Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dragonn2 - специалист
Здравейте,

Имам сондаж в заварено положение, до колкото знам е около 60-70м. Помпата е вързана с верига и се навива на макара над сондажа, което прави ваденето на помпата много лесно, но пък трябва маркуча и тока да се отделят всеки път. Понеже веригата е доста ръждясала, маркуча и тока са наставяни няколко пъти, искам да пусна направо нова инсталация за помпата.
Това което знам, е че помпата е Grundfos, хубава марка до колкото разбрах. Трябва да се закачи към 32мм HDPE тръба. Тока трябва да е по многожилен 3х2.5 (въпреки че кабела на помпата май е 3х1.5), някакъв устойчив на влага и огъване. За окачване на помпата ще ползвам стоманено въже, неръждавейка, 4мм (вече го имам).

Въпросите ми са:
Какъв да е кабела? В магазините не продават кабели за водни помпи с такава дължина 70м, гледах някакви онлайн, но са все 4х1.5.

HDPE тръбата може ли да се полага в замазка? Питам понеже трябва да мине под пода на една стая преди да влезе в мазето, където се събира водата в бидон. Преди да влезе във външната стената ще има муфа, за да мога да го откачам при нужда да се вади помпата.

Прикачен файл:
20250101_155627.jpg
Прикачен файл:
20250101_155630.jpg
MamaMy - майстор
Каквито и кабел и тръба да ползвате е добре на всеки 5-10 метра да са прихванати за носещото въже. Да с ПВЦ лента или със свински опашки не е особено важно.
dragonn2 - специалист
Препоръчително е на всеки 3 метра, според документацията на подобен модел помпа.
MamaMy - майстор
Не се престаравай, че при вадене щети трябва един човек само за рязането. :wink:
Ако няма, предвиди си и направи законтряне на рудана във всякакво положение. Виж как беше на старите крикове едно време.

Прикачен файл

krik.jpg
krik.jpg (41.75 KиБ) Видяна 476 пъти
dragonn2 - специалист
Има законтряне, предният собственик го е измислил. Аз само сега дооправям :) Малко офтопик, ама явно сондата не е станала от първия път, защото като махах плочките в кухнята (пристройка точно до сондата) открих още един сондаж :lol:

Прикачен файл:
20250102_132051.jpg
Прикачен файл:
20250102_132151.jpg
dragonn2 - специалист
Искам да сложа и ДТЗ за помпата (750 вата е), та ме интересува дали нещо такова ще ми свърши работа:
КОМБИНИРАН ПРЕКЪСВАЧ С ДЕФЕКТНОТОКОВА ЗАЩИТА 1P+N 10A GACIA 30MA
dragonn2 - специалист
А какво ДТЗ да избера? Помпата си има прекъсвач C6 и контактор който се управлява от поплавък в бидона, за да изключва помпата преди да прелее.

Тема "Подмяна инсталация на сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: