Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, доста изчетох по темата и вече имам някаква идея, но реших да попитам вече по-опитните.

Ситуацията е следната Панелен апартамент на 1-ви етаж над мази. Все още не съм заживял в апартамента, но експериментирах като оставих няколко дена климатика на макс, същия казва, че в стаята е 27-28 градуса и наистина е така при него, само че долу като седна на дивана е 19-20 и се чувства студено от пода и краката са ми студени.

Целия апартамент ще се отоплява с 2 климатика и искам да изолирам подовете на всичките стаи и коридора.
Варианта с изолирането под мазите го изключвам, тъй като не се знае какви времена ще дойдат и не искам да съм зависим от никого(все пак това се водят общи части).

Това, което ме вълнува е дали няколко сантиметра xps(фибран) ще оправят нещата.От вътре разстоянието, което имам е 3.2см. за изолация и нова настилка(ламинат в стаите и ламинат или балатум в кухнята и коридора). Това, което четох досега е, че някой колеги са слагали 2см и имало значителен ефект други ги е яд, че не са сложили 3 или 5см.

В коридора и кухнята имам теракот(никаква изолация)..
В спалнята само 8мм ламинат т.е 0.008/0.15 = 0.053 т.е колко 2мм xps никаква изолация
В хола малко по-добре 8мм ламинат + 3мм хпс подложка, общо казано пак почти никаква изолация

В практикер видях една много добра 5мм хпс подложка с ламбда 0.022 w/mk т.е 5мм от тази подложка сравнява на 7.5мм зелен фибран също и тази подложката издържа повече на натоварване все пак е подложка пишат я до 5t/mp.(не съм запознат много с тези работи) мисля, че квадрата беше около 2.5лв ще излезе скъпичко, но все пак ламбдата е 0.022 сравнение с 0.033 при нормалния фибран, дали наистина е така един господ знае .

Идеята е слагам 2см от тази подложка (4 реда по 5мм) колкото и скъпа да идва и ще има ефекта на 3см нормален фибран. Въпросът ми е дали това ще е достатъчно, за да спре студеното да идва при мен или само ще си дам парите. Реално като го сметна по формулата 0.02/0.022 = 0.91 R след това 1/0.91= 1.10 W през квадратен метър за градус без да смятам старите настилки и панела.

Какво мислите по въпроса?
Hursa - майстор
Въпроса е – до колко вярвате в написаното за подложката.
(Пишете, че подложката издържа по-голямо натоварване. Това – обикновено означава, по-голяма плътност на ХПС. Има два варианта да се увеличи плътността на топлоизолационния материал. Не, че не се знае – това, което сега наричаме толоизолационни материали – са материали със „силно” развита пореста структура. В случая с ХПС – се приема, че е материал със затворено клетъчна структура.
Единия вариант да се увеличи издръжливостта на натиск (свързано е и с увеличаване на плътността) е да се намали обема на порите (клетките), като се увеличи количеството им, без да се увеличава „дебелината” на стените им. Това е по-добрия вариант. Увеличавайки количеството пори – от една страна се увеличава количеството прегради (преходи) на пътя на топлинния поток (преходите газ в пората, към стената и от полистирол, и отново към газа в следващата пора по "пътя" на разпространение на топлината, по "протежение на топлинния поток"). Това увеличава топлинното съпротивление на материала. Но от друга страна – увеличавайки количеството пори се увеличава и „количеството” стени на порите, количеството материал (полистирол) използван за направата на конкретния по-плътен ХПС. И тъй, като топлината се разпространява, както преодолявайки порите, така и по протежение на стените на порите (а по протежение на стените се разпространява при значително по-малко термично съпротивление, но пък напречното сечение на стените е относително много по-малко) – се наблюдава максимум в топлоизолационните качества, максимум на термичното съпротивление – при определена плътност на така изградения ХПС.
По-лошия вариант, по отношение на топлоизолационните качества, е когато издръжливостта на натиск се постига, чрез увеличаване дебелината на стените на клетките. Тогава еднозначно се намаляват топлоизолационните качества. Обикновено се наблюдава комбинация от двата варианта. Затова – се съмнявам, че е даден коректно коефициента на топлопроводност на ХПС подложката, може би е силно занижен, за да оправдае високата цена.)
(Ако се приеме, че коефициента на топлопроводност на подложката от ХПС, е поне не по-лош от коефициента на фибрана (т. е. че са равни) – пак има основание да изберете подложката от 5 мм пред 2 см фибран. Има така наречени – контактни термични съпротивление, възникват поради неплътния контакт между два материала, в случая – между отделните листи подложка. Освен това – с няколкото листа подложка един върху друг, ще постигнете и относително по-добро подравняване. Трябва и „фугите” между листите в отделните слоеве, да се разминават – така се ограничава топлопреноса през тези фуги – това също би намалило топлопреноса, като цяло, по сравнение с 2 см фибран. Но разликата няма да е голяма и едва ли ще си заслужава цената, както и малко по-големия „вложен” труд.)
Според мен – може да изберете между два варианта.
Ако искате да си спестите чувствително по-големите разходи за многослойна топлоизолация от ХПС подложки, със съмнително по-добър резултат – сложете 2 см фибран, 5 мм ХПС подложка, с разминати фуги и (предполагам) 8 мм ламинат. Това сумарно ще ви даде повдигане – с 3,3 см, реално поне милиметър, два повече – но едва ли ще е критично.
(Ако все пак вярвате в дадените топлоизолационни характеристики за подложката от ХПС – сложете 5 пласта – тези 2 3, може би дори 5 мм по-високо покритие на пода, предполагам може да се приеме.)
Svetoslavoff1 - специалист
Здравей,
Моите 5ст, малко поразхвърляно. Според мен трябва да действаш на няколко фронта.
1. Не съм сигурен, че мазите са общи, би трябвало всяка да е към апартамент. Така че не е невъзможно да се договориш със съседите, над чиито мази е апартаментът ти да налепиш ТИ по таваните им, колкото повече, толкова повече :). Ако е за твоя сметка,а това май е единствено възможно, би могло да го направиш поне частично, който те пусне. Подход со кротце и со благо :)
2. Максимално възможна по дебелина ТИ по пода на целия апартамент(подов фибран?) Дали наистина този тънкия, който посочваш има такава голяма разлика в коеф на топлопр.в сравн с "класическия...? Съмнявам се, но дано греша.
3. Погледни корковите паркети и ако финикойските знаци позволяват, сложи такъв върху, вместо, както решиш спрямо ламината.
4. Ако си решил да се топлиш на климатици, поне да са подови машини и да могат да духат топъл въздух и надолу. Стенните според мен са по-неподходящи за твоя случай.
5. Радикален подход - подово и топлоизточник - ТП въздух-вода, котле на газ, на пелети).
zz_stefanov - майстор
Мъка ще е но ако можеш да си го причиниш, истинска дебела топлоизолация на пода от към теб може да се постави след като се разкара подовата замазка. (в която може и да има нещо отчасти топлоизолиращо, като перлит примерно).
Благодаря за отговорите! Поразрових се и намерих тази подложка с 30% надолу сравнение с големите вериги, даже направих запитване за допълнителна отстъпка за количество. Днес бях в темакс и се изненадах, че същата подложка я има 8мм и 3мм явно от скоро се налагат на пазара. Така че съм го решил 5х5мм или 3х8мм ако намеря изгодно. Реших за кухнята и коридора да е с балатум, тъй като държи по топло от ламината даже вече взех 2.8мм за кухнята на цената на евтините ламинати да експериментирам, само че не помислих, че подложките са меки и балатума мек, а трябва да има нещо твърдо и сега се чудя какво мога да сложа под балатума над подложките. Ще ги сложа в кухнята без да лепя нищо да видя как ще са нещата и ако всичко е наред започвам нататък.
Chefo77 - майстор
2 см подов XPS; 3 см подов XPS, ... + ламинат. Без никаква допълнителна подложка. В никакъв случай 4х5 мм.
pitona_89 - специалист
Аз съм на 1 етаж над мази и съм направил така : Имаше стар оригинален паркет от 65-та ,върху него фибран 3см лепен с пяна за паркета.Целта ми беше да изравня целия апартамент на едно ниво. На 2 от стаите имаше вариант и сложих 2см подова замаска ,на другите 2 нямаше вариант бяха по високо (крива история ) .После най-дебелата подложка и 8мм ламинат. Коридор и кухня плочки. Та в момента ме е яд ,че не направих и на другите 2 стай замаска да вдига цялото ниво. В момента ламината се накриви и при стъпване потъва там където няма замаска . Иначе за топлината....значително се усеща, едната ми стая до скоро беше склад и не бях направил изолацията , има разлика . .Но зимно време с килими .... :) Според мен си прекарай едни тръби за подово и след време си вземи една термопомпа и си топли целия апартамент ... ако си на груб строеж ... Успех. Да добавя ,че тази пролет ще правя външна изолация и аз мисля да изолирам мазетата. Имам достъп до 3 мазета от 5 :) Черпане му е ..... Ракия има ли всички врати се отварят :) хаха

Тема "Изолация панелен апартамент 1-ви етаж." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: