• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
schuldiner - майстор
То откакто го има форумът се коментира, че вариантите са стената да стане "топла", за да не кондензира /външна изолация/, да се спре достъпът на влага до студената стена /вътрешна изолация + паропреграда или както временно сте решили с обдухване/ или и двете.
muhala - майстор
ср дек 30, 2020 2:18 pmchapara написа:
Да,ще се появи. ....
XPS-а нали е паро-не-пропусклив. Тоест няма да има влага между XPS-a и студената стена, следователно няма да има конденз и мухъл.
Междината е около 5см, реално външна изолация може да се направи едва на 30% от стената на частта която не е калкан, а конденз се получава почти по цялото протежение на стената в долната част. Отоплението е камина на дърва, а пода е с гранитогрес. Реално проблема започна последните два зимни сезона, откакто на тази стена имаше голяма секция от соц време, която заемаше почти цялата стена, а сега когато има само диван и се появи проблема с конденза.
Hursa - майстор
Голям недостатък при вътрешната топлоизолация е, че се прави частично. Топлоизолират се само външните стени (или което е още по лошо - само проблемната). Но тогава тези топлоизолирани от вътре стени - конструкцията им, в случая панела, "става" значително по-студена. И така да се каже - "дърпа" топлина от граничещите с нея конструкции - стени, под, таван - тъй като топлопроводимостта по протежение на тези конструкции е относително много добра. И така - се появява проблем в участъците, граничещи с топлоизолацията, дори проблема може да е по-голям от съществуващия. В случая, твърде вероятно е да се появи конденз по-пода и в ъгъла (- плочите са с относително много добра топлопроводимост). Добре е да се направи топлоизолация и на тези гранични области, поне на около 50 60 см. Но такава частична топлоизолация изглежда зле.
Аз бих ползвал ХПС. То е с много ниска паропроницаемост. Предлагат се листове с голяма дължина (специално за вътрешна топлоизолация, но за съжаление са 2.50 м и може да не „покрият” цялата височина на помещението), оформени така, че да се застъпват. Така от една страна се намаляват междините между листовете топлоизолация, от друга се избягва дифузията на влага в тези стиковки между листовете. (Аз бих поставил два пласта топлоизолация – но така разходите все пак са по-големи, за лепило и най-вече труд, а разликата не е много голяма.) Бих поставил топлоизолация с максималната дебелина, която мога да си позволя. Във вашия случай (особено имайки предвид и необходимостта да се избегне проникването на влага през изолацията), предполагам минимума е 5 см (или две по 3 см). (Може би ще е добре и да се поставят "первази" от ХПС - които да покрият допълнително стиковката между пода и листовете топлоизолация. Но топлоизолирайте поне и външната стена, която граничи с проблемната. Нищо, че е южна, на нея са и прозорците – това предполага повишени топлозагуби през нея. Плочата на терасата и тя „тегли” и разсейва топлина от граничещите с нея стена и под (същото и на тавана – предполагам). Ако имате възможност – топлоизолирайте тавана. Предполагам камината е във вътрешността на помещението – а това за съжаление също е недостатък. Предполагам, затова се появява този конденз - най-вече долната част на този външен за сградата ъгъл – там се образува относително най-мощен низходящ поток в помещението от охлаждащ се въздух (топлозагубите през външните ъгли и прозорците са относително чувствително по-големи). За да се избегне конденз, дори след поставяне на топлоизолацията, може би трябва да предвидите някакво отопление, макар и маломощно – поставено в този ъгъл (може и 200 ватов влагоабсорбатор).
(За шпакловката - бих използвал гипс, той има относително много добри влагоакумулиращи свойства. И ще компенсира, макар и в много малка степен практически липсващата влагоакумулираща способност на ХПС, покриващо стените - и така лишаващо ви от техните възможности в това отношение.)
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за отстраняване на конденз и мухъл" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: