Хванах се да си правя дървени халби от летвички (като бъчви), но лепени. Стигнах до финалната обработка и се оказа, че не знам какво да правя. Външната част е байцвана, но отвътре не посмях, защото не знам колко е безопасен като изсъхне и какво да нанеса като следващ. Имам масло, което е за контакт с храна, и мислех само с него да ги обработя, но дали ще е достатъчно и дали би запечатало и байца. Мислех и за шеллак, но четох, че дори и алкохола в бирата може да го разтвори. Гледах за епоксидни смоли и полиуретанови покрития, но пак ме знам колко са безопасни. Пчелен восък също е вариант, но май не е много устойчив. Та моля за съвет за обработката на тази халба и дали е подходящо да използвам байц отвътре.
Ползвал съм два вида масло за обработка на дърво.
С едното дървото остава по-сухо. Продава се в IKEA, като масло за обработка на дъски.
Другото след като попие - дървото стои леко пластмасово на пипане. Предполагам за твоите халби ще е по-подходящо. Също се продава в IKEA, като масло за обработка на плотове.
Което и да ползваш - имай предвид, че ако халбите се ползват, трябва периодично да ги намасляваш.