Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
eleonorvelichkov - специалист
пет окт 16, 2020 1:46 pmzz_stefanov написа:
пет окт 16, 2020 9:37 ameleonorvelichkov написа:
пет окт 16, 2020 8:11 amiliya_i написа:

kozl, проблема е, че разглеждате единствено ситуацията "ако отпадне нулата преди таблото".
Както вече казах, ситуацията "ако пробие изолация към корпус" е много по вероятна, но не изнаса на Вашата теория. За това нея я пренебрегвате и си повтаряте урока за "Краставицата".

Да попитам още веднъж: Смятате ли, че "ако отпадне нулата преди таблото" инсталацията с ДТЗ е по-опасна от инсталацията без ДТЗ?
Естествено че е по-добре да има ДТЗ и е по-добре в този случай, за който споменаваш инсталацията да е занулена преди ДТЗ, но е още по-добре да се сложи и защита по напрежение хем ще пазиш уредите вкъщи от "лошо" захранване, хем ще пазиш и човека от токов удар.
Да де.
Само не препоръчвайте зануляване след ДТЗ. Всяко зануляване след ДТЗ ще ви направи луди, повярвайте ми :)
Не препоръчвам зануляване след ДТЗ, а преди ДТЗ. Препоръчвам също така защита от високо и ниско напрежение, която да изключи при отпадне на нулата, като тази защита е пред ДТЗ. Тази защита не може да те предпази от размяна на фазата с нулата. Между ДТЗ напреженовата защита може да се постави втора ДТЗ като точката на зануляване е между двете защити така при размяна на фазата с нулата ако някой се допре до корпуса на уреда междинната ДТЗ ще изключи ако токът е достатъчно голям за да я задейства. Така човекът може да бъде предпазен и от размяна на фазата с нулата.

Тема "Няколко дефектно токови защити в ТАП и 2пр. захранване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: