Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
adfed - помощник
Здравейте,

Предстои ми покриване на пристройка към къща и ми се ще да споделя какво съм измислил като реализация - ако съм пропуснал нещо или просто за малко акъл.

Ситуацията е следната: пристройката е долепена до тухлена къща и е с размери 330х330см; две от стените са зидани с камък, 1 е от тухли единички, 4тата стена е всъщност стената на къщата (пак от тухли единички). В единият ъгъл има вградено огнище (скрито в шкаф) с тухлен комин. Строена е през 90те от предишните собственици. Доскоро покривът беше стандартен 4-скатен от греди, дъски и керемиди, но сега искам да се получи равен такъв - за да се ползва като площадка/тераса (няма да има голям товар - макс 2ма възрастни, лека маса, 2 стола, нещо подобно).

От предишен ремонт на място имам няколко платна нов и неизползван водоустойчив шперплат, 10на ребра 6х12х400см, 2 греди 10х10, както и доста дъбови греди с различни размери, които останаха от предишния покрив.

Върху зидовете си стоят старите греди, които смятам да си останат и да участват в конструкцията. Тъй като няма 4та носеща стена, смятам с гредата 10х10 да направя трегер (долепен то стената, която е на къщата) - който ще стъпи на двете срещуположни стени от зида и ще бъде укрепен с две вертикални дъбови греди. Тези 10см би трябвало да дадат и лек наклон на покрива, за отичане (около 3см на метър идва). Върху трегера и срещуположната греда, ще се накове гредоред от въпросните ребра - мисля през 50см, а върху ребрата ще се накове шперплатът.

Като завършек отгоре, мисля да използвам хидроизолация - изомакс или друга със същия ефект. Доколкото проучвах, трябва да използвам битумен уплътнител по кантовете и срезовете на шперплата.

Това, което не съм измислил още съвсем е как да направя външния профил на покрива. Върти ми се идея да използвам профилираната ламарина, която се използва по принцип по краищата на скатните покриви - като и тя ще дойде под хидроизолацята - т.е. би трябвало хидроизолацията да държи и на метал. И накрая вече довършителни работи като челни дъски и улук на стената с наклона.

Ще се радвам, ако можете да споделите мнения, критики и препоръки по горните идеи.

Тема "Покрив на пристройка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: