Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Имам изградена външна мивка на село, чиято тръба излиза вертикално нагоре директно от земята. Може ли някой да ме посъветва как може да се постави спирателен кран за да мога да я спирам през зимата само нея. В шахтата има само водомер и след него спирателн кран с изпразнител, който спира водата на цялата къща. Идеята ми е да разкъртя отзад мивката в областта на тръбата (снимка) и да монтирам кран, но ми изглежда доста сложно да режа тръбата да нарявам резби а и най-вероятно ще трябва да правя някакво разклонение.
Намерих вариант за разклонение с водоземна скоба (снимка) но мисля че няма да може да се сложи кран.
Изображение

Моля за съвет!

Мивката:
Изображение

Идяата за кран:
Изображение
iliya_i - майстор
Водовземната скоба не ти върши работа. Тя е за да си монтираш разклонение от тръбата.
За да не навиваш резби може да използваш бързи връзки от този тип, ана са скъпички.
Изображение ИзображениеИзображение
За да не замръзва, крана трябва да се монтира под нивото на земята, но мивката ти е бетонирана от всички страни.
Ако знаеш къде минава тръбата под земята, можеш да изкопаеш там и да направиш шахтичка с кран и изпразнител, която да изолираш зимата за да не замръзва.
MamaMy - майстор
Не вярвам да са разклонили централната тръба извън шахтата на водомера и да не са оставили ревизия. Снимай шахтата на водомера за по-сигурно за да не копаеш залудо.
На моето село и в двете ми баби имаше външни чешми. В едната чешмата се спираше при водомера. За целта се спираше общата вода преди водомера и се източваше цялата система без бойлера при отвита глава на крана на външната чешма. По спомени нямаше и три кофи вода. След това се затваряше спирателния кран към нея до водомера и се пълнеше системата пак. Нейния кран оставаше развит цяла зима. В другата ми баба имаше кран с канелка за източване в малка шахта под самата чешма. Едвам се бъркаше с ръка. Не са мислили, че този кран може да се повреди и трябва да се сменя. Явно на времето крановете не с се повреждали :-D .
пон яну 03, 2022 5:27 pmMamaMy написа:
Не вярвам да са разклонили централната тръба извън шахтата на водомера и да не са оставили ревизия.
За съжаление точно това са направили. В момента не съм там и няма как да снимам, но има само една тръба която след водомера отива в земята на някъде.

iliya_i Благодаря за предложението! Явно ще се наложи да копая. #-o
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На моята дворна чешма и смених тръбите с някакви пластмасови, външно положени и последните 5-6 години просто забравям да и спра водата... Замръзва си, имаше и зверски зими, но нищо не и става. Сферичен кран
sstefanov - майстор
ППР или ПЕ са ти тръбите, устойчиви на замръзване?
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 04, 2022 10:59 amelaptseto написа:
За съжаление точно това са направили. В момента не съм там и няма как да снимам, но има само една тръба която след водомера отива в земята на някъде.
Ами щом има тройник в земята, просто трябва да го разкопаеш, да срежеш отклонението и да сложиш кран на тройника, после продължаваш с нова тръба към чешмата
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
вт яну 04, 2022 11:31 amsstefanov написа:
ППР или ПЕ са ти тръбите, устойчиви на замръзване?

Ако я познаеш по снимката... Нямам друга информация

Прикачен файл

тръба.jpg
sstefanov - майстор
Благодаря!
(извинявам се за "офтопика")
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
вт яну 04, 2022 1:33 pmsstefanov написа:
Благодаря!
(извинявам се за "офтопика")
Е, сега се зачетох, по-точно загледах по картинки в нета. ПЕ не са за водопровод?

Тема "Монтиране на спирателен кран в съществуваща инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: