Страница 1 от 61

Регулиране обков PVC дограма

Публикувано: вт яну 23, 2007 5:14 pm
от stanistud
Преди извесно време ми монтираха нова дограма но явно сабили пшман-майстори защото сега като има вятър,се чува свирене от към страната на пантите на прозреца.Дограмата е KMG обкова не знам какъв е.Може ли някой да ми обясни как става регулирането на обкова?

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:07 pm
от velsi
Регулировките на един прозорец са следните:

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:10 pm
от velsi
От пантата в долния ъгъл се регулира ляво/дясно и нагоре/надолу. Използва се шестограмен ключ 4 мм.

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:14 pm
от velsi
От горната панта се регулира ляво/дясно като предния край на прозореца "увисва" или "се изправя".

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:17 pm
от velsi
Силата, с която крилото се притиска към касата при затваряне се регулира в малки граници от пъпките. При някои видове обков пъпките са статични, а се регулират насрещниците на касата.

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:24 pm
от velsi
Не си уточнил дали твоя прозорец има двуплоскостно отваряне или не. Подозирам, че няма, защото проблема, който описваш се получава обикновено при едноплоскостно (нормално) отваряне и при по-високи прозорци и балконски врати. Разликата е, че при двуплоскостното отваряне механизма продължава и отзад (страната на пантите) и там също има пъпка с насрещник, който прибира крилото при затваряне и уплътнява. При този вид затваряне се поставя така наречената "скрита панта", която също може да се регулира. Възможно е при тебе тя да е спестена.
Виж кое как е и уточни, за да знам какво още да те посъветвам.

Друго, което можеш да провериш е дали всички насрещници са правилно поставени, така че пъпките да закачат на тях при затваряне. Обикновено те се монтират предварително при легнало положение на прозореца, но понякога при монтажа нещата се променят и се налага преместване на някой насрещник.

Публикувано: вт яну 23, 2007 9:49 pm
от stanistud
Прозорецът ми е с двуплоскостно отваряне.Духа точно от страната на пантите,когато го натисна с ръка посредата,спира дадуха.Бяха забравили да сложат насрещниците за обратното отваряне-срещу долната панта и между пантите(по точно казаха че ще дойдат утре итака си останаха).Аз ги сложих но нещата не се оправиха.Мисля че пъпките не закачат на насрещника между двете панти,пипах и ексцентрика но не се оправи.Къде се намира тая скрита панта и какво представлява.

Публикувано: вт яну 23, 2007 11:12 pm
от velsi
При двуплоакостно отваряне НЯМА скрита панта. Не я търси. Отвори прозореца нормално и в отворено положение завърти дръжката надолу, както когато го затваряш. Гледай отзад между пантите дали има пъпка и накъде се движи. Бележи положението при отворено и затворено върху касата с молив. След това премести насрещника така, че да захапва и няма да имаш проблем.

Провери дали изобщо имаш механизъм отзад между пантите, защото подозирам, че може да са го икономисали. Аз имам в къщи два такива прозореца с икономисан механизъм (гръб се казва). На единия аз му сложих, но неговия монтаж е по-сложен.

Публикувано: ср яну 24, 2007 1:49 pm
от stanistud
velsi благодаря за подробното описание.Всичко се оправи,Дори и при ветрилника който е в момента на вънка вътре не се чува нищо

Публикувано: пон мар 12, 2007 9:20 pm
от solo5
velsi - президент =D>