Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Ivo_Dinkov - специалист
Здравейте, някой може ли да разясни има ли специфики зидането със стъклени тухли- искам да вдигна една стеничка на мястото на парапета, преграждаш стълбите към мазето и тези към втория етаж. Искам да запазя притока на светлина, видях подобно решение и много ми допадна идеята.
Понеже съм вдигнал ръце от 'можачи', мисля сам да се пробвам да я вдигна (ако имате читав майстор за това, това е предпочитания вариант, но както казах- реалист съм и ми е ясно, че за такава дреболия сам ще трябва да се погрижа :))
Ето и снимки за нагледност- реално 5 стълби ще покрие стената, вероятно ще сложа врата в началото на подхода към мазето. Тухлите са 25 см дълги, стълбите са 30см, т.е. с фугата ще може да се нагласи точно по тухла на стъпало, макар, че не съм сигурен дали няма да е грозно 5 см фуга.
Приемам идеи, критики и алтернативи :partyman:

Прикачен файл

glass_bricks.png

Прикачен файл

stylbi01.jpg
stylbi01.jpg (110.05 KиБ) Видяна 387 пъти
Hoвoceлckи - майстор
Започваш отдолу в дясно. Първата тухла - челно до стъпалото. Втората - точно върху нея, а разстоянието до стъпалото с парче (5см) итонг. Вероятно и под нея - едва ли стъпалото ти е точно 25 см? И т.н. ...
Ivo_Dinkov - специалист
И това го обмислям като вариант- трябва да направя хубави снимки и да си поиграя да начертая на компютъра да видя как ще изглежда.
Да си призная, не съм мерил дали имат отклонение в размера 5-те стъпала- странично имаха със сигурност- неслучайно в единия край стената е с 2см фибран, а в другия- с 5см- тегаво беше да се изправи :? (3 месеца борим мазето/котелното заради криви стени, но вече съм на етап шкурене там :supz: )
Hoвoceлckи - майстор
Кажи всички размери на блокчетата ш/в/д - 25/25/? Стъпалата трябва да са ти ~18 см на височина?
lov - майстор
За мен ще е ужасно грозно с такава фуга. И имай в предвид че през 4 реда някъде се слага арматура. Същото важи и по вертикала.
chapara - майстор
Арматура се слага по две пръчки на всеки ред по вертилалата и по хоризонталата, така че всяка тухла е обиколена от двойна арматура от всички страни. Арматурата се захваща за пода , за тавана и по вертикала, ако искате да имате здрава и стабилна стена, а на площадката завършва с двойно "П" образен профил за който се захваща вратата или насрещниците. Зида се с бял матерял и се фугира с такъв, евентуално същият. Тухлите не се режат, макар да има такъв вариант, на водна диамантина. Зидането не е проста работа ако се гони добра визия, горе долу по един ред на ден за начинаещи , до два за напреднали. Долния фундамент се отлива по точна мярка, така че в горния край да се завършва с цяла тухла. :roll:
Ivo_Dinkov - специалист
Седнах да го рисувам на компютъра и нещо ми се охлади първоначалния ентусиазъм- не ми харесва в моя случай и май ще го премисля пак. Както казах- ще направя няколко хубави снимки и ще ги прикача в нова тема, за да давате акъл за варианти за стената (стъклени тухли, конструкция картон, итонг или друго) :?
nikolov333 - майстор
+1..И аз си мисля, че няма да е добре с тухлите, помисли за друг вариант. :?
naster - майстор
Аз се сещам за параван от закалено стъкло по поръчка, може и матиран. Като за душ, само да има кой да го брише, ако не е мат, или с декорация.
burkov - специалист
И аз имам да правя една подобна преграда за да оставя притока на светлината.
Гледах поликарбонати и прозрачни и с интересни текстури. Има доста дебели и здрави, пък и с хубава рамка надали ше е проблем. Има и плътни и клетъчни.

https://bgplast1.bg/polikarbonat/kompoz ... likarbonat

https://tuplex.bg/materiali/stroitelstv ... -ploskosti

Цените не са ниски, но пък са ефектни.


Друг вариант е да си поръчаш само стъклопакет и да си направиш рамката от дърво например.

Тема "Зидане със стъклени тухли" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: