Напишете въпрос свързан със санирането.
djogobg - специалист
Здравейте, това лято имам да изолирам ~45 квадрата подпокривно пространство, което използвам като склад за разни неща, но не особено интензивно. Подпокривното е на бетонна плоча, отгоре покривът е с дъсчена обшивка, дифузна мембрана и керемиди.
Не искам да слагам вата, понеже мишките много ще я харесат, а и така имам проблем есенно време, като избягат от полето и дойдат вкъщи. Насочил съм се към керамзид или перлит, защото няма да могат да си направят тунели гадините в него. Повече съм се насочил към перлита заради цената, теглото и изолационните свойства, но ме притеснява разпрашаването му. Мисля да сложа напречно сложени дървени талпи, между които да е изолацията и отгоре да наредя дъски, а ето и чуденките ми:
1. Има ли нужда, като при ватата, да се сложи найлон под перлита или керамзида(предпочитам да не слагам, за да не спирам дишането на плочата)?
2. Има ли плюсове или минуси мембрана над топлоизолацията, под дъските(ще преживея 100-те лева ако има нужда)? Идеята ми е да спра разпрашаването на перлита, като се ходи по дъските, а и като духне по-силен вятър(има дупки, през които да влиза в подпокривното)?
3. Каква дебелина да сложа? Ясно е, че, колкото повече, толкова повече, но дали има смисъл повече от 15-20 сантиметра да натрупам?
preslav - майстор
Доколкото ми е известно и едното и другото се ползват като замазки - погледни тази статия https://promess.ru/bg/chto-takoe-perlit ... ita-i.html преводът е тъп, но разбираем, има и пропорции за цимент, перлит и вода.
chapara - майстор
Не е само за замазка, но се гони мин. 15см. дебелина. Масово ползван е керамзита в подпокривното пространство при панелките.
naster - майстор
Перлитът е по-лек, по-евтин и по-добре изолира. При наличие на конструкция с перлит би трябвало да се получи по-добра топлоизолация. Ако не се мокри, няма да има проблеми - хигроскопичен е. Керамзитът би имал предимство, ако не се ползва конструкция, а система за сух под в/у посипка, като няма да слегне. Но за нежилищно пространство това не би било значителен проблем...
djogobg - специалист
Тоест, като на ватата и при перлита трябва да изолирам влагата, която ще идва откъм плочата, с някакъв найлон, а отгоре мембрана, за да може да диша. Май ще е най-лесно директно в найлонови торби да го разпределя и да ги намятам между напречните талпи. Хем перлитът сух, хем не се разпрашава, хем между торбите все ще се намери някой процеп, да избяга влагата нагоре. Керамзитът и той е хигроскопиен, та в крайна сметка перлит ще ползвам.
Преславе, мерси за статията, замазка още в началото реших, че няма да правя, защото не ми се бъркат 45 квадрата по 15 см замазка. Кухнята я направих с перлитобетон отдолу и съм много доволен от изолационните му качества, но тя е на първия етаж. До подпокривното няма да качвам цимент, пясък и бетонобъркачка.
Благодаря много на отзовалите се!
radius - майстор
Тая влага дето иде на талази през плочата, май само е в главите на теоретиците.
chapara - майстор
съб мар 06, 2021 10:41 pmradius написа:
Тая влага дето иде на талази през плочата, май само е в главите на теоретиците.
Тук не съм съглазен, защото зависи от начина на живот, сушене и проветряване.
djogobg - специалист
В случая, като отворя вратата на банята, всичкото влага отива на третия етаж, понеже стълбището не ми е в отделно помещение, съответно няма врата, която да спре влагата, така че е гарантирано, че ще се просмуква нагоре... ако успее да мине през миещия се латекс... За момента е със стария латекс, който се люспи и със сигурност минава нагоре, защото и надолу съм виждал, как минава.
radius - майстор
И през плочата ще блика към покрива?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
А разправят, че дядоБоже правел дъжда

Тема "Перлит или керамзид в подпокривно пространство" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: