• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 63
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stiv1961 - майстор
Вдъхновен от едни снимки пуснати от filmatoplo в ,,Готварство,туршии и зимнина"реших и аз да си направя това чудо на чревоугодничеството.Изработката не е сложна-нужен е най-вече диск от дискова брана,малко железарии за крака и дръжки,ъглошлайф,електрожен и др.дребни инструменти.За сега пускам снимки на диска/току що ми го донесоха и вече е в багажника на колата/.Диаметър - 510 мм,дебелина при отвора - 6 мм.Инструмента ми е на село и затова ще продължа след неделя.Междувременно ако някой има идеи за по-добър вариант нека сподели.Макар, че по-добър от ,,мерцедеса" на приятеля на filmatoplo от офроуд форума аз не видях.Да се има в предвид, че съм изчел всички 19 страници от тяхната тема-,,Тиган или барбекю".
П.П.Това на последната снимка не е мое,поствам я за да се разбере какво смятам да си направя.

Прикачен файл

ДИСК.jpg

Прикачен файл

ДИСК2.jpg

Прикачен файл

ВАЛАНДАР.JPG
ВАЛАНДАР.JPG (105.29 KиБ) Видяна 22620 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Само дръжките ги направи от нещо толоизолоращо
bulhomes2 - майстор
Стив, една идея, която не знам дали ще мога правилно да ти обясня, че ... напредна времето...

Най-готината стойка за скара, която съм срещал досега. Може да се ползва и за тигана или да се направи едновременно за Него и за скара. Един метален прът около 1-1,3м с дупки перпендикулярни на оста през 5 см. Отстрани на скарата е заварена тръба (с ос пердпендикулярна на равнината на скарата) с вътрешен диаметър малко по-голям от този на пръта. Мушка се пръта в тръбата на скарата и се забива в земята до огъня. След честа употреба горната часта на пръта се разплесква и вече не може да се пъхне скарата. Затова е по-добре да си свикнете отдолу, че вече дости пъти се налага да вадим кола, щото сме забравили скарата. На подходящо избрана дупка от пръта се вкарва пирон, така че като се пусне скарата с тръбата да опре в него и скарата да е на желаното ниво над жаравата. Когато трябва да обръщаш или сменяш мат'риала завърташ скарата извън огъня и "работиш" спокойно. За в гората е супер - решава и проблемите с нивелацията, нивото, размерите на "усталъците"... Вкъщи на барбекюто обаче последните проблеми ги няма, няма как и да боднеш пръта в бетона, така че за там си остават трдиционните решения.

Та мисълта ми беше, че такава стойка може да се направи, като скарата се замени с един 3/4 (или цял) кръг и върху него в зависимост от предпочитанието си слагаш скарата или Валандара. Одеве ми мина и мисълта за баскетболен кош.

ПП. Ще си пусна поста и в офроуд форума, че те са основополжниците на идеята.
filmatoplo - майстор
Стиви , може и да ме минеш ,работя по 1 обект и май чак в неделя съм свободен :) -то пък в неделя май ще се разправяме с 1 свинче -та с неговия материал ли да я осветим , да не вземе от грееяните ракии да оплескаме нещо ,като миналия път :lol: .Темата в трушии нека да седи -там после ще пишем рецептите ,че бързо ще се изчерпим с картофи в средата и месо покрая ,аз съм лесен -ще питам Вальо. :wink: А за металния диск -преди време имах 5 маси с такива брани за поставки -взех че ги подарих , само 1 съм дал на брат ми -сега тя ще е Валандъра :-D .Ако го направиш по рано Стив -пускай снимки.
stiv1961 - майстор
ArturDent написа:
Само дръжките ги направи от нещо толоизолоращо
Някаква идея?Макар, че едва ли е необходимо.Тая голяма чиния къде ще я местя по време на приготвяне на вкусотиите.Пък и огъня отдолу ще гори и ще ,,облизва" дръжките.
В другата тема ebаhti спомена за калайдисване.Дали е възможно и/или/ необходимо?
bulhomes2 написа:
Стив, една идея, която не знам дали ще мога правилно да ти обясня, че ... напредна времето..
Разбрах горе-долу идеята-наистина добра, но за сега този обръч с крачетата мисля ще го направя по-бързо.
a_atanasov - специалист
Нещо темата ли замря, или просто няма развитие?

Моя "Валандър" е на ниво запушване на дупката и лепене на дръжки.
Днес намерих обръч от джанта, май е за Камаз.
На блага приказка, съседа ме съветва да не правя саджак, ами направо да залепя крачетата за диска-браната.
Кои са плюсовете и минусите на двата варианта? Не мога да преценя.
stiv1961 - майстор
По независещи от мен причини не успях да си отида на село и диска е още в багажника на колата.Но, вярвай ми, първата ми задача е да запуша дупката и да заваря дръжките. :) Покажи снимки ако може!
Според мен ако крачетата са отделно валандъра ще е по-компактен и мобилен.
MMIel - специалист
Имам Валандар от около 1-2 години. Мога да ви кажа само че е нещо невероятно. Моят е 60см в диаметър. Дупката съм запушил с парче шина, за крака съм заварил 3 гайки на валандара, а краката са (3 броя) от къдравата арматура със заварен по един болт в единия край. Ползвам го с краката върху огън на земята и без тях върху барбекюто. Височината на краката лесно се регулира когато огъня е върху пръст. Краката по памет са около 25-30 см. Казват че са дълги, но като го сложа върху огъня с чука го набивам в пръстта колкото ми е необходимо, така и го нивелирам. :) Тази година си приготвях и зимнина върху него. Пържен патладжан, пипер и морков в буркани с чесън, целина, оцет и сол. Пипер също пеках върху него. Потвърждавам и за зеленчуците - стават просто приказни и наистина свършват преди месото.
filmatoplo - майстор
:) Винаги така става ,на обущаря -обущата са скъсани :lol: какво имам предвид , че и аз още не съм го заварил -поради ред извинителни причини.Пречи ли му ако моят е назъбен -тъкмо ще се познава.На -готините съм ги дал на друг :? , и къдрав ще пече :wink: .MMIel -ти си напред с материала ,твоя Валандър каква пред история има :) .За печене на зеленчуците си прав , аз ги пеках на една поцинкована ламарина -огъваше се като някой х...локум. :-D
MMIel - специалист
Освен че губиш ценно място за някоя и друга пържолка или кюфте не му пречи че е назъбен.
А за предисторията няма нищо особено. Имам доста свободно време на работа, което прекарвам в четене по форумите(предимно четене, като един паразит съм :-D ). Видях идеята в оффроуд форума, споделих с няколко приятели. На единият много му хареса и намери 3 брани и ми ги докара. Каза ми че едната е за мен ако ги направя на валъндари и така се сдобих с моя. Този който си избрах е с толкова голям диаметър(55-60), защото е чисто нова брана бракувана защото е крива. Голям зор беше да и докарам горе-долу правилна форма. Ползвал съм 20т преса и всичко пукаше и като отпусна натиска и брана като пружина се връщаше почти в началната си кривина. В крайна сметка успях да я оправя, Едната от трите брани които ми докараха беше назъбена като твоята. Човека още си я ползва и беше много щастлив, че неговата е по различна и изглежда оригинално, но в последствие се усети, че се е минал с нея, защото както ти казах губи се ценно място за още месце :-D
Ще добавя и нещо за поддръжката. Същата е като на скарата. Преди употреба обгарям (ако е много нагара изстъргвам със шпатула), мажа с лук за да обере всички миризми след това омазнявам и слагам материала. След работа не се мие, не се чисти, ако е прекалено сухо пак омазнявам и хвърлям отзад в двора. Зимата не се ползва, а стои на снега и дъжда и не съм видял никаква ръждичка до сега по уреда :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 63

Тема "Валандар/тиган или барбекю/" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: