• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
съб юли 06, 2024 6:47 pms_radev написа:
Имам малка къщичка, в която живея със семейството си и се съобразяваме с разхода на електричество непрекъснато.
За сводоснабдяването ползвам сонда, която ползвам всяка сутрин и допълвам в 1 кубик бидон изразходваното от предния ден количество. Обикновено харчим за едно денонощие около 250-300 литра вода. Купил съм инверторен хидрофор, който смуче от бидона //те са на едно ниво, няма никакво затруднение при засмукването// + добавил съм разширителен съд 100 литра. Идеята ми е хидрофора да се включва 3-4 пъти в денонощие, за да харчи максимално малко ток.
Тука си в неква неточност или заблуда. Теоретично дали ще се включва 4 пъти или 40 за да се транспортира определено количество вода, енергията е една и съща. На практика по честите включвания ще влошат КПД на помпата и тя ще изхарчи повече електроенергия. Колко обаче :?
Но тази соларна инсталация дали е 24 часа равномерно работоспособна :?
Дали хидрофора трябва да работи по график :?
съб юли 06, 2024 6:47 pms_radev написа:
Хидрофора е на Wilo Isar Boost5-E-3, a разширителния съд е също на Wilo NEQ 100 lt. . В инструкцията на хидрофора пише , че има вътрешен разширителен съд , който е с налягане 1,5 атм. . Аз съм настроил хидрофора на 3,5 атм. налягане да ми прави в системата.
След като търсиш икиномия това налягане 3,5 бара е високо за икиномия. Търси макс.ниското в компромис комфорт/икономия.
Не съм запознат с твоя хидрофор, но сме инсталирали сондажен комплект на Грюндфус с инверторно управление. Логиката на инверторното управление да се поддържа константно (непроменливо) налягане без нужда от РС. На практика РС има но той е малък в диапазона на няколко литра. При такова управление е безмислена употребата на 100 л. РС.
Ако искаш да ползваш РС като буферен обем, не ти трябва инверторно управление, а пресостат с горно и долна ниво. Тогава може да ползваш от обема на РС без да се включва помпата в рамките на спадащо налягане м-у горно и долно ниво от настроеното на пресоста. Обаче влошаваш комфорта като ще имаш променливо налягане.

съб юли 06, 2024 6:47 pms_radev написа:
Въпроса ми е - На колко атмосфери трябва да се напомпа самия хидрофор и на колко разширителния съд, за да работят максимално коректно???
Понеже не ми се рови в ТТ данни на хидрофора ти, ако нямаш възможност да го накараш да работи с горно и долно ниво, примернор3,5/1 бар, този РС не ти е необходим.
Всъщност РС ще се напълни с някакъв буферен обем вода, който ще може да ползваш само когато хидрофора не работи по причина, че е нарочно изключен или няма ток. Ако това ти е идеята то напомпай РС на 1 бар :wink: Така като спре тока ще имаш макс. к-во вода за ползване докато налягането спада от 3,5 до 1 бар.
съб юли 06, 2024 6:47 pms_radev написа:
Сега имам чувството, че хидрофора се включва по-често от необходимото. Разбирам, че не мога да изхарча 100 литра и тогава да се включи, но си представям нещо около 80 литра разход между пълненията.
Благодарен съм за всяко разумно мнение. Ако има въпроси за пояснение съм на среща. Благодаря и бъдете здрави.
Светослав Р.
Пак ще повторя, че ако на твоя хидрофор не може да се зададе различно горно и долно налягане, то той е направен да поддържа константно налягане и твоят РС съд не става за буфер за нуждите за консумация на вода.
Идеята на инверторното у-ние е помпата да работи с регулируема честота, като по този начин се регулира дебита на помпата да отговаря на дебита на консумацията. А помпата спира когато няма консумация.
Предполагам, че е подобен на Скала 2. Там не може да се настрои налягане на включване, та и аз изразих подобно на твоето, но по скромно мнение.
  • 1
  • 2

Тема "налягане на хидрофор и разширителен съд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: