• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alex_serviz - специалист
Здравейте!
Не намерих подобна тема, за това пускам тази.
Трябва ми надежден ( и не баснословно скъп ) датчик за откриване на кабели ( под напрежение или без ), скрити под мазилка. Изпробвал съм няколко и не вършат никаква работа.
Идеята е, когато тръгнеш да пробиваш дупка за дюбел в стената да не уцелиш баш кабела под мазилката!
Ако някой ползва такъв, който върши работа - да сподели модел, цена, от къде?
hidrazin - майстор
Може да почнеш от ТУК Малко е старичка но става като за начало.
А иначе трябва да си наясно че това:
пон фев 24, 2020 5:59 pmalex_serviz написа:
Трябва ми надежден ( и не баснословно скъп ) ...
няма как да се случи.
:partyman:
iliya_i - майстор
Най-надеждното средство са нешпаклованите разклонителни кутии. Щото всеки датчик работи до определена дълбочина, а дебелината на мазилката не е известна. Ако пък е прекалено чувствителен, може да лови кабел от другата страна на стената.
kaio - напреднал
Имам ''Bosch pdo 6''. Купуван е за около 120 лева преди години. Някой път върши работа, някой път не. То и в инструкцията е обяснено, че в зависимост от състава на мазилката, структурата на стената, сечението и натоварването на проводниците, резултатите може да се разминават. В панелно жилище работи тегаво. Ако се търси проводник, хубаво е да се натовари линията. Пробвал съм и други, от по-евтините, ами не стават.
lov - майстор
Сред колегите лафа е.
Най-сигурния уред е бормашина. :lol:

И най скъпите уреди грешат. За това като ползваш какъв то и да е си имай едно на ум. По разклонителните кутии се ориентирай на къде може да има опънати кабели.
iliya_i - майстор
пон фев 24, 2020 7:26 pmlov написа:
По разклонителните кутии се ориентирай на къде може да има опънати кабели.
Проблемът е в метросексуалните разбирания за естетика при мъжете и в матриархата в домовете! Туй "разклонителна кутия" е нещо, дето за нищо на света не трябва да се вижда. :lol: :lol: :lol:
ben84 - специалист
Какъвто и уред да вземеш, пробвай къде, как и какво показва преди да му се довериш.
И такъв от 20 кинта може да ти свърши работа, ако знаеш как работи.
Lisko - майстор
Аз ползвам Zircon,
https://www.zircon.com/categories/stud-finders/
Открива безпогрешно двата ръба на дървените гредички зад картона (тука не сме баровци като вас с алуминия ;-))
След което си завивам видията точно в средата на гредичката. Открива и кабели директно, без да превключваш нищо, но никога не съм търсил кабели, и само много рядко съм намирал като страничен ефект.
kozl - майстор
Аз ползвам некакъв зелен Бош. До 3 см ги открива под напрежение като кабел детектор в мазилка. Когато мазилката е по-дебела няма гаранция къде е кабела. В тухлена стена без метал в нея му ползвам металотърсача на същия уред. В този случай точността е по-голяма, както и дълбочината на откриване, че некои електричари прекарват кабелите в кухините на тухлите и като се добави и мазилката кабелотърсача става безполезен. Да ама в послойната зидария се залагат метални анкери за свързване на двата зида, та металотърсача ги открива и тях и се не знае кое проводник и кое пирон например, щото все е метал.
Обаче имам и значително по-евтин уред кабело и металотърсач. Кабели с напрежение открива макс. до 2 см, но като металотърсач не отстъпва по ефективност на Боша и с него се работи по-лесно даже.
И все пак по-дбре е да има някакъв детектор отколе напрово с перфоратора да ги намираш :-D
Но не така мислат монтажниците, щото детектора го възприемат като излишен товар в инструментите.
докера - специалист
Аз преди време си поръчах от Али-то ТОЗИ уред и ми върши добра работа . С приемника открива проводници под напрежение и арматури , а за проводници без напрежение се вързва генератора на импулси към единия край на линията / има си прилежащи кабели с накрайници/ и с приемника се търси .... С него може да се тества ЛАН кабел и други подобни .
Прави са колегите , писали по-горе , че и с евтин уред може да си свършиш работата...
В моя случай , заради който и купих уреда , проблемния кабел беше под 3см мазилка и 5см изолация стиропор с минерална мазилка отгоре - проследих го и открих проблема без проблеми :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Датчик за откриване на кабели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: