• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,

Изчетох много теми, свързани с дограмата като цяло, но така и не намерих отговор на моите въпроси и за това си позволявам първото ми мнение в този форум да е въпрос.

Най-после си купихме апартамент и предстои ремонт - разбираемо е. Сградата е тухлена от 70-те години, а апартамента е изцяло вътрешен с изложение изток/запад.

Решихме да не правим компромис с дограмата и сме склонни да вземем най-доброто, което се предлага в България (София). Основната ми дилема е дали да заложим на PVC (цветна-дърво) или на дървена със стъклопакет, както и на кой производител? Рядко ми се случва да го кажа, но в случая цената не е от значение - искам да е най-доброто. :)

Общата квадратура е около 22 кв.м. - 4 врати и 5 прозореца.

Предварително благодаря за съветите. :)
torbalan - Дървен философ
Зависи на кое казваш "по-добро".
Лично аз пласмасова не бих сложил, ако имам пари за дървена.

Ако гониш по-висока плътност - пласмасата е по-доброто решение.

Моята е чамова от трислойни ламели и я прави един майстор, дето цеха му е в село Ясен до Плевен, но той си има камионче и работи навсякъде, където има поръчки.
dokobg - специалист
Всичко е въпрос на избор и най-вече на средства. Ако пак правех ремонт, щях да си сложа отново ПВС дограма с троен стъклопакет, който при дървената мисля, че не може да се сложи поради голямата тежест. Единствено щях да променя цвета - отвън бяла, а отвътре цвят златен дъб. Вече има и автоматични клапи които се монтират за постоянен приток на свеж въздух, които решават проблема с конденза, ако имаш. Освен за по-добър естетичен вид, аз лично не виждам предимство в дървото. Според мен, дървена дограма, ако е боядисана в тъмен цвят наподобява много алуминиева дограма и ефекта се губи. И не на последно място си представи как ще изглежда блока или кооперацията отвън с твоята дървена дограма и ПВС-то на съседа.
Като завършек искам да обобщя моето виждане - слагай качествена ПВС с троен стъклопакет и остатъка от парите ( които ще са ти необходими за дървена дограма ) влагай в топлоизолация.
@torbalan Имаш ли възможност да ми изпратиш някакъв тел. или сайт на майстора в село Ясен?

@dokobg Наистина чувам коренно различни мнения за дървената дограма, но пък много ми харесва, въпреки нуждата от подръжка през няколко години. Що се отнася до външния вид на блока - много си прав и подкрепям мнението ти, но сам знаеш колко са шарени всички сгради. :) В конкретния случай имаме бели и кафяви дограми, както и зазидани балкони с онези малките прозорчета - кенефи ли си правят на балконите ... не знам?! :)
Относно изолацията - смятам, че не ми е нужна. Реално няма къде да я сложа. Апартамента е вътрешен, а "външната" му част са балкони, като всички стени са със стара тухла четворка и не виждам смисъл да ги правя по-дебели. :)
nikolson - майстор
При дървената дограма също има разни варианти. Профилът може да бъде не само от чам, а и от друг вид, например дъб или екзотични видове. Вече има профили, които позволяват троен стъклопакет, но май К-стълото върши същата работа. Последната новост е дърво-алуминий, но не съм виждал такова изпълнение на живо. Аз лично бих заложил на дърво с "по-скъп" профил. Слагам кавички, защото за мене е нелогично при цена на ПВЦ-профил бяло 16-18лв за лин.м. и цена на тройнослепен дървен от 8-10лв. чамов, крайната цена на дървената да е по-висока.
VLADO66 - майстор
Я погледни профилите например на Рехау с объл стъклодържач златен дъб дали няма да ти харесат.И като се сложат едни дръжки бронзе става много хубаво.За да не изглежда дограмата като пластмасова при ъглите където се срещат профилите не трябва да има запълнено растояние между двата профила.Това се вижда на мострите в офисите.
Аз съм твърдо за дървената дограма.
За цвета, дървената дограма също може да бъде боядисана в бяло.

Скоро правихме ремонт и проучвахме 5-6 фирми за дървена дограма, пиши ми на ЛС за да ти изпратя резултатите.
Като цена дървена ни излезе малко по скъпо от хубаво ПВЦ.
@mitko_ol Благодаря, но за съжаление нямам възможност да изпращам лични съобщения все още. Само мога да получавам за сега. :supz:
torbalan - Дървен философ
Когато аз правих моята (чамова от трислойни ламели) - излезе на цената на евтиното ПВЦ.

Толкоз ли е скоцила цената на пласмасата?
  • 1
  • 2

Тема "Дограма - PVC vs дървена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: