• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Dobballa - помощник
Правя основен ремонт и една от вратите е много ниска. Явно на времето е имало такива врати и по тях са правени отворите. Отворът в момента е 1.96 без каса и предстои слагане на плочки.Аз съм близо 1.90 и ми идва ниска. Стената е половин тухла единичка с мазилка 2-4 см.

Сградата е тухлнена с колони и трегери от 70те години. Не е на носеща стена. В момента щурца е бетонен. Височината на тавана е 2.70

Въпросът ми е: мога ли да използвам УА профил(2мм дебилина) вместо щурц, или трябва да е нещо по-дебело ако е желязо, или да слагам от готовите бетонни/винербергер?

И другите врати в апартамента бяха ниски, но като махнах касите под щурцовете имаше залепени тухли, хартия и дърво за да докарат врата до към 1.96-98. При тях горе долу се живее, но може и тях да се наложи да сменя.

https://photos.app.goo.gl/2VM28WAWn3QSZCxz6
Изображение
Последна промяна от Dobballa на ср апр 02, 2025 11:13 pm, променено общо 3 пъти.
chapara - майстор
Снимки, и още обяснения, а на колко е тавана, вид строителство и каквото се сетиш.
chapara - майстор
Отново ми се дублира тема. Е толко ли няма кой да се занимае с тая работа?
Не е тема, а ти натискай "Прати" само веднъж! То, по това време, някой трябва да си постави ограничения, ама......

Някой ден ще направя видео и за това, че така и не разбрахте защо на мен не "ми се дублира тема".
Dobballa - помощник
ср апр 02, 2025 10:41 pmchapara написа:
Снимки, и още обяснения, а на колко е тавана, вид строителство и каквото се сетиш.
Добавих една снимка. Утре ще сложа още. Написах и колко е висок тавана.
Dobballa - помощник
ср апр 02, 2025 10:42 pmchapara написа:
Отново ми се дублира тема. Е толко ли няма кой да се занимае с тая работа?
Съжалявам, помислих си, че нещо компа ми заби, понеже по нищо не разбирах, че се изпраща и натиснах няколко пъти бутона. Изтрих другите теми.
chapara - майстор
ср апр 02, 2025 11:02 pmDobballa написа:
ср апр 02, 2025 10:41 pmchapara написа:
Добавих една снимка. Утре ще сложа още. Написах и колко е висок тавана.
И къде я добави🤔
Dobballa - помощник
Най-горе в темата, но ще сложа линк и тук.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AP ... authuser=0
chapara - майстор
Варианти много, но може би с готов щурц изглежда ще е най лесно. Извади реда тухли над щурца, вклини новия, да стъпва поне по 15см на зида от двете страни. Срария щурц го извади след като стегне матеряла на новия, внимателно.
Ал_ - специалист
С рязане няма ли да е по-лесно?
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на щурц" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: