Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dobrev - специалист
brum написа:
Я да попитам - как почиствате машините? По осите на лагерите и задвижващите са се понатрупали разни работи, а достъпа е труден. И се чудех дали има лесни начини за почистването им...
Линейните лагери имат маншети в края, които играят ролята на чистач.
А иначе забърсване на старата смазка със събраните в нея мизерии и ново смазване.
За фрезери от Микроасу - http://microasu.net/cart/index.php?rout ... th=81_1091
brum - специалист
То не са само линейните, а и винтовете. За долните - с обръщане на машината има хубав достъп. Ама за тия дето са по Х ще трябва да се поразглоби...

А за фрезерите - аз вземам от Китай. 3мм карбиден фрезер с 1 режещ ръб и с някакво покритие (жълтее като това по бургиите) е смешните 2-3 долара. А си режат, не е като да не режат. Но аз и обработвам меки материали.

С по-твърдите (алуминий) без охлаждане китайските имат живот под час. Ама там и не ползвам тия по 2-3 долара, е едни дето идват на 6-7. 4мм, 2 режещи ръба. Предполагам с охлаждане ще живеят

За пръскалката - заръчал съм една , но още не съм измислил как машината ще понесе тия работи. Към момента основата е MDF и не виждам как ще охлаждам при работа с метали. Обмислям вариант за основа от плексиглас. Ще има страници и ще е като ваничка. Закрепването за сега най-често е със читаво двойно лепящо и до момента ме е предавало само веднъж - алуминий, горещ детайли затъпен фрезер заради работа около час при липса на охлаждане. Предполагам заради подгряването двойнолепящото се предаде.
dobrev - специалист
За закрепване ползвам такива планки. За тях трябват или отвори през плота / при мен е така / или плот с канали.

Прикачен файл

DSC00152 - Copy.JPG
brum - специалист
Това с каналите е добра идея, ама и тя има недостатъци. Трябва да се оставят мостове между материала и детайлите дето се режат, че да няма фал в даден момент. А с лепенките поне т'ва се решава лесно.

Но пък не пречи да се вземе по-дебело парче плексиглас (примерно 10ка) и да се направят едни Т образни канали в него за такъв монтаж. Много добра идея :) .
lda_has - помощник
Да Ви дам една идея, как да си предпазите плота на вашето CNC. Аз си направих втори "работен" плот от техническа пластмаса с набити в него нит гайки. Същите са евтини и след износване на работния плот се свалят и ползват отново.

Това представляват нит гайките:
Изображение
има ги във всеки магазин за скрепителни материали.

Атанасов_Хасково
MrMurdjo - майстор
При мен тези гайки М8 са в основния плот, който е от дебел шперплат. Върху него слагам "жертвен" плот от МДФ или тополов шперплат, като на самия рутер си ги изработвам с отвори, съвпадащи с тези на основния. Плюс отделни М6 по площта, за закрепване и равномерно прилягане. Челосването след това (първоначално и периодично) гарантира идеалната възможна равнина за работа.
MrMurdjo - майстор
digitalpr написа:
Аз искам да питам от къде къпувате фрезери? Освен Лазерко, не видях някойн магазин, в който да има голям избор. И другото... с какъв фрезер режете алуминий? Някой рязал ли е с HHS?
МикроАСУ, както вече са посочили. Наблизо до тях по протежение на ул. Мюнхен, в промишлената зона, чиито портал е непосредствено в дясно след транспортното училище, има още една фирма -ProSign. Оказа се, че се се клонирали от МикроАСУ и продават същите серии китайски фрезери.
За алуминий до 3 мм ползвам техните от серията AL1 - с един режещ ръб и дълбока спирала. Не са чак толкова нетрайни, зависи от режимите на работа. За по-големи диаметри цените практически се изравняват или са много близки до Лазерко и затова си купувам от последните. Фрезерите наистина са добри, но са си направо златни откъм пари.
Лазерко имат един модел двупер - AluSpeed. Пробвал съм го на живо на друго място (4мм) при 18000 об/мин, подаване 1.5 мм и скорост 1500 мм/мин. Наистина режеше като змей.
Но практически задължително е да има поне издухване на стружките с въздух, а най-добре и придружено със спрей от борьол, но силно разреден. Много е важна мощността на шпиндела и способността му да съхранява оборотите при среща на стружка. Паднат ли за миг оборотите, нещата тръгват в регрес - задълбава голяма стружка, оборотите още падат и т.н.
digitalpr - специалист
Шпиндела на машината е Kress 1050. Не зная доколко мощността му е достатъчна, но предстои да резбера.
Засега имам един доста неуспешен опит с HSS фрезер за алуминий. Заради прекалено ниските обороти ли, не знам, но машината звучеше мнооого измъчено и изпадаше в резонанси.
Благодаря за инфото.
brum - специалист
Има едно нещо дето се казва GWizard - калкулатор за оборотите на фрезера и скоростта на подаване на материала. Бях писал и преди май за него. Фрезерите дето са по 3мм работят прекрасно с неговите сметки. Трябва ти само твърдостта на материала, информация за машината и разни дребни предпочитания за рязането и си дава всичко :) .
MrMurdjo - майстор
HSS фрезерите не стават за работа с високооборотни шпиндели и без обилно охлаждане. Единственият ми успех с такъв е с двупер фрезер 6 мм върху лят алуминий, който е доста крехък и не завлича. И пак при подаване 0.25-0.5 мм.
С карбидни 3 и 4 мм с един режещ зъб Крес-а не би трябвало да дава ядове. 10-12 хиляди оборота би трябвало да ги държи стабилно. 6 мм също би трябвало да понесе.
Оборотите умножени по броя на режещите зъби и разделени на линейната скорост дават дебелината на сваляната стружка. Общо взето не трябва да е повече от 0.1 мм. Например 12000 оборота и 800 мм/мин дава ~0.067. Тук обаче не се отчита дълбочината на паса, т.е. цялостното натоварване върху инструмента. Специализираните програми го правят, някои производители като "Онсруд" имат на сайтовете си таблици за изчисляване с калкулатор.
CNC стратегиите за работа разчитат на това, че машината може да повтори един и същ контур многократно и затова се залага на по-високи обороти, висока линейна скорост и малко подаване с последователно слизане в дълбочина.
За дълбоки канали или рязане има фрезери с освободено стъбло - режеща част с определена дължина, след което стъблото е с леко намален диаметър за да не трие по стените.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: