Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, искам да ви попитам, дали е възможно на pvc профил 60 мм, да се монтира трислоен стъклопакет, не зная марката на дограмата, беше монтирана когато купих апартамента, няколко годишна е, няма забележки по обкова и самия профил. Също така искам да попитам, дали може да ми обясните, каква е топлоизолационната разлика между 32 мм и 40 мм трислоен стъклопакет енерджи+бяло+к. Благодаря ви за отделеното внимание :)
Hursa - специалист
Не съм спец по дограма. Така, че не се доверявайте на написаното.
До колкото съм се интересувал - май не може да се монтира "троен" стъклопакет на тези по-тесни профили. Мисля, че само на профили 70 и повече - може, но може и да греша.
32 милиметров "троен" стъклопакет означава две въздушни прослойки по 10 мм между стъклата (мисля, че такива са най-тесните дистанционери предлагани у нас) – при стандартно предлаганите стъкла - 4 мм.
Счита се (до колкото знам), че минимума на конвективния топлообмен между стъклата в стъклопакета е при 12 - 16 мм (разстояние между стъклата) при климатичните условия в Европа. (Този минимум и тези разстояния зависят силно от средната температура на газа в газовата прослойка, зависи и от самия газ който е използван. Например при летните температури тази прослойка трябва да е по-голяма за по-добър ефект, дори над тези 16 мм до и над 20 мм. За по-добър ефект - при зимни условия - вътрешната прослойка би трябвало да е по-голяма от външната и обратно. Но едва ли някой ще върти или сменя стъклопакетите зиме и лете - затова се избира така стъклопакета, че с известни компромиси да дава добри резултати както зимата, така и лятото. Извинявам се за отклонението.)
Така, че при 32 милиметровия стъклопакет разстоянието между стъклата е по-малко от считаните за оптимални разстояния - т. е. ще има по-лоши топлоизолиращи качества от 40 мм.
Има калкулатори за приблизително пресмятане ефективността на стъклопакетите. Но според мен не трябва да се доверяваме много на получените числа, а да ги използваме само за грубо сравнение на различни варианти.
Последна промяна от Hursa на нед дек 16, 2018 12:53 am, променено общо 1 път.
Благодаря ти за изчерпателния отговор.
lov - майстор
И да допълня малко в по събран вид. Увеличаването на броя на стъклата не води до съществена промяна на топлоизолацията.Пренебрежимо малка в предвид вложените средства за подмяна ако не се увеличи прослойката между тях. Тоест не си заслужава. Дори като се намали както е във вашия случай ефекта ще е обратен. Единственото което може да бъде в плюс е шумо заглушаването.
при всички положения 3-ния стъклопакет е по добър и си заслужава ; поръчай си от най "добрите" стъкла - разликите в цените не са големи ; средното възможно най тънко , външното дебело, ако може 6мм ; дали може зависи от други фактори ; за себе си бих сложил стъкла задържащи в двете посоки (топлина) , от най добрите на пазара ;
нед дек 16, 2018 3:44 pmlov написа:
И да допълня малко в по събран вид. Увеличаването на броя на стъклата не води до съществена промяна на топлоизолацията.Пренебрежимо малка в предвид вложените средства за подмяна ако не се увеличи прослойката между тях. Тоест не си заслужава. Дори като се намали както е във вашия случай ефекта ще е обратен. Единственото което може да бъде в плюс е шумо заглушаването.
максималния топлоизолиращ ефект е между 9 и 18 мм ,(при по големи настъпва влошаване на ефекта топлоизолация), подбира се по други критерии конкретното разтояние ; шумозаглушаването - стъкла с различни дебелини - против резонанс
lov - майстор
А ся не врат ами шия. Вземи и плясни една диаграма на многослойни пакети 4, 5, 6 да видим как се променят загубите и колко печелим от цялата работа.. Може и да допълниш с колко се оскъпява и цялата дограма заради по големия пакет. И на края удари чертата да видим как ще ме убедиш да си сменя дограмата.
За резонансите и дебелината на стъклата е съвсем друга работа само дето на една малко прозорче е глупост да сложиш 6мм стъкла щото нямали да вибрират и да изпадат в резонанс.
Приказката тръгва в насока малко реклама на джамджийница дето няма поръчки.
Hursa - специалист
При други приблизително равни условия - тройния стъклопакет е с около 50% по-ефективен от двойния, дори малко над 50% по-скоро (може да се обясни ефекта). Има калкулатори за стъклопакети, може всеки да си направи груба оценка с такъв. И тъй като значителна част от топлината се губи през прозорците - според мен си заслужава.
agcanev написа:
за себе си бих сложил стъкла задържащи в двете посоки (топлина) , от най добрите на пазара
Но ми е любопитно - как трябва да се разбира това. Всяко стъкло, което се използва в стъклопакетите - в по-голяма или по-малка степен "задържа топлината и в двете посоки" (влияе на топлоизолационните качества на стъклопакета).
EDI - майстор
Не съм спец по темата, ама ада кажа.Имам все още и единични стъкла на единия джам, щото ме мързи да го сменя и не виждам кой знае каква разлика между зоната около него и около двоен пакет.А ако му пусна и щората, понеже е спомагателен в нишата, разлика никаква.Та, за мен не е никак решаващо дали пакета ще е двоен или троен, практически я е все тая, като удариш чертата, другото си е жива реклама за продаване на нови измислици.Нещо като хранителните добавки за профилактика на незнам какво си бъдещо хипотетично заболяване.Калкураторите отдавна съм ги зарязал за каквото и да било, защото практиката няма нищо общо с тях.
djogobg - специалист
Сигурно има предвид - Ка-бяло-4сезона. Аз съм с такъв стъклопакет, но 40мм и стъклата са по 4 мм, и топло и звукоизолацията е страхотна. Отсреща на деренцето, където сме, имаше парти преди време - на двора не се стои от силната музика(поне не беше неприятна), като затворя прозорците вкъщи - чуваше се по-слабо от едно време в блок, като живеех, на съседите телевизора(когато не е усилен). Относно топлоизолацията, също съм много доволен, при много големи студове стъклопакетът ми е с около градус по-студен от неизолирана тухлена стена. Конденз се опитва да прави при -10 външна температура и влажност у нас над 58%. Дори 32мм да е, пак ще е по-добре от двойния. Вижте в интернет калкулаторите, поискайте оферта за троен Ка-бяло-4сезона или двоен Ка-4сезона от някоя фирма и си преценете, кое си заслужава инвестицията. От фирмата би трябвало да ви дадат и шумоизолационни свойства и топлопроводимост.

Тема "Въпрос за pvc дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: