• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gujio - помощник
Здравейте, преди седмица установих, че водомерът на топлата вода върти назад за сметка на студената вода. Извиках ВиК майстор и установи, че проблема идва от хигиенните душове. Монтира връзвратен клапан. Проблемът е обаче, че водомера ми е дистанционен - с радиоотчет. Казаха ми, че тези водомери имали памет и се виждало дали е връщал. Тогава, след отчета от Техем през м.май, ще ми начислят топла вода на база. Вярно ли е това. Наистина ли има такава памет и как да реша този проблем, тъй като ще се стигне до там, че не само ще плащам на база топлата вода - без да съм изразходил такова количество топла вода, но върнатото количество топла вода е отишло към водомера за студената вода и ще трябва да я платя и като студена вода.
Как ще е най-разумно да постъпя.
kozl - майстор
пон мар 24, 2025 6:16 pmgujio написа:
Здравейте, преди седмица установих, че водомерът на топлата вода върти назад за сметка на студената вода. Извиках ВиК майстор и установи, че проблема идва от хигиенните душове. Монтира връзвратен клапан. Проблемът е обаче, че водомера ми е дистанционен - с радиоотчет. Казаха ми, че тези водомери имали памет и се виждало дали е връщал. Тогава, след отчета от Техем през м.май, ще ми начислят топла вода на база. Вярно ли е това. Наистина ли има такава памет и как да реша този проблем, тъй като ще се стигне до там, че не само ще плащам на база топлата вода - без да съм изразходил такова количество топла вода, но върнатото количество топла вода е отишло към водомера за студената вода и ще трябва да я платя и като студена вода.
Как ще е най-разумно да постъпя.
Поискай си парите за водата от комшиите, оти докато ти си претакал вода от студените тръби в топлите они са се къпали с твоята студена вода :wink:
Аз ако съм ти комшия :axe:
Djack - специалист
Как топлата вода е с по-високо налягане от студената?
gujio - помощник
пон мар 24, 2025 9:24 pmDjack написа:
точно там е проблема, че студената вода е с по-високо налягане, затова връща към нейния водомер
Djack - специалист
пон мар 24, 2025 9:41 pmgujio написа:
пон мар 24, 2025 9:24 pmDjack написа:
точно там е проблема, че студената вода е с по-високо налягане, затова връща към нейния водомер
Сори, моя грешка! :partyman:
Lisko - майстор
Щом топлата върти назад излиза, че си на далавера. Не ли?
gujio - помощник
пон мар 24, 2025 10:02 pmLisko написа:
Щом топлата върти назад излиза, че си на далавера. Не ли?
Не, защото както писах, водомерите ми са дистанционни и имали някаква памет - съхраняват данните от всеки месец. Така като дойдат за отчет от Техем ще видят напр. че през м.януари показанието е било 25 кубика, а през м.май 15 кубика. Тогава към тези 25 кубика начислявали за февруари, март и април на база.
Освен това дори и да не беше така, т.нар. далавера не е кой знае какво, тъй като имам по 2-3 кубика топла вода на месец. Като връща водомера на топлата вода, тези кубици отиват във водомера на студената вода, а не се изпаряват. За 7-8 лв. разлика в цената на кубик не си заслужава. Това са 20-25 лв. на месец, които няма да ме бутнат.
Въпросът е, че ВиК инстаналицята е правена от предходния собственик и не знам какви още подводни камъни може да има заложени.
zz_stefanov - майстор
Съмнявам се като върти назад да вади стойност. То може да се направи, но мисля че брои преминаването на отражателя без да отчита посока и винаги се трупа +.
Ако все пък не съм прав, моля знаещите да ме оборят. :)
kozl - майстор
Аз не се съмнявам, а от години го наблюдавам този ефект.
Може би имам и профи изкривяване, защото над 20 г. съм управител ЕС.
При едни се получава поради неизправност и без да разберат, при други от безхаберие, трети го правят напълно умишлено.
Тук при нас стойността на подгряване на 1 куб.м. топла вода клони към 20 кинта, срещу 3,50 за студената вода.
В наша ЕС един водомер беше върнал показанията с 400 куб.м. за 2 години. Още на първата година топ.счети го хванал, че водомера върти наопаки и го пуснали на база и така проблема е решен. Ама за кого :?
А тези комшии дето са се изкъпали с 400 кубика студена вода и са я платили като затоплена :shock:
И в тази тема авторът се притеснил за себе си, а тва че е комшиите са получили шоков душ, не го друса. Тва е ЕС #-o

gujio не се оправдавай с предишния собственик. Монтирай обратни клапи на топлата вода и ги сменяй през макс.5 години.
ОК ще те защитават теб от глоби, а комшиите от шокови душове.
  • 1
  • 2

Тема "водомер с радиоотчет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: