Напишете въпрос свързан със санирането.
jamezon - специалист
Здравейте!

Правя основен ремонт и стигнах до изолацията на тавана.
Проблема ми е,че искам да сложа 20см вата над профилите,а такава дебелина не намирам по магазините и трябва да е 2х10см.На ясно съм,че по принцип се разминават пластовете за да се залегнат фугите.
На другите стаи слагах 10 см и беше лесно,но тук два пласта не знам как да ги наредя.Ще сложа единия,после другия как?
Няма да се плъзга по първия и ще го набере. Разбрах,че "майсторите" я хващат за тавана с дюбели,но това вариант ли е?
Разстоянието от плочата до откачения таван е около 30см,къде да остане въздушната възглавница,между плочата и ватата или между ватата и новия таван?

Ако я хвана с дюбели за плочата е най-лесния вариант,но според мен трябва да е легнала по новия таван?

Тавана ще е ПВЦ ламперия,т.е ще има скара от CD/UD профили,и съответно ще има и окачвачи,които още повече пречат за прекарването на ватата.
adventure1 - напреднал
Имах подобен казус със една каменна вата която беше доста рехава и за да я задържа между профилите ползвах широко хартиено тиксо .
chapara - майстор
пет юли 11, 2025 3:50 pmadventure1 написа:
Имах подобен казус със една каменна вата която беше доста рехава и за да я задържа между профилите ползвах широко хартиено тиксо .
Те я наковаха от коле.
Твоят казус е бил от неправилна вата, не добър избор на окачвачи, не кована и грешен подход. Ако си я иставил харт.тиксо да я държи, по добре да си беше замълчал.
gogo7777 - майстор
Как се кове вата в таван? То си е простотия с тая вата ама айде...интересно ми е.....през ватата ли се дупчи? :-D
:partyman:
chapara - майстор
пет юли 11, 2025 4:58 pmgogo7777 написа:
Как се кове вата в таван? То си е простотия с тая вата ама айде...интересно ми е.....през ватата ли се дупчи? :-D
:partyman:
Лепиш и ковеш, да през ватата, с дюбели широка шапка. Може и само да се измаже с мрежа за вата. Но хубава уплътнена вата. В този случай дюбелите се коват през мрежата, 8 бр.кв.м.

На мен пък ми е интересно, можеш ли да направиш градинска пейка, здрава и по размер😁🙄
gogo7777 - майстор
Баси гимнастиката.....да дупча бетон и вата на таван.....със скафандър ли се прави това упражнение :-D
gogo7777 - майстор
За пейката ще ми трябва повече информация. :)
chapara - майстор
съб юли 12, 2025 9:04 amgogo7777 написа:
За пейката ще ми трябва повече информация. :)
👍

Тема "Минерална вата над окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: