• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
topsoft - напреднал
Здравейте. В наследствената ми къща има мазе, което при снеготопеж и по-продължителни валежи се пълни с вода около педя (стените са сухи). На едната стена (външна) е оставен отвор, в който е имало тръба отвеждаща вода от сифон на баня някъде на вън в земята. На пода са оставени три дупки с диаметър около 3см (явно за отводяване), под които има дренажен камък според това което усещам при ръчкане вътре. Понеже стените са сухи, моето предположение е, че водата се просмуква през бетона или се качва през дупките, или и двете. Искам да реша този въпрос и това, което с моите скромни познания съм решил, е да запълня с бетон всички дупки и да намажа няколко ръце с двукомпонентната хидроизолацията на сика и след това да налепя плочки. Това според вас ще ми реши ли проблемът с водата? Ако това не е подходящо, какво друго може да се направи? Прилагам снимка за онагледяване..

Изображение
chapara - майстор
:?
Последна промяна от chapara на пет яну 10, 2025 10:25 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
На 90%, няма да ти реши проблема, но нека дискусията да се завърти. Проблема си го описал много бледо.
topsoft - напреднал
пет яну 10, 2025 10:24 pmchapara написа:
На 90%, няма да ти реши проблема, но нека дискусията да се завърти. Проблема си го описал много бледо.
Общо взето, това е информацията, с която разполагам. Няма как да го опиша по-добре. В допълнение - има гараж до мазето (или под него ако следваме денивелацията на терена), който е на половин метър по-високо от пода на мазето и там проблем с вода няма. Оново ще кажа, че стените са сухи и това ме кара да мисля, че водата се качва през пода, който е бетон с оставените въпросни три дупки...
chapara - майстор
пет яну 10, 2025 10:34 pmtopsoft написа:
пет яну 10, 2025 10:24 pmchapara написа:
Общо взето, това е информацията, с която разполагам. Няма как да го опиша по-добре. В допълнение - има гараж до мазето (или под него ако следваме денивелацията на терена), който е на половин метър по-високо от пода на мазето и там проблем с вода няма. Оново ще кажа, че стените са сухи и това ме кара да мисля, че водата се качва през пода, който е бетон с оставените въпросни три дупки...
А, усети се👍
Денивелация на терена, съседни помещения, отток и всичко което ние не виждаме.
Тези дупки не са случайни, нищо за сега не затапвай, може да е влезнал боклук и да е позапушен дренаж. Намери, вероятно ти не си градил нещата, къде се отлива водата на дренажа от мазето. Направи някакви чертежчета. Аз имах такъв проблем, деца ми бяха запушили дрен.шахта с камъни. Но знам къде е и чистих, опрвих се. После като първо запушвайки дупките се опитай по една да ги надуеш с водоструйка, да видим.
chapara - майстор
И светъл отвор, височина на мазето?
topsoft - напреднал
пет яну 10, 2025 10:52 pmchapara написа:
Височината е 195см, светлият отвор (вратата) е 180см.

Изображение

Общо взето около половината от височината на мазето е под нивото на основата на къщата. Относно дренажите - нямам никаква идея дали вооще са правени такива или въпросните дупки са оставени с идеята да се оттича вода през тях директно в земята, какво и на практика става, защото 2-3 дни след спиране на валежи и снеготопене, водата изчезва. Има естествен пласт от камъни там, който е горе долу на около метър и половина дълбочина, предполагам, че играе донякъде роля на дренаж. Това го установих, когато копаха за сондаж и за септична яма.
chapara - майстор
пет яну 10, 2025 11:12 pmtopsoft написа:
пет яну 10, 2025 10:52 pmchapara написа:
Височината е 195см, светлият отвор (вратата) е 180см.

Изображение

Общо взето около половината от височината на мазето е под нивото на основата на къщата. Относно дренажите - нямам никаква идея дали вооще са правени такива или въпросните дупки са оставени с идеята да се оттича вода през тях директно в земята, какво и на практика става, защото 2-3 дни след спиране на валежи и снеготопене, водата изчезва. Има естествен пласт от камъни там, който е горе долу на около метър и половина дълбочина, предполагам, че играе донякъде роля на дренаж. Това го установих, когато копаха за сондаж и за септична яма.
Изгледите за дренаж са голями, но дълбочината на мазето е като джоб. Нямаш възможност да го повдигнеш това е ясно.
Вариант 1. За сега правиш в мазето една дупка нещо 50/50/50см. Водите трябва да се съсредоточат там. Уловиш ли ги, денирана каменна зидарийка, да не спира влузащите води и. 2. Извеждаш водата с тръба в пясъчна основа и баластра в ниска точка от терена или канализация от дъното на шахтата, или 3. Помпа в шахтата и в канала. Използвай сезона за пробите.
После можеш да направиш хидроизолацията и плочките.
topsoft - напреднал
пет яну 10, 2025 11:28 pmchapara написа:

Изгледите за дренаж са голями, но дълбочината на мазето е като джоб. Нямаш възможност да го повдигнеш това е ясно.
Вариант 1. За сега правиш в мазето една дупка нещо 50/50/50см. Водите трябва да се съсредоточат там. Уловиш ли ги, денирана каменна зидарийка, да не спира влузащите води и. 2. Извеждаш водата с тръба в пясъчна основа и баластра в ниска точка от терена или канализация от дъното на шахтата, или 3. Помпа в шахтата и в канала. Използвай сезона за пробите.
После можеш да направиш хидроизолацията и плочките.
Дупката предполагам в най-ниската/долната точка на мазето?
chapara - майстор
Сетих се че идвайки ми точката на лягане, пропуснах да уточня. Крайното дъно на шахтата трябва да е поне мин.20см под нивото на мазето, а колкто повече, по добре и да, не знам къде е най ниската точка, но да е до най удобната стена за изваждане на дрен. води. Ако е, както е най добре, гравитачно, без помпа, която задължава с наблюдение и електринизиране, да е удобно за полагане на тръби.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за хидроизолация на мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: