Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте! Имам открита тераса, която е правеа с гранитогрес. Последно 2013 година след като на съседа от долу му протече викнах майстор, който изкърти всички плочки и залепи нови - ново лепило, фуги и т.н. - пак гранитогрес. Хидроизолация за съжаление тогава не се сетих, че трябва да се погледне и поднови. 2018 година - пак ремонт. Този път само на фугите и самостоятелно. Изчистих всички фуги и напълнихме със силикон. Сега забелязвам, че фугите и някой плочки пак са компроментирани - на места липсват фуги. Силиконът е отлепен или стои залепен само към една от плочките, някой плочки са леко надигнати и т.н. Явно водата си е намерила път и предполагам е въпрос на време да стигне и до съседа.
Решил съм пак да ремонтирам, само че този път ми се иска да е както трябва и да не го мисля скоро. Това, което ми се върти в главата е да се сложи ЕПДМ. Не разбирам мого от хидроизолация. От информацията, която намерих оставам с впечатление, че издържа много - 50 години. Идеята ми е да се залепи директно отгоре - върху сегашните плочки. Така няма да ми се налага да се занимавам с къртене и изхвърляне. Как ви се струва това, като решение? Също така, върху този ЕПДМ може ли да се стъпва или е задължително някакъв декинг да се нареди, за да не се повреди изолацията.
chapara - майстор
✋
Последна промяна от chapara на пет сеп 02, 2022 11:21 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
Грешно мислене, върху кариез да залепиш мост😩 :?
пет сеп 02, 2022 11:20 pmchapara написа:
Грешно мислене, върху кариез да залепиш мост😩 :?
Ок. Кое е правилното? Къртим старите плочки, изхвърляме и тогава ЕПДМ-а?
chapara - майстор
ЕПДМ не е да се разнождаш по него, т.е. не е за тераса, па било то и с декинг.
dddilian - напреднал
Махай плочките, махай остатъците от лепилото, така че основата да е гладка. После почистваш хубаво, обезпрашаваш, купуваш течна гума Акрофлекс и воал за нея. Четеш в сайта как се ползва и го правиш. Ще забравиш за проблеми с течове. После могат да се лепят плочки в/у течната гума, а може и да се разхождаш в/у нея (като разбира се я пазиш от остри крака на столове например). Навремето имах проблеми с течове от покриви и тераси. Вече 8 години нямам. Сам направих и покривите и терасите.

Тема "Ремонт на открита тераса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: