Напишете въпрос свързан със санирането.
hygro - майстор
Нискоемисионно стъкло (K-стъкло)
 • Какво е нискоемисионно стъкло? Това е обикновено прозоречно стъкло с едностранно нанесено тънко покритие, отразяващо дълговълновото инфрачервено излъчване. Покритията на използваните стъкла са два вида — "твърдо" и "меко".

  Твърдото или наричано още пиролитно покритие се нанася по химичен път в специални пещи. Предимството му е най-вече във високата устойчивост, позволяваща монтаж без особени предпазни мерки.

  Мекото или магнетронно покритие се нанася чрез разпрашаване във вакум. То е много чувствително към механично въздействие, но нискоемисионните му свойства са около 10 пъти по-добри от тези на твърдото. Използването му в стандартен стъклопакет позволява около 13% подобрение на изолационните свойства, спрямо стъклото с пиролитен слой.
 • Какъв е принципът на действие на нискоемисионно стъкло?
  Топлинната енергия може да се обменя чрез кондукция, конвекция и излъчване. Нискоемисионното стъкло се различава от обикновеното единствено по отношение на влиянието му върху излъчването и практически не повлиява топлинните загуби от кондукция и конвекция.

  Нискоемисионното стъкло е прозрачно във видимия светлинен спектър и непрозрачно в инфрачервения. Спектърът на излъчване, характерен за повърхности със стайна температура, се отразява обратно към помещението, докато слънчевата енергия почти безпрепятствено преминава. Това позволява намаляване на загубите от излъчване, без да се лишаваме от постъпващата слънчева енергия.

  Този ефект е идентичен и през зимата и през лятото, затова твърденията, че K-стъклото "пази хладно" през лятото са неверни. Изключение е използването в прозорци на мансарди, където K-стъклото може да намали ефекта на напечения от слънцето покрив пред прозореца.
 • Какъв е положителния ефект от използването на нискоемисионно стъкло? Прилагането на стандартна методика за оценка на температурно съпротивление към стъклопакет не е особено коректно, но за практически цели е донякъде допустимо. Ако ориентировъчно един обикновен двоен стъклопакет има температурни загуби около 2,8 W/(K.m²), използването на K-стъкло ще ги снижи до 1,5 W/(K.m²) или почти наполовина.
 • Какъв е начинът на монтаж на нискоемисионно стъкло? Правилният монтаж изисква K-стъклото да се монтира от вътрешната страна, като страната с покритието е към вътрешността на пакета. Противно на разпространеното схващане, че K-стъклото пропуска топлината еднопосочно, това не е вярно. Обръщането на стъклопакета, с цел намаляването на затоплянето през лятото, няма практически ефект.
 • Има ли ефект, ако стъклата са монтирани на северната фасада? Да. Намаляването на загубите от излъчване не зависи от постъпващата слънчева светлина.
 • ...
Топлинна изолация на сгради
 • ...

Тема "Често задавани въпроси (ЧЗВ)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: