи. и отделно от другата страна още маса 60/80 и па не стига да трупам джунджурии.
А отделно имам стелажи и те натъпкани с вещи.
Мазе склад + работилница :?
Всъщност на мен масите са ми достатъчни, проблема ми е в стелажите и ...... масите се затрупаха.
preslav - майстор
Преди години, от мерак и аз си направих работен плот. Мястото никога не стига, но гледах да е точно под прозореца заради светлината.
muhala - специалист
нед окт 21, 2018 1:48 amnikolov333 написа:
А дясната стена ползваш ли я? Колко е мазето, като дълбочина..?
Нищо няма на дясната стена. Дълбочината е 5,50м и е широко 1.90м., като рафтовете са дълбоки по 50см. тоест полезно имам 1.40.
нед окт 21, 2018 7:11 amkozl написа:
Работна маса за какво :?
...
Мазе склад + работилница :?
...
Масата ми трябва, за да върша някакви инцидентни работи и ремонти по нея. Нищо професионално. Просто като има нещо да се прави, да сляза в мазето, а не да се мъча на терасата или на масата в кухнята :)
Иначе в мазето само дребни инструменти и зимнина се държи. Гледам да не се затрупвам с боклуци и да сладирам непотребни неща.
нед окт 21, 2018 8:01 ampreslav написа:
Преди години, от мерак и аз си направих работен плот. Мястото никога не стига, но гледах да е точно под прозореца заради светлината.
И аз искам да е под прозорежа. Южен е и доста добере свети.
Andri01 - майстор
Работната маса ,колкото и да е голяма все не стига и стои натрупана . То като онази приказка: "както и да се въртиш,зад..ика все отзад остава" :)
muhala - специалист
Конкретно според мястото, което имам масата би изглеждала като на скицата по-долу. Май няма да е много удобно да се работи на късата страна. Остават едни 30см да се работи на тази страна. Дали да не намаля този размер 800 и да го направя 600 или 700.
Изображение
nikolov333 - майстор
Според мен не.. Винаги има нещо което ти трябва да стои на масата, докато работиш.. 60см е тясно, минимум 70см. Плюс това, ако разчиташ на прозореца за светлина, не трябва да слагаш рафтове под него до плота, за да не засенчва, а рафтовете са много важни за да си складираш нещата.. Предвиди си и чекмеджета от дясно под плота и място за стол в средата. Височината на плота също е важна заради удобство, ако работиш седнал и примерно, ако запояваш и зависи от собствената ти височина..
preslav - майстор
Според мен тези 300Х500 не те бъркат, а под прозореца можеш да си направиш табло за инструменти, стига да не ти се налага да се покачваш на плота за да си вземеш нещо от таблото. Колкото и да е светло си предвиди осветление, а също така и достатъчно контакти. По стандарт една височина от 720 мм. е универсана за работа седнал и прав. В предната страна на плота си предвиди място за крак, така че да не вибрира целия плот при удар с чук.

Тема "Работна маса в мазе" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: