• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
пон юли 15, 2019 11:39 pmA.Asenov написа:
пон юли 15, 2019 6:47 pmsian написа:
пон юли 15, 2019 5:50 pmA.Asenov написа:
Здравейте отново Благодаря за предложените съвети. Махнах муфата и успях да завъртя ротора с отвертка. Върти се свободно и безпроблемно.
Подай и напрежение.
А кабелите от поплавъка да ги свързвам ли един за друг или да ги оставя стърчащи както сега ?
нед юли 14, 2019 9:37 pmA.Asenov написа:
Здравейте. Имам потопяема помпа за мръсна вода, която бих искал да разбера дали работи. Последният път създаваш проблеми, т.е. работеше когато си поискаше,а от много екперименти в последствие остана и без поплавък.

В момента от мястото на поплавъка стърчат 3 кабела (1 кабел с три проводника) - кафяв, син и жълто-зелен. Помпата е сравнително нова и ако има начин бих искал да я върна в строя, но не знам дали самата помпа не работи или е било от поплавъка . Дали има начин да се включи както е така за да разбера дали върти и си заслужава да се купува поплавък, за да не купя поплавък, а да се окаже, че помпата не работи ?
Това са кабелите Изображение
Това на снимката предполагам са кабелите за поплавъка. Странно ми е, защото аз разглобявах помпа с две жици към поплавъка. А цветовете на кабела за щепсела какви са?
И как е свързан щепсела?
lov - майстор
Провери дали някой от трите проводника е свързан към зануляващата пластина на щепсела. Малко вероятно е но все пак. Другите 2 би трябвало да имат връзка към щифтовете на щепсела. Такива поплаваци прекъсват директно захранването на двигателя и няма никакви междинни релета. Връзвай ги на късо и ако моторчето е изправно трябва да завърти.

Попадал съм и на 3 проводен поплавък от този тип и 3-тия проводник е само за увеличаване на здравината на кабела и не се ползва.
шоп - майстор
вт юли 16, 2019 8:47 amlov написа:


Попадал съм и на 3 проводен поплавък от този тип и 3-тия проводник е само за увеличаване на здравината на кабела и не се ползва.
Моят опит с ел. поплавъци е, че няма излишен трети проводник.
Според начина на свързване поплавъка може в долно положение да спре помпата ИЛИ да я пусне. И обратно в горно.

Демек помпата може да се използва като дренажна и отводнителна в единия случай, а в другия да се използва като пълнеща в даден резервоар.

Всичко зависи дали на норм. отворен или норм. затворен контакт подвържем захранването.
lov - майстор
Шопе не го карай по логика как работят. Принципа на тези поплавъци е един и същ за такива малки помпи. Бъркаш се малко със системите за следене на нива. Конкретно точно тази помпа я интересува дали има вода за да помпи или не. Тоест дори да си я заложил като дренажна или напорна тя ще работи докато има минимално ниво. При чисто дренажните помпи има малката разлика че те могат да работят и почти открити защото са конструирани таканче да могат да им се охлаждат двигателите по добре. А точно тази на снимката си им трябва да е потопена изцяло във водата. Не че не карат но вероятноста да изгорят е по голяма. Някои модели дори имат една щипка за която се захваща кабела на поплавъка по изкъсо и низко за да работи при минимални нива. Ако не ме лъже паметта такава беше една от предлаганите в Лидъла.
шоп - майстор
Не го карам само по логика. Най-добре в тази конкретика е да се проследи веригата от човек, който разбира. Много е вероятно до помпата да не стига ток.

Досега не съм срещал ел. поплавък който отваря веригата само при минимално ниво. Напротив може и да я затвори при минимално ниво.
https://www.akva.bg/poplavtsi-za-poddrz ... ac3-key-57

Не бъркам с нивомери. Просто всички поплавъци, които съм срещал според комбинацията на свързване могат да вклчат или изключат при горно или долно ниво.

https://www.akva.bg/media/source/471/%D ... 1563295490
  • 1
  • 2

Тема "Тестване на помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: