Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
edre - специалист
Здравей колега.
Дай малко повече подробности за водната риза-размери,конструкция,дебелина на ламарината...
Благодаря
Mapek - специалист
В общи лини "П" образна. Размерите основно зависят от размерите на самата печка. Тези, които ги давам са приблизителни. дебелината на ламарината до колкото си спомням беше 3мм. Не мисля, че е лошо да е 4мм, но се реже доста по-трудно /ако ще е с флекс/. По-тънка мисля, че определено не е добре - ще се отрази отрицателно на живота й. Разстоянието между стените ~35мм. Не претендирам, че тези параметри имат, каквото и да е теоритично покритие - спрял съм се на тях по съвет на правили го преди мен. Каква мощност има в kW-ти, нямам си и на представа :lol: . Контактната повърхност излиза ~0,3м², ако някой знае и обича - да каже. Прегревателя не съм го смятал, но той пък не се нагрява така активно.

Прикачен файл

водна риза.JPG
водна риза.JPG (38.93 KиБ) Видяна 10304 пъти
edre - специалист
А на кое викаш "прегревател"?
Върти ми се в главата един проект за подобряване на камина "Прити".
Но е без водна риза.Има доста голяма горивна камера,която позволява да се монтира водна риза.
За сега и аз съм се спрял на нещо подобно.
В горната част планирам и няколко тръби като скара за повишаване на площта.

Прикачен файл

водна риза.jpg
водна риза.jpg (101.75 KиБ) Видяна 10295 пъти
Mapek - специалист
Втората снимка по-горе с име прегревател над фурната. От камини не разбирам. Ако тук не ти дадат удовлетвораващ те съвет, винаги би могъл да погледнеш някоя "купешка". Другото е желание и експериментиране. :thumbs:
edre - специалист
Въпросът ми беше по-скоро за какво служи.
Mapek - специалист
Да улавя още топлина побягнала с пушека към кумина :-D
edre - специалист
Това сигурно е някое Габровско изобретение.. :-D :-D :-D
Mapek - специалист
По принцип тези ризи ги правят по цялата височина на печката. Само, че тогава фурната не може да пече /основно топлината се траснпортира към радиаторите/. С цел да е мултифункционална реших и я направих с две камери - да има и без водна риза. От там намалих контактната й повърхност почти на половина. С този прегревател се опитвам да компенсирам изгубената контактна квадратура като имам възможност при необходимост да го заобикалям /когато е затворена само лявата клапа/.
Твойта впрочем също ми се струва, че ще се получи твърде малка и ще трябва също нещо такова габровско :lol: Да кажат специалистите, но те дали поглеждат тази тема.
edre - специалист
Тези размери са само ориентировъчни.
Не съм ги уточнил все още докрай.
А този модел камини имат и долап за готвене/печене,който се намира точно над горивната камера.
Simi4 - напреднал
Mapek, благодаря за отзивчивостта, то още като видях корекциите върху моята схема ми стана ясно :? , но все-пак исках да се уверя в предположенията си. Антон_31, благодаря, важно бе да разбера, че не съм сбъркал. Ще взема всички мнения в предвид и ще действам. Кофти при мен е фактора "време", понеже съм се захванал с куп неща, но обещавам щом я направя, независимо от резултата да дам пълен отчет :mod: .

Тема "Подобрен модел готварска печка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: