• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
eraser - специалист
Имам едно питане относно монтажа на PVC дограма.
До колкото съм виждал, на всякъде дограмата е монтирана дирекно на отвора на прозореца, и за самата рамка на дограмата са залепени и/или завити вътрешният и външният перваз.

а вчера разглеждайки страницата на Ролпласт, и попаднах на следната скица:
Прикачен файл:
EURO_pervazi_i_kozirki.jpg
На която ясно се вижда как вътрешният перваз е монтиран под дограма и външният също. :?
stiv1961 - майстор
ПВЦ перваза се монтира винаги предварително под касата, а външния може и след монтажа на прозореца да се захване челно към дограмата. В този случай става въпрос за тухлен зид. Я си представи на панелките като свалиш стария прозорец има един зъб, при който не можеш да монтираш външния перваз по този начин от схемата.
VLADO66 - майстор
По принцип и така става, но има и изпълнение при което на долния край на дограмата се поставя монтажен профил за който челно в последствие се закрепват вътрешния и външния перваз.
eraser - специалист
да, и на мен ми е малко чуден този монтаж, има си и предимствата.
но прозореца е изнесен доста навън, точно за да може да се сложи външният перваз (от кога му викат пък на него козирка ... не ми е ясно)

Допълнителни рамки, само оскъпяват и ослужняват нещата, може би няма смисъл.

Става дума за тухлена сграда и зидът е около 30см, което не е малко, и така поставен, външният перваз ще си е изпитание на волята :-DТо е ясно че колкото майстора попиташ, толкова +1 мнения ще получиш. :wink:
Въпроса е има ли някакво реално, практично и физично :-D преимущество пред другият монтаж, дограма и от двете ѝ страни монтирани первазите.
radius - майстор
Аз избрах този вариант ( посочения от Стив), заради 2 неща: не съм избрал дали отвътре да е ПВЦ перваз или камък, грес. Втората причина е по-добрата защита отвън от влага при този монтаж, в сравнение с челния монтаж. Само проблем е, че мястото за външна ТИ под алуминиевия перваз е по-малко, ще видя как ще го решавам-може би да скъся зъба на алуминия, който законтря в монтажния профил.
eraser - специалист
radius, извинявай за глупавият въпрос, но защо да е по-голяма защитата от влага отвън?

Не можеш ли да смениш външния перваз с малко по-тесен или по-широк, че не разбрах, тесен или широк ти идва сега?
Tsilkov - майстор
Имаш по-голям термомост,уплътнението ти е по-слабо и разстоянието спрямо щурца почва да ти играе.Не виждам причина поради която да избереш такъв тип монтаж :?
MASTER - специалист
stiv1961 написа:
ПВЦ перваза се монтира винаги предварително под касата, а външния може и след монтажа на прозореца да се захване челно към дограмата..
Използвам този цитат, но искам да поставя един въпрос на всички,които са убедени че съществуват много правилни начини за монтаж на первазите.

Поровете си из сайтовете и каталазите на всички европейски производители на профили, и който намери някъде актуален вариант различен от първата схема в темата и където профила е захванат челно да го покаже

Ако някой намери такъв вариант - аз ще кача клипче как си изяждам квалификационният сертификат който имам за прозоречна техника. :-D :-D :-D
Tsilkov - майстор
MASTER написа:
Поровете си из сайтовете и каталазите на всички европейски производители на профили, и който намери някъде актуален вариант различен от първата схема в темата
Не знам за кой профил имаш предвид ама още на първия производител (Шуко) на първия чертеж попадам на следното:
Изображение
Интериорния перваз е челно ,а не под дограмата!Ако говориш за външния перваз се монтира с показания профил които повдига дограмата и позволява полата да се щракне отдолу ,а не както е "прието" при нас челно с винтове - тук си абсолютно прав.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Правилен монтаж на PVC дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: