• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Обръщам се към вас с едно може би странно питане. Преди месец се нанесохме в нов апартамент, който беше изцяло обзаведен. Сградата е 2008г. и обзавеждането не е амортизирано. Обаче.. има три броя интериорни врати една за дневна със стъкло, една за баня сравнително по - тясна и една за спалня (плътна). Миналата седмица обикаляхме по магазините за нови врати като бяхме твърдо решени да сменяме вратите и харесахме някои като се спряхме на българско производство, но една врата излизаше в рамките на 350лв. - 450 лв. След като се прибрахме се заглеждахме в текущите, ами .. вратите не изглеждат никак зле, просто са боядисани и лакирани в кафяво (малко нескопосано) и решихме да потърсим човек, който да ни ги направи. Вратите нямат никакви олющвания, счупени частички, вдлъбнатини и т.н. Познати ми казаха, че щкурене, евентуално китосване, ако някъде изскочи нещо и боядисване може да се направи от дърводелец или евентуално боядисването да се поеме от автобояджия, но след няколко дни търсене на такива услуги не успявам да открия майстор затова.
Идеята е да смъкнем вратите и да ги закараме на човека, а касите евентуално на място. Имате ли някакви препоръки за добър майстор, който да направи това или да дадете някакви съвети как да пробваме да ги оправим сами без да ги окипазим и само да загубим време и нерви, вместо да купим директно нови? Цветът, на който сме се спрели е бял и не искам блажна боя.
П.С: Става въпрос за град Варна.

Благодаря! :yawinkle:
dob4ii - специалист
Едва ли ще намерите, който да ви ги ремонтира. Дай снимки и ще получиш насоки. Вратите какви са от дърво, фазерни или мдф
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ръчният труд струва пари. Надали толкова сте си настъпали ръцете, та да не се справите. Виброшлайф, шкурки, грунд, акрилна боя....

п.с. Пишете в раздел "Направи сам" на форума "НаправиСам"...
По-удачно е в "Боя и Декорация" или, ако много държите в "Дърводелство"
Успех!
preslav - майстор
Какво пречи да опитате с една от вратите, а после да решавате дали си заслужава да продължите.
Първо можете да ползвате нещо от рода https://perocar.com/produkti/pomoshtni- ... 600-500ml/
После с шкурка и трупче докарвате до необходимата гладкост на повърхността.
Можете да ползвате и https://praktiker.bg/bg//Boi-i-lakove/L ... /P13160303 при нужда.
Накрая завършвате с нещо подобно https://www.decor-dimotika.bg/products/ ... chrom-eco/ има варианти с ггланц и без гланц.
hidrazin - майстор
Пожелавам ви приятно шкурене и боядисване.
Градът няма значение. Нищо не пречи да си ги шкурите и на село...
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср апр 28, 2021 8:09 pmhidrazin написа:
Пожелавам ви приятно шкурене и боядисване.
Градът няма значение. Нищо не пречи да си ги шкурите и на село...
:partyman:
Пак се завърте, а. Еех тоз цикъл, бре
Нямаш ли си компания, жена да се поскарате, чирак, да го пернеш по капата
hidrazin - майстор
Що, ти кат гледам нямаш...
А иначе Мечо Пух казал ... толкова повече.
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср апр 28, 2021 8:51 pmhidrazin написа:
Що, ти кат гледам нямаш...
А иначе Мечо Пух казал ... толкова повече.
:partyman:
Мъ аз съм сдържана бре
П. Петков - специалист
Скромен опит:
Вратите трябва да се откачат от пантите, да се поставят хоризонтално на импровизирани стойки, да се демонтират бравите с шилдовете, след което да се изшкурят с виброшлайф.
Боядисването в хоризонтално положение предпазва от стичане на боята.
Ако се налага премахване на старата боя може да се ползва пистолет за горещ въздух и шпакла.
Желателно е шлайфането да не бъде в закрито помещение или в това, в което ще се боядисват. Има виброшлайфове с изход за прахосмукачка.
След китване на подбитости следва повторно шлайфане на китваните места с шкурка с високи номера – от 100 нагоре.
В домашни, апартаментни условия ползването на бояджийски пистолет и компресор е почти неприложимо. Същевременно компресорът трябва да има влагоотделител или сушител. (Точка на оросяване на компримирания въздух – отрицателна температура.)
Трябва да се ползва дунапренов валяк. Боята е добре да бъде автоемайллак.
На стойките първоначално вратата се слага с фалцовете нагоре. Много е важно в помещението да няма много прах във въздуха.
Ако има климатик, той може да се включи да работи предварително на рециркулация по–дълго време. Преди работата му изчистете и измийте филтъра на вътрешното тяло.
Първоначално се боядисва само горната повърхност заедно с фалцовете, като се внимава да не протича боя към долната страна. Превантивно периферията до ръба на обратната (долна) повърхност е желателно да се облепи с хартиено тиксо. Причината да се боядисва само горната повърхост е, че при малък вискозитет на боята (или лака), по долната повърхност могат да се образуват капки, които гравитацията няма да разлее.
Долната повърхност се боядисва едва на другия ден, след изсъхване на боята, като вече боядисаните фалцове отново се облепват с тиксо.
На стойките, преди полагането на едностранно боядисаната вече врата, се слагат меки тъкани за предпазване от надраскване.
При касите на вратите избор няма и те се боядисват на място.
В процеса на полагане на боята не повтаряйте многократно боядисаните вече повърхности, защото автоемайллакът съхне бързо и се наслоява непоправимо.
След боядисване може да се направи и полиране с кече, което е перфекционизъм, или както е казвал дядото на покойния доцент Невенкин (ЕМФ – катедра ТМТ):
"Туй е за меките гъзя!"

Успех и светъл празник за християните!
(За безбожниците като мен празниците са много повече – принаждам се към Рамазан и Курбан байрям.)

P.S.
Понеже реч дòйде за мюсюлманските празници, имам плахо питане към шуменци.
Преди години посетих със съпругата Тумбул джамия. Много добро впечатление ми направи фактът, че лястовици са си направили гнезда непосредствено по фасадата, а момчето, което ни разведе навсякъде, ни каза, че доста често събира изпадналите от гнездата Фтичета и ги връща обратно в гнездата. Кръглата чешма, около която сядат вярващите и се мият преди богослужението, отгоре е непокрита и оттам лястовиците пият вода и я ползват за строеж на гнездата си.
За съжаление, наскоро пак посетих джамията и бях удивен от факта, че всички гнезда са съборени, а кръглата чешма до сградата, където правоверните се мият, е покрита отгоре с мрежа, за да не се ползва от птичките. На въпрос защо са го направили, ми беше отговорено, че лястовиците много цапат.
Пак питам защо е направено?
Това е кощунствено! Срам и позор за мюфтийството! Йовковата бяла лястовица е символът на Добруджа!
А ето как е в селска църквичка в "изостаналата" и "дивашка" Русия:
https://www.youtube.com/watch?v=4A4RuSIQovQ

Изключителен цитат от коментарите:

"Псалом Давида 83:4
И птичка находит себе жилье, и ласточка гнездо себе, где положить птенцов своих, у алтарей Твоих, Господи сил, Царь мой и Бог мой!"

Коментари не чакам!
schuldiner - майстор
Без коментар.
Петков, сещаш ли се какво работи Амброуз, братът на Ейдриън Монк?
  • 1
  • 2

Тема "Шкурене и боядисване на врати гр. Варна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: