• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте майстори и колеги аматьори :)
Ще опиша въпроса си и се надявам някой да ми посочи верния отговор. Рових доста, но явно не съм добър в търсенето на информация по интернет. В Интерес на истината писай мейл на официалната фирма вносител, но явно съм дребно потребителче и не съм важен за тях.
Та така....
Живея на място без ток и вода. Осигурявам тока си от малка соларна система 3 киловата и водата си от собствена сонда. Както се разбира всяка "капка" ток ми е много важна. Имам малка къщичка, в която живея със семейството си и се съобразяваме с разхода на електричество непрекъснато.
За сводоснабдяването ползвам сонда, която ползвам всяка сутрин и допълвам в 1 кубик бидон изразходваното от предния ден количество. Обикновено харчим за едно денонощие около 250-300 литра вода. Купил съм инверторен хидрофор, който смуче от бидона //те са на едно ниво, няма никакво затруднение при засмукването// + добавил съм разширителен съд 100 литра. Идеята ми е хидрофора да се включва 3-4 пъти в денонощие, за да харчи максимално малко ток. Хидрофора е на Wilo Isar Boost5-E-3, a разширителния съд е също на Wilo NEQ 100 lt. . В инструкцията на хидрофора пише , че има вътрешен разширителен съд , който е с налягане 1,5 атм. . Аз съм настроил хидрофора на 3,5 атм. налягане да ми прави в системата.
Въпроса ми е - На колко атмосфери трябва да се напомпа самия хидрофор и на колко разширителния съд, за да работят максимално коректно???
Сега имам чувството, че хидрофора се включва по-често от необходимото. Разбирам, че не мога да изхарча 100 литра и тогава да се включи, но си представям нещо около 80 литра разход между пълненията.
Благодарен съм за всяко разумно мнение. Ако има въпроси за пояснение съм на среща. Благодаря и бъдете здрави.
Светослав Р.
Andri01 - майстор
Налягането на хидрофора зависи от височината на необходимия воден стълб. Ако вилата е на 1 етаж,някъде около 1,5-2Бар ще е достатъчно.
Сложно ти е, както се разбира, бат кемал.

Помпата е инверторна. Тя ще върши толкова работа, колкото изискваш от нея, а за това се изразходва необходимата енергия.

3.5 бара е едно нормално налягане във водопровода, а РС бих напомпил на 2 бара или с налягането на РС в хидрофорната помпа- 1.5.
Няма да се разредят включванията, въпреки че имаш голям буферен обем. В момента в който падне налягането под 3.5 + колкото е заложено в логиката на контролера, помпата ще се включи, а това е далеч от 1.5.
По натам нещата могат да се доизгладят опитно с настройките на налягането в РС.
Имам Скала 2, настроена на 3 бара, а колко е предналягането в нейният РС изобщо не съм се интересувал. Нямам допълнителен РС.
Мога да го вдигна на 4, 4.5, но това не значи, че всеки път трябва да променям налягането в съдинката. Установил съм, че 3 бара са ми комфортни.
hidrazin - майстор
съб юли 06, 2024 6:47 pms_radev написа:
Живея на място без ток и вода. Осигурявам тока си от малка соларна система 3 киловата и водата си от собствена сонда.
Моите съболезнования. И що така са те изгонили от цивилизацията? :shock:
Но си мисля че при съд 100 литра няма как да постигнеш 80 литра между включванията. :?
:partyman:
P.S. Сссори за оффтопа.
Andri01 - майстор
:lol: :lol: Това е за последнита два тъпи поста!!
ivanovbg - майстор
Единствения вариант да не харчиш ток е да качиш еднотонния резервоар на десетина метра височина и ще имаш един бар налягане без ток. Достатъчно е и за миялна и пералня. Ако искаш с хидрофора едва ли можеш да разчиташ на 50литра без да се включиш помпата.

Без миялна и пералня и на тавана можеш да го сложиш ако си на един етаж.
hidrazin - майстор
съб юли 06, 2024 9:09 pmAndri01 написа:
:lol: :lol: Това е за последнита два тъпи поста!!
Аха, Ама чакай че се сетих за един мноооого тъп пост. Кой ли "умен" го беше изтръскал? :lol: :lol: :lol:
Никога няма да спра да се хиля до пръсване к'ат се сетя... :lol: :lol: :lol: :lol: :x

Прикачен файл:
Андрешко и зеления хайвер.png
Андрешко и зеления хайвер.png (73.65 KиБ) Видяна 2140 пъти

Но това са МОРСКИ неща а автора на тая тъпня нищо не разбира от МОРСКИ неща... :lol:
:partyman:
съб юли 06, 2024 9:10 pmivanovbg написа:
Единствения вариант да не харчиш ток е да качиш еднотонния резервоар на десетина метра височина и ще имаш един бар налягане без ток. Достатъчно е и за миялна и пералня. Ако искаш с хидрофора едва ли можеш да разчиташ на 50литра без да се включиш помпата.

Без миялна и пералня и на тавана можеш да го сложиш ако си на един етаж.
Иванов, работата си е работа.
Дали ще харчи енергия хидрофора, или преди това сондата за да качи на допълнителна височина, все едно е.
Хидрофора е за да осигури комфорт.
Проблемът ти е, че мислиш малко. Мисли повече!
Разбирам да е от немотия, ма то бива ли все скалъпия бе?!
ivanovbg - майстор
Нема такъв филм Трифоне. Едно е да качиш 10м - 1бар, а съвсем друго 3,5 бара. Помпата от сондата нема и да разбере тези 10м. Тя има поне още 30м дерман, нито ще качи разхода на ток.
съб юли 06, 2024 10:00 pmivanovbg написа:
Нема такъв филм Трифоне. Едно е да качиш 10м - 1бар, а съвсем друго 3,5 бара. Помпата от сондата нема и да разбере тези 10м. Тя има поне още 30м дерман, нито ще качи разхода на ток.
Дермана си е дерман, коНфорта си е таковал финикиеца. няма значение колко е силна- допълнителната работа си иска своето.
Ти се къпи с тоа филм и гледай да мислиш повече! Наложително е.
  • 1
  • 2

Тема "налягане на хидрофор и разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: