• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
nellyx - напреднал
За Ка стъклото вече е писано как да го познаем - пламъче, молив и пр. :)
Сега ще сменявам дограмата на апартамент с изложение изток-юг-запад. Живея в слънчев, южен град и през лятото е някакъв ужас, зимата е мека. Решила съм да слагам двоен стъклопакет с новото високоенергийно стъкло (срещнах го като сънерджи или синерджи също). PVC дограмата ще е петкамерна, още не съм решила РЕХАУ или ТРОКАЛ. Питам се обаче дали няма да ми пробутат две бели стъкла, каквито случаи са ми разказвали за стъклопакети с уж Ка стъкло :shock:
Моля да споделите как може да се разпознае.
Друг въпрос - има ли проблем ако разстоянието между двете стъкла не е стандартното 16 мм, а по-голямо, изобщо възможно ли е?
peter_m - специалист
със запалка, писано е по темата
nellyx - напреднал
peter_m
това със запалката работи при ка-стъклото, изпробвала съм го.
Питането ми беше за новите стъкла с двойно действие - запазващи топлината отвътре и предпазващи от жегата навън. Дали може да се провери по същия начин?
Може и да е писано вече по въпроса, извинявам се ако е така, аз не можах да открия такава тема...
georgebg - специалист
да, проверява се по същия начин , пламъка е във виолетов отенък, от вътрешната страна на външното стъкло, но като сега ще сменяш сложи троен стъклопакет.

Сравнено с обикновен флоатен стъклопакет, разликата при директен припек вън-вътре температурата на самите стъкла е много голяма.
nellyx - напреднал
Благодаря, georgebg
И аз мислех първо за троен стъклопакет, но ме наплашиха, че бил тежък, а аз имам две балконски врати...
pavkatay - майстор
Май писах някъде,но пак ще кажа, че съм Тома Неверни и всичко пробвам -като маймуните с костилките.
Въпреки препоръките на производителите на обков и профили в работилницата правих тест каква товароносимост имат винтовете на обкова- направих си установка от профили и след като овесих на нея моя помощник,който е 108 кг установих, че ЕДИН винт за обков завит в усилител с дебелина 1,2 мм издържа СТАТИЧНО АКСИАЛНО НАТОВАРВАНЕ от над 100 кг.
Винтовете,които носят балконската врата би трябвало да са ПОНЕ 4 бр ( а е редно да са 8 бр- една средна панта).
Трябва да се вземе под внимание, че при отваряемо крило натоварването не е статично, но и не е само аксиално- по-голямата част на силата натоварваща винтовете на обкова е вертикална.
Освен това една балконска врата с троен стъклопакет няма как да тежи повече от 60-70 кг ( сметката е : 2,3х 0,7х 0,75 (м2) х30 (кг) =48-50 (кг) + теглото на ПВЦ профилите, усилителите и обкова=макс. 20 (кг))
Следователно тази 'проблемна' балконска врата би я носил само един от 4 ( 8 ) винта на обкова.
А ако се подходи по- професионално -всеки производител на обков има таблици с препоръчително натоварване (тегло на крилото).
Лично мое мнение е ,че в този случай не бива да се монтира двуплощен механизъм на тези балконски врати ( в този случай тежестта би се носила само от една панта), но всичко зависи от размера - балконски врати има и с височина 1,8 м и 2,6 м.
nellyx - напреднал
Няма да е двуплощен механизма. Височината е 2,60 м, но аз искам самата врата да е 2 м, а останалото нагоре да е отделен прозорец с двойно отваряне. Обкова е Roto.
В другото ми жилище е Siegenia и съм много доволна от него. Фирмата, която ми прави и монтира тогава дограмата, ми даде 5 г. гаранция за стъклопакета и обкова преди 2 г., нямам никакви оплаквания до момента.
Сега обаче (от друга фирма) ми предлагат 2 г. гаранция и се чудя, нали и Roto е не по-малко качествен обков?
Теста със запалката работи, обаче на мен се случи на единия стъклопакет стъклото със слоя 'к' да е отвън. След големи обяснения го смениха :-) . розовия пламък трябва да е втори.
vancho20 - специалист
Я дайте отзиви за тези 4-ри сезонни стъкла.
И аз нещо съм Тома Неверни , аджеба как лято ще ми е хлад а зимата ще пропуска топло от слънцето.
Една фирма ми казва че, мулти-стъклото е по скъпо с 8 лв. от К-а стъклото. А тука някой писа че било по евтин вариант.
diaflin - специалист
vancho20 написа:
Я дайте отзиви за тези 4-ри сезонни стъкла.
И аз нещо съм Тома Неверни , аджеба как лято ще ми е хлад а зимата ще пропуска топло от слънцето.
Една фирма ми казва че, мулти-стъклото е по скъпо с 8 лв. от К-а стъклото. А тука някой писа че било по евтин вариант.
Доколкото съм запознат по темата, т.н. мултифункционални или високоенергийни стъкал са комбинация от К и слънцезащитно стъкло. Като крайния ефект е, че през зимата не се губи топлина от помещението, а през лятото не пропуска слънчевите лъчи, т.е. помещението не се загравя .
  • 1
  • 2

Тема "Как се разпознава високоенергийното стъкло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: