Напишете въпрос свързан със санирането.
ivan.ginchev - помощник
Точно към коснултация със специалист сме се насочили имаме среща с фирма Тюлипс (tulips.bg). Бихтел ли препоръчали специалисти наясно с нискоенергийното строителство? Не бих отказал да получа няколко мнение дори и да ни коста средства. За мазето не сме мислили да обслужваме с основния рекуператор. Там ще бъдат разположени термопомпа, бойлер с периферията им както и мокрото помещение. Ако може да се вкара рекуператора там и той ще в мазето
Относно чертежите - не са много точни след обследването констатирахме разинавания, единственото точно са размерите като и при тях има малко разминаване. Вероятно когато е строена къщата е трябвало да има някакъв чертеж и архитектурен план ( твърдят, че по това време чертежи са се купували от книжарницата - 70те години)
schuldiner - майстор
То в едно село климатът е различен в долната и горната махала, кво остава за цяла държава. Но не е в това въпросът. Да се търси енергийна ефективност при вече построена по старите стандарти къща е много трудна работа. По себе си съдя :-D Да речем имам много подобна къща.
Мазата - недостатъчна височина, за да изолирам таваните. Ако има пътеки, фасадната топлоизолация остава до кота 0, а би било добре да е до около 80 см надолу. Моята е с постоянно открехната врата заради влагата. Принудителна вентилация или влагоуловител, ако искам да затворя вратата. Засега не искам.
Фасадата ясно - колкото повече... Обаче някаква тераска 1,20 м май виждам. Или трябва да се затвори и да влезе в обема на къщата, или сандвич горе/долу на плочата й. Второто е нефункционално.
Каратаван - при сегашната ситуация най-ефективно е да се наблъска с 30-40-50 см вата по пода + един-два отдушника Ф100 и дотам. Библиотеката по сгъваема стълба през капандурата ли? Колко от подпокривното е използваемо /не виждам двускатен или четирискатен е покривът/? Възможно е да се обособи "клетка" десетина квадрата с едно велуксче, която да е изолирана отвсякъде, а в останалата част - ТИ по пода. Топъл покрив или изолация по скатовете е много, много неефективно при вече изградени конструкции.
Рекуператорът е много полезна джаджа, ама истинските са доста пари. Щом си с термопомпа, виж дали няма да ти е по-удобно да проветряваш физически /да губиш енергия/ при невисока цена на отоплението. Въпрос на финансова сметка е. А и на лични предпочитания. Не казвам, че не е чист въздухът от рекуператор, а че на мен външният ми харесва повече :)

А вече като "естетика"... има три нива - надземната част на сутерена, първи етаж, втори етаж. Бих ги направил по различни технологии да не стане къщата трафопост.
Цокъл на сутерена - конструкция, вата, сайдинг имитация на дърво или камък.
Първи етаж - ЕПС, примерно 20 см, шпакловка, мазилка, да речем бяла.
Втори етаж - конструкция, вата, сайдинг дърво или имитация.
ЕПС-сайдинг може да се редуват и север-юг, запад-изток. Цокълът си остава.
ivan.ginchev - помощник
Здравейте,
Относно мазето, ще го изкопая малко, така и така искам да му залея пода със замазка и ще мога да постигна височина така, че да налепя 5-10см XPS отдоу на първата плоча. За таваните в стаите мога да си позволя конструкция 10см, което ще ми позволи да вкарам вата или по - добре да лепя XPS по таваните?
Терастата е 3.9х2.1 метра. Има сложена мозайка, която ще премахна. Под първата тераса има мазе нея лесно мога да изолирам от всички страни, вотрия етаж тераста също мога лесно да изолирам от всички страни - каква е минималната дебелина на XPS, която ще върши работа? Прилагам снимка, която имам на къщата за да се видят терасите. Тераса на първия етаж ще продължим Г-образно в задната стран на къщата където ще може да се излезе през големи прозорци на нея от всекидневната, може би ще преместим и стълбището за да се слиза направо отзад в двора. Удължаването на тераста мисля да направим след поставяне на изолацията за да избегнем термомост.
Пътеките около къщата не са в цветущо състояние честно казано бих ги разкопал за да вкарам изолация на 50-80см под земята, но не мога да намеря оферта за това, а да копая на ръка по няколко метра после да заривам пак да копая ще отнеме ужасно много време.
Къщата има стълбищна клетка със плочи. Стълбите слизат до мазето и се качват до тавана. До подпокривното пространство се стиката по същия начин както от първия до втория етаж - има си врата на площадката на вотрия етац и след това бедонно стълбище качва на тавана.
Покрива е 4 сккатен. На около 1 метър от стените е доста нисък, но е използваем ако се наведеш. Мога да използвам цялото подпокривно пространстов- 80 квадрата застроени или около 70 светли. Има два комина които са доста широки и размислявам върху идеята да ги премахнем.
На покрива се излиза през покривен прозорец, който ще подменим с нещо съвременно предвид старата му дървена конструкция. Стените където лягат гредите на покрива са зидани около 80см(забравил съм да премеря нямам точен размер), като в средата височинта е над 2.6м.
Относно фасадата съм съгласен, че ако всичко е облечено с 20см ще стане едно кубче. Цокъла ще бъде няколко сантиметра по - тесен но как ще бъде "украсен" все още не мога да си го представя. Относно редуването на сайдинг и EPS, това има ли фирма, която работи и по двете технологии и може да свърши работата качествено - можете ли да ми препоръчате такава? Честно казано цокъла и първия етаж можем да го направим сами но втория етаж става доста високо и не мисля, че бих се справил.
Относне ркуператора, оказа се, че близък приятел има приятел, който от много години се занимавас ОВК, ще си направя консултация с този човек и ще преценя спрямо решенията, които ни предложи. Като къртим всичко, ако е по силите ни бих искал да направим и вентилация.

Прикачен файл

outside.jpg
Последна промяна от ivan.ginchev на ср сеп 21, 2022 4:58 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
ср сеп 21, 2022 8:30 amivan.ginchev написа:
Пътеките около къщата не са в цветущо състояние честно казано бих ги разкопал за да вкарам изолация на 50-80см под земята, но не мога да намеря оферта за това, а да копая на ръка по няколко метра после да заривам пак да копая ще отнеме ужасно много време.
Щом пътеките са за ремонт аз бих ти препоръчал варианта, който изолирах аз. Това да копаеш 50-80 см под основите е хамалогия, опасно и е оправдано само ако се прави дренаж.
viewtopic.php?f=2&t=68321&hilit=%D0%BF% ... 0%B0%D0%BD


Виж снимките
ivan.ginchev - помощник
Благодаря за идеята, чел съм за този тип изолиране на пътеката, като под фибрана полагат дебел наелон и там където се допира до цокъла мажат хидроизолация и слакат парче платно на ъгъла който се образува от фибрана и стената.
Според конструктора основите са вкопани над 2м дълбочина 2.5-2.6 споемана тъй като мазето е вкопано над метър. Реално ако разкопая около къщата участъци от по 2-2.5м след което да ги заривам не би трябвало да има възможнсот да мръдне къщата, няма да се слиза под основите. Дори си мислех за по-малка дълбочина около 30-40см кокот да захапе фибрана от под почвата и след това да се качи по стената. за пътеките ще трябва да поизкопая едни 20см
kr1100 - майстор
офф на термопомпите вече не им ли закачиха водомер ? :?

Тема "Изолация на външни стени от тухли единички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: